E bine sa fii rege

Postat la 09 noiembrie 2009 13 afişări

Mulţi se minuneaza cum SUA poate imprumuta trilioane si trilioane de dolari. Cine este dispus sa imprumute SUA, mai ales in conditiile crizei actuale? Datoria totala a SUA se apropie de 11,2 mii de miliarde de dolari, adica 11.200.000.000.000 dolari. Autoritatile americane sustin ca datoria totala ar putea ajunge la 17,2 mii de miliarde dolari pana in anul 2019. Si mai uluitoare este suma de bani pe care guvernul SUA o plateste in fiecare an ca dobanda pentru datoria atrasa.

Dobanda pe anul trecut s-a ridicat la suma de 452 miliarde de dolari, reprezentand cea mai mare categorie de cheltuieli federale dupa bugetul sanatatii si cel al apararii.

Care sunt motivele economice din spatele deciziei de cumparare a titlurilor emise de guvernul american? Exista mai multe entitati care cumpara titlurile de stat americane: fonduri mutuale, guverne straine, investitori individuali, fonduri de pensii, fonduri de hedging si chiar banci centrale.

China detine aproximativ 739 miliarde dolari din datoria SUA, Japonia detine aproximativ 635 miliarde dolari in timp ce un numar de alte tari (inclusiv Marea Britanie, Brazilia si Rusia) detin peste 100 miliarde dolari din datoria SUA. Recent, chiar si banca centrala americana (FED) a anuntat un plan de achiziţionare a 1,2 mii de miliarde dolari in obligaţiuni guvernamentale si ipotecare. Iata si entitatile care detin in prezent cele 11 bilioane dolari din datoria SUA:

De ce exista un astfel de apetit pentru obligatiunile guvernamentale americane? Principalul motiv - titlurile de stat emise de SUA sunt considerate cele mai sigure si cele mai lichide investitii din lume. Daca sunteti un guvern strain si doriti sa plasati 50 de miliarde de dolari, ce opţiuni aveti cand toleranta fata de risc este zero? Va ganditi la investitii in valuta, aur, petrol sau actiuni? Cel mai probabil, astfel de investitii desi lichide se pot dovedi a fi foarte volatile. Atunci va ganditi la investitii imobiliare? Ele s-au dovedit a fi destul de nelichide si volatile. Daca doriţi un somn fara griji, veti alege titurile de stat americane. De ce altceva ar fi atat de dorite aceste titluri de stat, chiar si cand randamentul este extrem de redus sau chiar inexistent? Fiindca in acest moment investitorii sunt interesaţi in conservarea capitalului.

Se va pierde vreodata apetitul pentru titlurile de stat americane? Este o posibilitate. Ar fi un scenariu apocaliptic pentru guvernul SUA, si ar duce probabil la hiperinflaţie. In cazul in care China ar decide sa realocheze o mare parte din portofoliul de dolari in euro, declinul dolarului ar provoca pierderi masive la banca centrala a Chinei. O devaluare de 20% a dolarului in fata Yuanului ar costa China mai bine de o suta de miliarde de dolari. Se stie ca atunci cand un debitor datoreaza bancii o suma incredibil de mare, datoria devine problema bancii.

Va veni o zi cand SUA isi va achita datoria, sau se va inlocui la infinit vechile datorii cu datorii noi? Parerea mea o regasiti pe

Cititi mai multe pe http://toniiordache.ro

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
opinii,
datorii,
SUA,
Japonia,
/opinii/e-bine-sa-fii-rege-5093488
5093488
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.