Harry Meintassis, partener al companiei de consultanţă Meintassis Partner: Arta de a te reinventa pe tine însuţi

Postat la 18 iulie 2023 58 afişări

Harry Meintassis, partener al companiei de consultanţă Meintassis Partner: Arta de a te reinventa pe tine însuţi

„Călătoria adevărată de descoperire constă nu în a căuta peisaje noi, ci în a avea ochi noi." Marcel Proust


Singurul lucru pe care te poţi baza este schimbarea. Acest lucru înseamnă că nu poţi sta pe loc; nu poţi să te culci pe lauri sau să faci mereu acelaşi lucru. Lumea se schimbă, deci dacă nu te schimbi odată cu ea, rămâi în urmă. Dar cum te poţi reinventa? Folosindu-ţi unicitatea în moduri noi şi puternice - pentru a dezvolta o nouă versiune a ta.

Iată cinci idei importante asupra cărora să reflectezi:

#1 Paradoxul autenticităţii. Ce este autenticitatea, cu adevărat? Am fi cu toţii de acord că este o calitate a originalităţii, a sincerităţii, opusul falsităţii. Este despre a fi onest, direct. Să ne ţinem de cuvânt. Cel mai comun sfat dat astăzi tinerilor este „fii tu însuţi”. Dar dacă definim autenticitatea prea limitat, atunci acest lucru limitează creşterea noastră. Cum aşa? Dacă autenticitatea înseamnă a fi adevărat faţă de sine, întrebarea este faţă: de care sine? Pe de altă parte, avem multe aspecte ale personalităţii noastre, în funcţie de diferitele roluri pe care le jucăm în viaţă - la locul de muncă, cu prietenii, în familie. De exemplu, ca lideri, trebuie să ne adaptăm stilurile noastre pentru a se potrivi nevoilor diferitelor situaţii, echipe sau culturi. Mai mult decât atât, a fi adevărat doar faţă de cine suntem acum ne privează de posibilitatea de a atinge potenţialul nostru real. Poate fi o atitudine leneşă, complacentă, chiar narcisistă.

Cel mai bun sfat este „devino cel mai bun om care poţi fi”. Evoluează mereu, adoptă o mentalitate de „experiment şi adaptare”. Prioritizează învăţarea şi umilinţa în faţa certitudinii, fi deschis, fluid în loc să fii rigid. Şi asta înseamnă să ieşi din zona ta de confort, să-ţi dezvolţi abilităţi noi, să încerci abordări noi, să construieşti noi perspective, noi identităţi. De exemplu, poţi trece de la a fi un expert care ştie deja răspunsurile la un învăţăcel care va spune – „Voi pune multe întrebări, voi explora şi descoperi şi voi învăţa prin încercarea unor lucruri noi”. Acest lucru nu va fi uşor. Va genera o puternică dorinţă de a-ţi proteja egoul. „Nu sunt eu...” Respinge tentaţia. Nu găsi scuze şi nu renunţa. Încercarea unor lucruri noi poate fi inconfortabilă. Dar aici se în-tâmplă măreţia. Aşadar, întreabă-te: pot fi autentic în raport cu potenţialul meu cel mai bun? Învaţă să fii autentic şi adaptabil în acelaşi timp.

#2 Tu (CA şi toţi ceilalţi) eşti în continuă dezvoltare. Dar cum facem asta într-adevăr? Obişnuiam să credem că odată ce ajungem la maturitate, „dezvoltarea” va înceta cumva. Dar acest lucru este departe de adevăr. Capacitatea noastră de a evolua este imensă. Nu suntem statici, creierul nostru este plastic şi putem continua să ne transformăm în perioada adultă.

Cum facem asta? Prin noi experienţe „disruptive”, prin contestarea perspectivelor şi obiceiurilor noastre şi prin expunerea la persoane care sunt diferite de noi.

Şi prin autoreflecţie şi conştientizare pentru a minimiza „pilotul automat”, miriada de obiceiuri şi euristici care ne oferă un sentiment de previzibilitate şi siguranţă.

Ideea aici este că pentru a creşte avem nevoie să ne perturbăm pe noi înşine.

#3 Trăieşte Călătoria Eroului Tău. Ceea ce mă duce la a treia idee: în cele din urmă, eşti chemat să fii autorul poveştii vieţii tale. Dar ce fel de poveste ar fi asta? Ei bine, se pare că poveştile fericite nu oferă prea multă valoare. Sunt poveştile de luptă şi dileme, de curaj şi eroism, în care suferim şi creştem - care creează o viaţă mai bună. În Grecia antică, eroul era un războinic al valorilor. A fi erou nu însemna perfecţiune, ci protecţie şi iubire pentru ceva mai mare şi semnificativ.

Era vorba despre servire. Oamenii sunt făcuţi pentru aventură. Durerea şi adversitatea fac parte din noi. După cum spunea Dostoievski, prea multă comoditate distruge sensul. Avem nevoie de această polaritate. Avem nevoie de ceva împotriva căruia să ne opunem. Acesta este exact opusul a ceea ce promovează cultura noastră a confortului în prezent.

Rezistenţa - mentală sau fizică - este prietenul tău pentru a trăi o viaţă plină de pasiune, împlinire şi autorealizare. Este modul de a-ţi antrena mintea şi corpul să lupte împotriva procrastinării, fricii sau inflaţiei infatuării. Însă această înţelepciune nu vine singură la noi, trebuie să o desco-perim noi înşine în sălbăticia pe care nimeni nu ne-o poate lua.

#4 Care este călătoria eroului tău? Foloseşte o busolă pentru a naviga prin complexitatea vieţii

Cu toate acestea, pentru a-ţi scrie povestea, ai nevoie de o busolă care să te ajute să navighezi către direcţia ta. Astăzi, de exemplu, peste 80% dintre manageri se luptă să navigheze prin complexitate. Multora le lipsesc abilităţile umane sau perspectiva mai largă şi capacitatea de gândire strategică. Sistemele noastre educaţionale creează tehnocraţi competenţi, dar lideri nepregătiţi! Dar un alt motiv este că nu au stabilit o cale clară, conectând talentele lor unice cu ceea ce are nevoie lumea astăzi. Ei privesc schimbarea ca pe o adaptare reactivă, nu ca pe o alegere semnifi-cativă. În cartea sa fantastică „În căutarea sensului vieţii”, Victor Frankl spune că „între stimuli şi răspunsul nostru există un spaţiu. În acest spaţiu se află puterea noastră de a ne alege răspun-sul. În răspunsul nostru se află creşterea şi libertatea noastră”.

Deci, cum creăm acest spaţiu de dezvoltare? Cum evoluăm de la cameleoni centraţi pe ego sau experţi concentraţi pe sarcini la lideri iluminaţi care pot transforma organizaţiile, energiza oame-nii şi crea un nou sens, optimism şi o senzaţie de reînnoire?

Pentru ca creşterea personală să se întâmple - ceea ce Nietzsche ar numi în „Astfel a vorbit Zarathustra” cele 3 etape ale „metamorfozei umane” - trebuie să accesăm potenţialul nostru creativ din interiorul nostru. Interesant este că el numea ultima etapă „Copilul”, referindu-se la potenţialul nelimitat şi creativitatea copiilor, la joc şi libertatea de a descoperi sensul lucrurilor.

Pasul 1 este să clarifici la ce te angajezi. Ştii cu adevărat ce vrei să faci, cine vrei să devii, astfel încât să poţi activa călătoria ta. Închipuie-ţi „tu” într-un punct viitor, cine vei fi? Cum te vei dife-renţia de cine eşti acum? Această transformare ar trebui să vină din interior spre exterior, oferindu-ţi un control pozitiv şi permiţându-ţi să modelezi activ viitorul.

Şi aceasta este busola ta pentru a te descoperi şi a trăi o viaţă mai bogată.

#5 Construieşte-ţi o nouă identitate, începând de azi. Reinventarea personală este o practică zilnică şi deliberată. Aceasta nu este cea mai uşoară cale. Nu se rezumă doar la cunoaştere sau la idei interesante. Este vorba despre punerea în practică a acestor inspiraţii. Este vorba despre formarea unor noi identităţi.

De ce este esenţial acest lucru? Pentru că cea mai puternică forţă la care avem acces este nevoia noastră de a fi consecvenţi cu identitatea noastră - ca lideri puternici, inovatori inteligenţi, antreprenori, creatori, învăţători înţelepţi, părinţi iubitori etc.

După cum spune James Clear în „Atomic Habits”, cuvântul „identitate” înseamnă literalmente „starea de a fi repetată”. Cam asta spunea Aristotel acum 2.500 de ani, că „excelenţa nu este un act, ci un obicei”.

Identitatea ta este ceea ce faci în mod repetat.

• Exersează să obţii o perspectivă din partea altora - cere feedback şi acceptă-l ca pe un dar.

• Exersează să cauţi oportunităţi pentru a ieşi din zona de confort şi a intra în zona de creştere. Perturbă modurile obişnuite de gândire.

• Exersează umilinţa intelectuală: în loc să încerci doar să demonstrezi că ai dreptate, opreşte-te şi întreabă-te: cum aş putea greşi în gândirea mea? Caută activ dovezi care să con-teste propriile tale convingeri.

• Exersează ascultarea excelentă, onorând partenerii şi punându-te în locul lor.

• Reaminteşte-ţi trecutul tău. Cum te-ai schimbat? Întreabă-te: Din ce perspectivă ai acţionat în trecut?

• Dezvăluie-te în mod deliberat oamenilor cu viziuni de viaţă, opinii şi contexte diferite.

• Creează reţele şi comunităţi şi profită de fiecare oportunitate de a fi mentor şi de a primi mentorat.

• Înţelege că tu, la fel ca toţi ceilalţi, eşti într-un fel subiectiv, imperfect, într-un mod special al tău... Lentila prin care vezi lumea are straturi de distorsiune. Întreabă-te: sunt conştient de ale mele?

• Exersează autoreflecţia şi scrierea în jurnal pentru a înţelege aceste noi perspective şi a facilita transformarea personală.

• În seara asta, când te vei duce la culcare, întreabă-te: „Dacă nu m-aş trezi mâine, aş fi mândru de modul în care am trăit astăzi?”

• De multe ori, asta înseamnă să te simţi confortabil în inconfort. Fii întotdeauna deschis şi curios în experienţele vieţii.

Arta şi frumuseţea reinventării personale constă în faptul că nu există o singură formulă. Doar tu poţi descoperi calea. Cine vrei să DEVII? Proiectează-te în viitor, cu 3, 5 sau chiar 10 ani înainte. Cine eşti la cel mai bun nivel? La locul de muncă, în relaţiile tale, în familia ta, în pasiunile tale, în impactul pe care vrei să-l ai în lume? Trăieşte astăzi pentru a atinge această viziune.

Fii deja „tu” în viitor.   

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.