Comenteaza cu Ana si Iuliana: Cat de mult va scadea consumul de pe urma majorarii TVA

Postat la 01 iulie 2010 33 afişări

Majorarea TVA si, implicit, cresterea preturilor ar putea crea un efect dezastruos pentru comerciantii care se tem ca romanii vor consuma si mai putin si mai ieftin decat o faceau pana acum. Comportamentul de consum a suferit deja repetate ajustari in ultimul an si jumatate. Se poate si mai rau?

Ana - Nu vom vedea o prabusire a consumului

1. Nimanui nu i-a picat bine vestea ca, practic, totul se va scumpi in Romania, de la cea mai ieftina paine, pana la cea mai scumpa masina sau casa. Nimic nu scapa nescumpit. Cu toate acestea, nevoile noastre raman aceleasi. Cel putin in ceea ce priveste bunurile de baza. Cred ca o prima filtrare a fost deja facuta, iar oamenii au cam eliminat ce puteau sa elimine de pe lista de cumparaturi. Unii au cumparat mai putin, altii mai ieftin, iar altii le-au facut pe amandoua. In unele cazuri, renuntari suplimentare ar putea crea un trai la limita subzistentei. Trebuie insa subliniat faptul ca aici ma refer strict la produsele de baza. In ceea ce-i priveste pe dealerii auto, pe electroretaileri sau pe dezvoltatorii imobiliari care mai au apartamente pe stoc, cel mai probabil va veni o perioada grea, cu scaderi vizibile ale vanzarilor.

2. Nu este prima oara cand ne confruntam cu o crestere a preturilor, dar de fiecare data ne-am adaptat, pentru ca nevoia impunea acest lucru. La fel se va intampla si de aceasta data. Pe asta mizeaza probabil si retailerii care sunt acum in curs de expansiune si care au cercetat in amanunt piata si comportamentul de consum de aici. De fapt, peste tot este la fel - atunci cand ai nevoie de ceva, cumperi.

3. Cred ca pana acum au fost destule familii care la sfarsit de luna reuseau sa puna bani deoparte, dupa ce plateau toate datoriile si mergeau la cumparaturi. Decat sa accepte un stil de viata plin de restrictii, multi vor prefera sa-si pastreze obiceiurile de consum, chiar daca asta inseamna ca nu vor mai face economii.

Iuliana - Consumul se va reduce. Repede

Scaderea consumului va fi accelerata de ultimele masuri aplicate: reducerea salariilor bugetarilor si cresterea TVA. Prin aceste masuri, milioane de oameni castiga cu cateva milioane de lei vechi mai putin. Intr-o forma sau alta, asta se va vedea in consum. Dar eu cred ca se va vedea repede. De ce:

1. Impactul psihologic. In afara catorva comercianti care au spus ca vor atenua - cel putin o perioada - cresterea TVA la raft, preturile au crescut cu cel putin 5% in noaptea dinspre miercuri spre joi (1 iulie). E adevarat, oamenii isi vor cumpara in continuare paine, lapte si pui, dar vor cumpara paine si lapte mai ieftine, vor fi atenti la oferte si da, vor cumpara mai putin. Cel putin o perioada, pana vor vedea ce se intampla cu veniturile lor, cu puterea de cumparare, cu deprecierea leului etc.

2. Venitul disponibil. Un profesor avea un salariu mediu de 1.000-1.200 de lei. Reducerea pana la aproximativ 800 lei va insemna exact banii pe care ii platea la intretinere. Chiar nu va mai avea de unde sa cumpere curcan pentru masa de duminica. Plus ca cei 800 de lei nu mai inseamna astazi 200 de euro, ci mai putin. Plus ca totul - de la servicii la mancare, gradinita copiilor, haine, un weekend la munte - va fi mai scump. Profesorul isi va reface bugetul si lista de prioritati. Ca de altfel toti bugetarii care castiga mai putin, ca si cei care isi pierd joburile, ca si cei care castiga din ce in ce mai putin.

3. Prioritati. Refacerea listei de cumparaturi va avea ca prim punct eliminarea costurilor prea mari. De exemplu, benzina: un plin se va apropia, in medie, de 300 de lei. Pentru o familie cu copii in care intra lunar 3.000 de lei, este un cost mare. Vanzarile se vor reduce si, chiar daca tot vom sta in aglomeratie in trafic, drumurile cu masina se vor scurta. Sau cei care nu vor sa isi scurteze drumul cu masina vor taia din alta parte. Recent imi spunea o cunostinta ca a ramas in pana de benzina pentru ca nu mai avea niciun leu in portofel, nici pentru mancare. Pana la urma, optiunea a fost a ei.

4. Exceptii. Bineinteles ca exista si foarte multi bani la negru si ca cei care ii detin vor cumpara in continuare. Dar eu cred ca si economia subterana va avea scaderea ei, cauzata in special de scaderea veniturilor. Daca un proprietar de covrigarie nu declara toate veniturile pentru a nu plati impozit pe profit, nu inseamna ca vanzarile lui de covrigi nu vor fi in scadere.

5. Nu numai ca oamenii vor cumpara mai putin, dar, cred eu, vor pune bani deoparte: fie ca sunt 10 lei, 50, 500 sau 1.000 de lei, oamenii vor pastra o rezerva. Ultimul an a aratat ca poate fi din ce in ce mai rau.

Toata lumea va plati intr-un fel sau altul in perioada asta. Poate nu va dura mult. Poate stabilizarea cursului si a inflatiei vor imbunatati lucrurile, chiar daca taxele vor fi in continuare mari. Pana atunci insa, fiecare vom taia ceva de pe lista. Fie ca e un moft pe care ni-l permiteam, fie ca e carnea de gratar.

CONCURS:

Participa la dezbaterea din aceasta saptamana si poti castiga una dintre cartile:

Perioada de desfasurare a concursului: 2 - 8 iulie 2010

Desemnarea castigatorilor se va realiza de catre redactia BUSINESS Magazin in functie de participarea la dezbatere.

Castigatorii acestei editii vor fi publicati in revista BUSINESS Magazin care va aparea in 12 iulie.

Castigatorii acestei editii sunt:

* Horia Zan

* Romeo Iulian CIOCANEA

* Dragos

Ii asteptam sa ne contacteze la adresa marketing@businessmagazin.ro

Urmărește Business Magazin

/opinii/comenteaza-cu-ana-si-iuliana-cat-de-mult-va-scadea-consumul-de-pe-urma-majorarii-tva-6473299
6473299
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.