Cine o fi scris Protocoalele?

Postat la 07 octombrie 2007 1 afişăre

M-am referit adeseori la „Protocoalele Inteleptilor din Sion“(1) in comentariile mele, dar nu pentru ca reprezinta vreo obsesie de-a mea, ci de-a altora, avand in vedere ca acest subiect este inca amplu dezbatut pe web, in mod special pe siturile fundamentaliste arabe.

Norman Cohn(2) a plecat dintre noi anul acesta la 31 iulie, la 92 de ani. Psihopatologiile colective l-au interesat toata viata, pentru ca in 1957 a scris o carte fascinanta pe tema diferitelor miscari eretice crestine (aparuta in Italia sub titlul „I fanatici dell'Apocalisse“ - „Fanaticii Apocalipsei“) si in 1992 o alta (tradusa ca „I demoni dentro“ - „Demonii dinlauntru“) despre vanatoarea de vrajitoare. Cea mai sinistru actuala carte a lui ramane insa „Warrant for a genocide“ („Mandat pentru un genocid“) din 1967, in care este reconstruit episodul producerii si apoi al demascarii acelui fals celebru care a fost „Protocoalele Inteleptilor din Sion“. Cartea lui Cohn a fost tradusa in 1969 de editura Einaudi si a aparut sub titlul „Licenza per uccidere“ („Permis pentru crima“), dar din pacate de-atunci nu a mai fost reeditata.

Note:

1. „Protocoalele inteleptilor din Sion“ - scriere apocrifa care descrie un asa-zis complot iudeo-masonic de cucerire a dominatiei mondiale; invocata frecvent ca argument de antisemiti si de adeptii teoriilor globale ale conspiratiei

2. Norman Cohn, istoric britanic

Umberto Eco este autorul romanelor „Baudolino“, „Numele trandafirului“ si „Pendulul lui Foucault“. Puteti citi in BUSINESS Magazin din noiembrie urmatorul comentariu al lui Umberto Eco.

Cititi restul articolului in editia tiparita a revistei

 


Traducerea si adaptarea de Cecilia Stroe

Urmărește Business Magazin

/opinii/cine-o-fi-scris-protocoalele-948156
948156
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.