E-neputinta

Postat la 22 martie 2010 19 afişări

Quimby: Simpson, idiotule! Ai cheltuit bugetul pe un an intr-o luna! Departamentul tau e falimentar! Mai tarziu: Marge: ...cum ai putut cheltui 4 milioane si jumatate de dolari intr-o luna? Homer: M-au lasat sa semnez cecurile cu o stampila, Marge! Cu o stampila!

Adevarul este ca uneori iti pierzi, pur si simplu, mintile. Esti poate indragostit sau poate vrei sa epatezi sau poate vrei numai sa iti arati puterea; nici nu conteaza. Iar Homer este un biet om, numai un biet om, cu un buget si o stampila. Si Homer Simpson conducea un amarat de departament de salubritate a orasului (pentru numai un episod, ce-i drept). Dar daca ar fi avut pe mana finantele unui stat? Nu un stat american, acolo e aritmetica grea, ci, sa zicem, o tara din estul Europei? Poate Romania?

In Romania e mai bine, Homer, e mult mai bine! Poti cheltui cat vrei tu, cum vrei tu si nu se supara nimeni. Poate un pic Tolontan si poate un pic mai mult FMI-ul, dar le trece. Si poti sa faci lucruri cu adevarat mari. Pe bani buni. In Romania insi cu stampile in loc de semnaturi incep sa faca, la nesfarsit, lucruri cu adevarat mari, pe bani buni, care nu sunt mai niciodata terminate, pentru ca raman fara bani. Iar daca sunt terminate, descoperim ca sunt prost facute.

Portaluri de exemplu, subiectul ultimei perioade, reprezentarea electronica a neputintelor Romaniei, pe 500 de milioane. Proiect vechi pentru un jurnalist cu antecedente, proiect nou pentru altii. Pentru ca putini mai stiu ca proiectul "e-Romania de 500 de milioane" a fost nasit pe vremea guvernului condus de Adrian Nastase, de ministrul de atunci Dan Nica. In luna mai 2001 guvernul discuta "stategia pentru informatizarea societatii romanesti", proiect in valoare de, tineti-va bine, 900 de milioane de dolari si care ar fi trebuit finalizat in cinci ani. O componenta a proiectului, portalul Romania Gateway era inaugurat cu fast chiar atunci; portalul ar fi trebuit sa ajute cetatenii sa plateasca impozite pe internet, iar prefectii sa comunice cu primarii prin video-conferinte. La ora actuala ro-gateway.ro, lansat cu fast in 2001 de ministrul Anca Boagiu si finantat cu 300.000 de dolari, este un schelet intr-un dulap uitat al internetului - nu mai este actualizat de ani de zile, iar majoritatea componentelor nu functioneaza. Are in schimb link-uri catre alte fosile de genul "Jiu Valley Portal" (oare nu le-a crapat capul?) care marcheaza cu "new" nu stiu ce statistici din 2003.

In iunie 2001 "e-romania" scazuse la 500 de milioane de dolari si insuma 24 de proiecte. In 2002, cand au mai fost aprobate o data, proiectele crescusera la 29, desi, ciudat, valoarea ramasese tot la 500 de milioane. Nu este clar in ce masura au fost sau nu incluse in "e-romania", dar perioada a fost oricum prolifica pentru proiectele de portaluri - unul pentru intrarea Romaniei in NATO, pentru legislatie, pentru reinnoirea permiselor de conducere si nu in ultimul rand e-tineret (lansat in septembrie 2003, astazi nefunctional, locul 15.388.916 in alexa.com) Guvernarea Nastase a intrat apoi, de la finele lui 2003, intr-o e-letargie, indusa probabil de campania electorala.

Sarim direct in anul 2007 - alta crestere economica, alti oameni, alte valori, alte pretentii: in septembrie era lansat un portal pentru IMM finantat cu 2 milioane de euro din banii UE. Totusi, dupa ciudata lipsa de apetenta la proiecte e-orisice a guvernului Tariceanu, adevarata relansare a initiativelor guvernamentale in materie de internet ii apartine ministrului comunicatiilor Gabriel Sandu care anunta, in iunie 2009, proiectul "e-romania".

Sincer, il banuiesc pe Gabriel Sandu ca a cautat prin arhive sau prin hartiile lasate prin dulapuri de predecesorii sai si a gasit dosarele lui Dan Nica, le-a scuturat de praf si molii, le-a adaptat un pic si a transformat dolarii in euro. Rezultatul: "e-romania" de 500 de milioane de euro. Cu aroma de déjà-vu.

Si aceasta nu este tot; pentru ca mi le-am reamintit, iata si alte proiecte ale virtualului romanesc: de exemplu e-suceava.ro, un, desigur, portal lansat in 2000 si finantat de BCR, care promitea informatii, presa, acces la conturile bancare sau la magazine on-line. S-a dovedit un proiect prea indraznet pentru vremuri, pentru ca acum adresa te arunca intr-un imbietor cazinou online. Altul: in 2003 patronatele din turism lansau portalul "Discover Romania", "gandit pentru piata americana, concretizarea parteneriatului dintre Ministerul Turismului si patronate". Astazi, americanul afla de pe incremenitul "discoveringromania.ro" ca data este 25 iunie 2003.

Este greu de contabilizat cati bani s-au cheltuit cu toate aceste proiecte, iar ce am prezentat mai sus sunt, cred, numai o parte. Unii vor spune ca nu au fost banii nostri, de la bugetul de stat, si ca i-am primit de la Banca Mondiala sau UE sau cine i-a mai dat. Gresit, pentru ca banii aceia sunt tot contributii ale oamenilor, fie ei americani, nemti sau francezi si ar fi putut fi cheltuiti mai cu cap, pentru proiecte cu adevarat folositoare.

Istoria de un deceniu a portalelor romanesti este poate cea mai buna reprezentare a neputintei generalizate a romanilor de a duce la bun sfarsit un proiect simplu, elegant, folositor. Toate proiectele acelea, ambitioase de altfel, ar fi fost bune daca nu ar fi baltit ani si ani in marea de incompetenta a birocratiei romanesti, chiar intr-o perioada de crestere economica.

E-neputinta.

Urmărește Business Magazin

/opinii/e-neputinta-5760169
5760169
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.