Logica ursului si a pubelei

Postat la 19 ianuarie 2006 1 afişăre

Ursii gunoieri din Brasov au tinut prima stire a zilei la jurnalele televiziunilor. Reporterii au prezentat si masurile autoritatilor: garduri inalte, trainice, din plasa metalica, pubele de 4.000 de euro bucata si altele asemenea. Mi se pare putin ilogic. Nu era mai simplu ca salubritatea sa ia pur si simplu gunoiul mai des?

Ursii gunoieri din Brasov au tinut prima stire a zilei la jurnalele televiziunilor. Reporterii au prezentat si masurile autoritatilor: garduri inalte, trainice, din plasa metalica, pubele de 4.000 de euro bucata si altele asemenea. Mi se pare putin ilogic. Nu era mai simplu ca salubritatea sa ia pur si simplu gunoiul mai des?

De fapt, problema era cunoscuta, asa ca sa trimiti masinile in prag de seara sa goleasca pubelele, inaintea de venirea ursilor, mi se pare cea mai elementara si de bun-simt chestie. Dar se pare ca in Romania lucrurile simple trebuie un pic complicate, caz in care se pierd o multime de detalii, alte componente ating dimensiuni exacerbate, lucrurile se fac pe jumatate, dar cu un exces de zel ce frizeaza ridicolul; excesul de zel oboseste apoi, asa ca jumatatea care a ramas de facut se amana pana la o data relativa, cuprinsa intre urmatoarele trei luni si pastele cailor.

Uite, comedia pasapoartelor si a celor ce au intarziat, voit sau nu, in Europa, dar si a celor ce vor sa iasa in Europa. Cu sprijinul discret al autoritatilor (pentru ca si inchisul ochilor si mica spaga platita la vama si, cel mai important, nerespectarea unei legi inseamna un sprijin) exodul romanilor la munca in strainatate a capatat dimensiuni considerabile. Rezolva o problema majora, cea a locurilor de munca, iar in tara intra sume importante. Si carui Guvern nu-i surad 2-3 miliarde de euro in plus la consum?

Actul 1 al comediei: europenii s-au suparat, s-au suparat si ai nostri - ‘traiti, ii ardem pe toti si le confiscam pasapoartele. Actul 2: confiscatorii realizeaza ridicolul si isi nuanteaza pozitiile - le cerem acte doveditoare, le interzicem, aplicam reguli noi. Actul 3 se joaca in sala, in timpul reprezentatiei primelor doua acte: vor sa iasa, sa-i impiedicam - daca e om de afaceri, sa vina cu tot soiul de invitatii si acte doveditoare.

Cum ar fi fost ca Radu Georgescu de la GeCad, care a facut afaceri cu Microsoft, sa trebuiasca sa-l sune pe Bill Gates sa-i ceara o invitatie, si eventual Gates sa dovedeasca cu acte si chitante ca poate sa-l gazduiasca pe roman? Cred ca tranzactia cu antivirusul romanului, RAV, nu s-ar mai fi facut in veci. Sigur ca autoritatile se afla acum in jumatatea aceea cu elan stahanovist de care pomeneam mai sus si ca pe parcurs se vor muia; dar raul s-a produs si a fost mediatizat corespunzator, si din asta patimim cu totii.

Toate acestea ar fi fost evitate daca se respecta legea, pur si simplu. Si mai uite una cu Bucurestiul. De fapt, doua: una cu marele circuit de curse ce va inconjura Palatul Parlamentului si a doua cu extinderea zonei metropolitane a orasului. Circuitul de curse mi se pare o idee buna, inseamna turisti si cheltuieli si investitii; dar cursa auto, daca se va tine, va dura doua-trei ore. In rest ce vor face curiosii veniti? Pot sa viziteze centrul istoric, caz in care le sugerez constituirea de grupuri mici, ca sa nu deranjeze prea tare bastinasii colorati care joaca tenis cu piciorul si care par a fi pana in prezent singurii beneficiari ai interzicerii circulatiei.

Proiectul de reabilitare a zonei centrale pare a fi intrat in zona temporizarii, iar orasul nu este, in ansamblul sau, imbietor pentru un turist. In acest timp, edilii orasului se gandesc si la extinderea acestuia, bucurestenii urmand sa devina locuitorii a opt orase si 84 de comune. Grandios proiect, taman bun de ceva elanuri. Problema e ca orasul pare slab administrat la dimensiunile actuale, iar intrebarea logica care poate fi pusa este ce se va intampla cand va ajunge la dimensiunile unui judet? Inainte de a visa la proiecte de circuite automobilistice si la un Bucuresti de dimensiunea Los Angelesului, poate ar trebui ca sefii orasului sa vegheze la curatenie, civilizatie, bun-gust, fara a mai pomeni de starea drumurilor riverane circuitului auto.

Inflamatii a iscat in ultima perioada si problema ministrilor aflati sub potentiala influenta a unor grupuri de interese economice, lansata de presedintele Basescu. SRI-ul si premierul Tariceanu ne-au linistit - nu exista - dupa o perioada de zel investigator. Si aici mi se pare a fi prezenta o anume lipsa de logica si intreb: ce ar fi rau daca un ministru s-ar afla sub inflenta Grupului de Interese a Celor ce Doresc ca Romanii sa Traiasca mai Bine si sa Aiba Locuri de Munca Multe si Impozite Omenesti (grup neconstituit legal, dar existent)?

Si sa mai punem la socoteala un alt derapaj logic: bugetul de stat si problema surselor de venit pentru acesta.

Ultima gaselnita din sirul de dari inventate sau modificate este cresterea impozitelor pentru masinile de lux si vile. Toata lumea vorbeste si invoca necesitatea de noi surse de venit. Ciudat, nimeni nu spune nici o vorba despre eliminarea risipei din bugetul statului, desi, logic, mi s-ar parea prima masura de luat in calcul.

 

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Logica ursului si a pubelei

Citeşte pe Gandul.ro

/opinii/logica-ursului-si-a-pubelei-978745
978745
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.