China - tara minunilor

Postat la 12 martie 2010 42 afişări

In perioada premergatoare crizei economice mondiale, China a surprins intreaga lume prin exporturile sale gigantice, prin fluxurile constante de capital, precum si prin dezechilibrele inregistrate atat la nivelul bursei cat si la nivelul activelor reale, dezechilibre care s-ar putea dovedi a fi extrem de nocive pentru stabilitatea economica internationala pe termen scurt si devastatoare pentru China, pe termen lung.

Voci care sugerau restructurarea sistemului economic nu au fost niciodata auzite la Beijing, in prinipal datorita aparentului succes inregistrat de cresterea economica ridicata si de aparenta inflatie scazuta. Cu toate acestea, China ar putea avea o perioada foarte dificila in mentinerea inflatiei la nivelul obiectivului stabilit pentru anul 2010 de aproximativ 3%, dupa ce bancile practic au inundat cu bani sistemul financiar din China in 2009. Conform previziunilor a 14 economisti, inflatia ar putea ajunge la 4,4% in acest an.

In trimestrul al patrulea al anului 2009, PIB-ul Chinei a atins o crestere de 10,7%, inregistrand cel mai rapid ritm din 2007. Pentru anul 2010, autoritatile chineze au stabilit o tinta de crestere a economiei de 8%, acelasi procent stabilit si depasit de catre guvernul chinez in fiecare an din ultimii cinci. Nouriel Roubini a spus ca "aceasta puternica redresare economica implica faptul ca politica monetara, fiscala si de creditare foarte relaxata adoptata de catre guvernul chinez se va inversa de la sine, altfel exista un risc de supraincalzire a economiei si un risc al inflatiei."

Practic, China va avea nevoie de majorarea ratei dobnzii de referinta cat mai curand posibil pentru a reduce tendintele inflationiste. Recent, premierul Wen Jiabao a semnalat pericolul cresterii nejustificate a preturilor imobilelor precum si riscul masiv inregistrat de bancile chineze in urma expunerii la creditarea imobiliara, dupa ce in anul 2009 s-a inregistrat o creditare record a sectorului imobiliar in valoare de 9,59 mii de miliarde de yuani.

Banca Populara a Chinei a ridicat rezervele minime obligatorii solicitate creditorilor de doua ori in acest an, drenand astfel capital in afara sistemului financiar. Wen a stabilit ca obiectiv pentru anul in curs reducerea noilor imprumuturi cu 22% la 7,5 miliarde de yuan, dupa ce preturile la imobile au inregistrat maximul din ultimele 21 de luni in ianuarie 2010. Directorii de la Industrial & Commercial Bank of China, si Bank of China, au promis ca vor frana creditarea in acest an.

Cu toate acestea, in luna ianuarie, creditele noi au depasit valorile din ultimele trei luni combinate, alimentand ingrijorarea ca guvernul ar putea avea dificultati in gestionarea creditarii. In ciuda discutiilor oficialilor pentru conditii mai stricte de creditare, ratele dobanzilor nu s-au schimbat, si Banca Populara a Chinei continua sa alimenteze cu lichiditati sistemul monetar. Guvernatorul Bancii Centrale Zhou Xiaochuan afirma ca guvernul chinez trebuie sa fie foarte prudent cu referire la politica sa monetara. Moneda chineza a fost practic neschimbata in raport cu dolarul american din iulie 2008. In cazul in care preturile la materiile prime continua sa se aprecieze, atunci presiunile inflationiste vor reaparea. Pentru a asigura redresarea economica, premierul chinez nu a indicat nicio schimbare in planul de stimulare fiscala si vizeaza pentru acest an un deficit bugetar de 1,05 miliarde de yuani, adica 2,8% din PIB.

Cel mai probabil, inflatia va creste in urmatoarele luni, datorita bazei scazute a preturilor din anul 2009, precum si datorita cresterii anuale de 30% a ofertei de credit. Conform statisticilor, in luna ianurarie 2010 inflatia a fost influentata de cresterea cu 3.7% a costurilor la produsele alimentare precum si de cresterea de 17,1% inregistrata de preturile la legume. Inflatia la producator a urcat la nivelul de 4,3%, fata de rata inregistrata in decembrie 2009 de doar 1,7%, ceea ce se poate traduce in preturi mult mai ridicate pentru consumatorii cu amanuntul.

Pentru mai multe analize si detalii va astept pe http://www.toniiordache.ro

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
opinii,
Toni Iordache,
China
/opinii/china-tara-minunilor-5740053
5740053
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.