Comenteaza cu Anca si Razvan: Pro sau contra donarii organelor

Autor: Razvan Muresan, Anca Arsene-Barbulescu Postat la 22 noiembrie 2010 2291 afişări

Inscrierea pe cardurile de sanatate ce vor fi emise in 2011 de Ministerul Sanatatii a acordului fiecarui cetatean de a-si dona organele dupa moarte a iscat ample controverse printre jurnalistii BUSINESS Magazin. O fi bine sa ne donam organele?

Anca sustine ca organul donat poate salva alte vieti

Orice persoana este datoare macar sa ia in calcul posibilitataea de a dona organe. Nu vorbesc insa despre situatiile in care se doneaza un organ pe timpul vietii, de obicei unei rude bolnave, cand pana si cei impotriva ajung sa-si schimbe parerea. Ci despre prelevarea de organe dupa moarte. Din punct de vedere uman, personal, primul si cel mai puternic argument ar fi acela ca organele oricum nu mai folosesc donatorului, insa pot fi o sansa la viata pentru multi, de la bolnavi de inima care asteapta ani la rand sa gaseasca un donator compatibil, iar in Romania nu au nici cea mai mica sansa, si pana la oameni care au nevoie de rinichi, ficat, plamani chiar, si asa mai departe.

La o privire de ansamblu, lipsa organelor disponibile pentru transplant este o problema majora in toata lumea, iar listele de asteptare in tari mai avansate din acest punct de vedere, SUA fiind cel mai bun exemplu, sunt interminabile. Tocmai din acest motiv s-a format o adevarata piata neagra in care organele fara de care un om sanatos poate trai, donate voluntar sau chiar involuntar, sunt vandute pe bani grei, zeci sau chiar sute de mii de euro. O viata n-ar trebui sa aiba un asemenea pret, din contra, este nepretuita, iar faptul ca dupa deces o persoana devine donator de organe este cea mai buna rezolvare. Cu atat mai mult cu cat nimeni nu este 100% scutit pe lumea asta de la boli pentru care singura solutie este transplantul, iar in fata unei necesitati proprii, toate argumentele anterioare impotriva dispar in totalitate, iar in loc se instaleaza furia ca nu sunt destui donatori si ca o viata se iroseste din dorinta altora de a avea un corp intact dupa moarte.

Intr-un registru mai putin morbid, orice organ sanatos al unei persoane care nu mai este poate face diferenta pentru cineva care chiar are nevoie. Ganditi-va cat de mult ar pretui un nevazator o pereche de ochi sanatosi. Ar vedea cu totul altfel lucrurile si lumea din jur. Sau pielea, cel mai mare organ al omului, pentru cineva care a suferit arsuri in urma unui accident.

Dincolo de toate acestea, donarea de organe poate fi un beneficiu si pentru cercetarea. Medicina si progresele in acest domeniu se bazeaza in mare masura pe cercetarea in care americanii, spre exemplu, investesc anual miliarde de dolari. Eu sunt doar unul dintre cei peste sase miliarde de oameni de pe Glob, dar daca as putea contribui la rezolvarea unei afectiuni medicale care ar ajuta chiar si numai 1.000 de oameni, de ce n-as face-o? Cu atat mai mult cu cat atatea generatii viitoare, printre care se vor numara inclusiv urmasii mei, vor avea de castigat de pe urma unei astfel de decizii.

Razvan sustine ca donarea poate avea si minusuri si tot familia ar trebui sa decida daca apropiatul isi doneaza organele

Odata ce pacientul, de regula tanar, ajunge in moarte cerebrala in spital, iar medicul observa pe cardul sau de sanatate acordul ca isi doneaza organele, eforturile depuse pentru a-l salva nu ar mai putea fi tocmai eroice. Deci, medicul nu l-ar mai putea privi ca un pacient, ci mai degraba ca pe o sursa de organe, care ar putea salva multe alte vieti. Iar de aici, discutia "o viata vs. mai multe vieti" isca multe controverse.

Romania se afla pe al patrulea loc in lume in clasamentul tarilor care furnizeaza organe, dupa India, Bangladesh, Republica Moldova. Odata ce acordul pentru recoltarea organelor nu mai depinde de familie, va fi greu de monitorizat ce se intampla cu organele decedatului si unde se vor duce acestea. Piata neagra s-ar putea dezvolta rapid, mult mai mult decat pana acum, cat timp multe dintre organe nu ar mai ramane in tara, ci ar zbura, pe mult mai multi bani in principalii "importatori" de organe din lume - SUA, Turcia, Israel.

Nu in cele din urma, sursele de organe sunt cel mai adesea pacienti tineri ajunsi la spital in moarte cerebrala ca urmare a unui accident rutier. Dupa recoltarea organelor, socul rudelor decedatului poate fi amplificat de modul in care arata victima. Cat timp incinerarea nu a prins prea mult teren, iar slujba de inmormantare pune in centrul evenimentului trupul neinsufletit al victimei, donarea de organe poate pune serioase probleme familiei.


Perioada de desfasurare a concursului: 22 - 26 nov. 2010

Desemnarea castigatorilor se va realiza de catre redactia BUSINESS Magazin in functie de participarea la dezbatere.

Castigatorii vor fi publicati in revista BUSINESS Magazin care va aparea in 29 nov.

Castigatorii editiei sunt: Tibi, Caius si Alex.

Ii asteptam sa ne contacteze la 0318.256.314 sau pe e-mail la marketing@businessmagazin.ro pentru a revendica premiile.

Urmărește Business Magazin

/opinii/comenteaza-cu-anca-si-razvan-pro-sau-contra-donarii-organelor-7737726
7737726
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.