Comenteaza cu Ioana si Razvan: Vacanta in tara sau in strainatate?

Postat la 21 august 2010 102 afişări

Oricat de putini ar fi banii de concediu, pentru cei care vor sa petreaca macar cateva zile intr-un sejur exista o avalansa de oferte atat pentru statiunile din tara dar si in cele de peste hotare. Care sunt atuurile cu care se lauda fiecare dintre acestea?

Ioana crede ca o vacanta peste hotare este mai potrivita

Din start trebuie spus ca batalia dintre oferte nu se poate da decat pe paliere concurente. Cine are planificata o vacanta la tara, in curtea bunicilor, un tur al manastirilor sau, poate, vrea sa mearga in Delta, nu va gasi peste hotare acelasi lucru. Daca insa aveti un buget determinat pentru care incercati sa gasiti variante, lucrurile se schimba.

PRETUL este foarte clar in favoarea destinatiilor straine, fie ca este vorba de sejururi la munte sau la mare, cu demipensiune sau in regim all-inclusive. O vacanta de 10 zile la schii in Austria este sensibil mai ieftina, in acelasi regim de cazare, decat acelasi numar de zile petrecut in tara. Punctele in plus se aduna tot in favoarea strainilor, pentru ca ei au partii de schi mai bine amenajate dar si logistica atasata - fie ca e vorba de telescaune, teleschiuri sau soselele pe care turistii ajung in statiunile dorite.

La fel de multe puncte se aduna si in favoarea statiunilor de vara. Nu doar Bulgaria, dar si Grecia sunt alternative mai ieftine pentru acelasi numar de stele. Chiar si cheltuielile in regim de... pensiune in stilul "2 mai / Vama Veche" sunt absolut comparabile cu cele din acelasi sistem de pe litoralul grecesc. In favoarea lor se aduna insa si punctele peisajelor care nu se regasesc la noi in tara.

Ma repet si spun ca am platit anul trecut pentru un sejur de sase nopti - doar cazare - 840 de lei in conditii de trei stele, (ATENTIE!!) in programul social. Cu aceeasi suma se poate achita un sejur cu demipensiune, pentru acelasi numar de nopti, pe litoralul bulgaresc.

CONDITIILE. Nu am petrecut foarte multe vacante peste hotare si nici nu sustin ca de fiecare data am fost pe deplin multumita. Insa numarul nemultumirilor este de ordinul X² in situatiile similare din tara. Nu am gasit mobilier invechit, lenjerii murdare sau perdele imbacsite nici in pensiuni in care costul cazarii era de 15 euro pe noapte. Aceste experiente mi-au fost rezervate, exclusiv, in Romania. Cu titul de exemplu, intr-un hotel fara prea multe pretentii din Eforie pe fata de perna impecabil calcata se vedea foarte clar o urma de bocanc...

ATITUDINEA. Fie ca este vorba de un hotel de cinci stele, o pensiune de doua margarete sau o terasa fara pretentii, de regula persoanele din staff-ul ospitalier nu inteleg, in Romania, ca pe turist nu-l intereseaza daca are sau nu probleme cu banii, cu dintii sau cu nevasta. De cate ori am iesit din tara, fie in vacanta, fie cu treaba, nu s-a intamplat sa ma confrunt cu fete acre nici in tarile vest europene, nici peste ocean, nici in zona balcanica. Desigur, exista o exceptie care trebuie sa confirme aceasta regula: intr-un sejur pe litoralul bulgaresc, anul trecut, ne-am... lovit de atitudinea specifica angajatilor din hotelurile romanesti. Erau vadit deranjati de insistenta noastra in a ne lamuri de ce nu primim ce am platit si au incheiat discutia spunand ca putem sa plecam daca nu ne convine. Ne-am elucidat rapid de ce scenariu parea rupt dintr-un film prost: proprietarul hotelului era bulgar. Si de-aici se trage o concluzie clara: nu bulgarii sunt cei ce au scos la lumina turismul din tara vecina; dar au fost suficient de luminati sa ii lase pe straini sa faca treaba. Pe aceeasi linie, o sugestie: alegeti intotdeauna, indiferent de tara, hoteluri dintr-o retea internationala.

La capitolul atitudine romanii stau prost chiar si cand e vorba de propria afacere. Am gasit pensiuni in care ne-am simtit excelent, chiar daca am mancat supa la plic; zambetul si bunavointa gazdelor compensa acest minus. Dar nu m-am lamurit cum de intr-o economie concurentiala si cu turisti care, teoretic, au tot mai putini bani de cheltuit, proprietara unei pensiuni isi poate permite sa le spuna turistilor "sper ca azi nu veti manca la noi, pentru ca sunt obosita"; sau "o temperatura de 19 grade este suficienta in camera, nu aveti motive sa cereti mai mult".

Si pentru a nu exista niciun dubiu, tin sa precizez ca de cate ori pot, aleg sa cumpar produse romanesti, sau, macar, fabricate aici. Dar uneori nu avem ce sa alegem. Iar un concediu al carui rol este sa-ti incarce bateriile nu merita riscat - nici de mutre acre, nici de lenjerii murdare, nici de mobilierul care se poate prabusi din senin.

Razvan crede ca o vacanta in Romania nu este o tragedie. Important e locul ales

Vacanta trebuie sa fie, dincolo de orice, o metoda de destindere si de incarcare a bateriilor pentru a avea cat mai multa energie la finele ei. Cu toate ca Romania este obositoare, iar a parcurge doua-trei sute de kilometri intr-o zi este o experienta indrazneata, e bine sa nu judecam totul in alb si negru. Asa cum spunea mai sus Ioana, raportul calitate-pret in batalia Romaniei cu alte destinatii este defavorabil tarii noastre. Dar e important sa intelegem ca turism nu inseamna strict statiunile scumpe de pe litoral sau "perlele" de pe Valea Prahovei.

De ceva vreme, romanii au inteles ca nordul Moldovei, Maramuresul, Apusenii sau de ce nu Valea Oltului, a Jiului sau alte locuri minunate pot fi o alternativa ieftina si extrem de placuta manelelor de pe litoral sau snobismului de la Predeal, Sinaia, Bran-Moeciu sau Poiana Brasov. In plus, se evita si cosmarul aglomeratiei de pe DN1 si A2 din fiecare sfarsit de saptamana. Si in ce priveste sporturile de iarna, statiuni cu dotari rezonabile au aparut in fiecare judet, ca alternativa la cele patru-cinci partii de pe Valea Prahovei.

Trebuie spus de asemenea ca banii cheltuiti contribuie la dezvoltarea turismului din zonele vizitate si, pana la urma, raman in tara.

Cata vreme dorinta e de a ne refugia de aglomeratia din marile orase in fiecare weekend, Romania este mult mai facila ca acces decat alte destinatii din strainatate. E mai costisitor si obositor sa zbori vineri catre o localitate din afara tarii si sa revii duminica.

Nu in cele din urma, nu putem condamna definitiv Romania, pana nu am reusit sa o vedem de la cap la coada. E firesc sa ne cunoastem tara, pentru ca suntem romani si, mai mult decat orice, e pacat sa nu stim sa recomandam cateva locuri pentru o vacanta ideala, daca suntem vreodata intrebati de un roman sau, mai grav, de un strain. Daca nici dupa ce am vizitat tara, nu putem spune ca am avut o vacanta asa cum ne-o doream, e normal, firesc si logic sa ne indreptam spre alte locuri.

Urmărește Business Magazin

/opinii/comenteaza-cu-ioana-si-razvan-vacanta-in-tara-sau-in-strainatate-6993528
6993528
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.