Imperiile se clatina

Autor: Mircea Sarbu Postat la 17 ianuarie 2011 10 afişări

Anul acesta, CES a incetat sa fie doar o parada a gadgeturilor de tot felul si s-a transformat in evenimentul care traseaza liniile directoare ale industriei IT. Vedetele au fost tabletele, televizoarele si masinile high-tech.

Pana la urma, editia din acest an a Consumer Electronics Show (CES) n-a adus prea multe surprize. Exceptand zona oarecum efervescenta a tehnologiilor 3D, s-a desfasurat sub umbra lui Apple (care, ca de obicei, n-a catadicsit sa participe), pe care mai toti producatorii se trudesc sa-l ajunga din urma, uneori imitandu-i miscarile de acum cativa ani.De exemplu, Samsung a lansat Galaxy Player, care este un smartphone din gama Galaxy S, dar fara telefonie - adica un fel de iPod Touch bazat pe Android.

Aici ajungem la al doilea mare protagonist al show-ului, Google, care, in ciuda standului modest, a fost extrem de vizibil... prin reprezentanti. Adica prin multimea de producatori de telefoane si de tablete echipate cu sistemul de operare Android. Noutatea a fost prezentarea unor tablete echipate cu viitoarea versiune a sistemului (Android 3 sau Honeycomb), anume destinata tabletelor. Printre putinele abateri de la aceasta orientare se numara BlackBerry de la RIM si HP WebOS. Daca ar fi sa aleg produsul care mi-a placut cel mai mult, as opta pentru Eee Pad Transformer de la Asus: un netbook cu un ecran multitouch, care se poate detasa pentru a deveni o tableta.

Inutil de precizat ca majoritatea produselor prezente la CES se bazeaza pe procesoare ARM. In schimb, merita sa aduc cateva clarificari privind aceasta gama de procesoare, pentru ca multa lume isi imagineaza ca acestea sunt produse de firma britanica cu acelasi nume. De fapt, ARM Holding doar proiecteaza arhitectura si modelele pentru o gama de procesoare RISC cu consum redus de energie, ceea ce le face extrem de atractive pentru dispozitivele mobile si pentru cele inglobate in alte produse. Practic, peste 90% dintre telefoanele mobile si tablete folosesc procesoare din aceasta gama. Aproape 80% dintre procesoarele inglobate se bazeaza tot pe aceasta arhitectura. ARM Holding licentiaza modelele unui mare numar de fabricanti, care le comercializeaza sub nume propriu. De exemplu, procesorul NVIDIA Tegra 2 care echipeaza Eee Pad Transformer este un procesor ARM.

Acum avem toate datele pentru singura surpriza oferita de CES: Microsoft, prin vocea lui Steve Ballmer, a confirmat speculatiile conform carora compania vizeaza portarea sistemului Windows pe procesoare ARM. Da, versiunea 8 va rula si pe ARM. Logica acestei miscari este, desigur, sansa de a echipa deja foarte popularele tablete - si mi-am exprimat saptamana trecuta rezervele privind sansele de reusita ale acestei strategii. Dar exista si impedimente de ordin tehnic, pentru ca portarea nu implica doar o simpla recompilare a surselor (cum a sugerat Ballmer), ci mult mai multe chestiuni, printre care optimizarea nu e cea din urma.

Insa problema majora este ca Windows nu este construit pentru interfata multitouch specifica tabletelor, asa ca adaptarea va fi inca si mai complicata. Pe de alta parte, e vorba de imensa baza de aplicatii - care sunt de fapt principala atractie pentru Windows - si este greu de crezut ca foarte multi producatori vor fi dispusi sa faca aceste eforturi. In fine, Microsoft nu a indicat niciun termen pentru aceasta portare, iar daca lansarea se va amana prea mult, e posibil ca piata sa arate deja cu totul altfel. Cu siguranta va exista cerere pentru tablete ceva mai puternice, mai tech-oriented, dar Ubuntu Linux este deja adaptat pentru ARM si dispune si de o distributie anume croita (Remix), asa ca n-ar fi exclus din partea celor nerabdatori sa aleaga aceasta varianta. Iar experienta imi spune ca, odata ce-ai gustat Ubuntu, nu te mai intorci.

Nici Intel nu iese prea bine din aceasta miscare - si, de fapt, intreaga evolutie a pietei o dezavantajeaza. In primul rand, e o chestiune oarecum simbolica: sintagma "Wintel" tinde sa-si piarda din greutate. In al doilea rand, se poate spune ca si-a facut-o cu mana lui. Intel a obtinut in 1997 designul StrongARM, proiectat de DEC in colaborare cu Advanced RISC Machines (vechiul nume ARM), si a dezvoltat nucleul XScale. Dar, cum vanzarile masive de procesoare x86 produceau veniturile consistente, Intel si-a pierdut interesul pentru noua platforma si in 2006 a vandut XScale, ratand astfel sansa de a deveni un jucator important intr-o piata care inca nu se intrezarea.Destramarea traditionalei aliante dintre Microsoft si Intel este iminenta, iar Horace Dedlu - fost manager la Nokia - vede in aceasta o confirmare a sfarsitului erei PC-urilor. Anul trecut s-au vandut circa 16 milioane de tablete (90% iPad), iar Microsoft si Intel n-au luat un cent din afacere. Ce va fi anul acesta?

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
opinii,
CES,
imperii,
high-tech

Citeşte pe Gandul.ro

/opinii/imperiile-se-clatina-7890084
7890084
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.