Browserul si IQ-ul

Autor: Mircea Sarbu Postat la 08 august 2011 33 afişări

Un raport publicat pe internet sugereaza ca exista o corelatie între nivelul de inteligenta a utilizatorilor si browserul web pe care îl folosesc. Mai mult chiar, pâna si versiunea browserului pare sa aiba legatura cu IQ-ul. Pâna la proba contrarie.

Am avut intotdeauna probleme cu diversele versiuni ale browserelor Internet Explorer de la Microsoft. Ca proiectant de aplicatii web, trebuie sa ma asigur ca utilizatorii le pot accesa indiferent de browserul pe care-l folosesc, asa ca pe sistemele mele ruleaza cam orice program ce vizualizeaza pagini web pe care l-am gasit, in diverse versiuni si sub diverse platforme. Insa este de notorietate faptul ca versiunile mai vechi ale IE nu s-au prea aliniat standardelor pentru un motiv foarte simplu: avand o cota de piata uriasa (care intr-o vreme trecuse de 95%), browserul de la Microsoft s-a impus ca un standard de facto, care-si permitea sa incalce standardele de jure pentru ca majoritatea proiectantilor dezvoltau situri sau aplicatii anume pentru IE.

Intre timp insa, situatia s-a schimbat, pentru ca Mozilla Firefox, Google Chrome si Apple Safari au erodat cota de piata detinuta de IE, pana la nivelul la care dezvoltatorii web au ajuns la concluzia ca e mai rentabil sa urmeze standardele oficiale (in special JavaScript), rezultatul firesc fiind ca acum aplicatiile functioneaza in general in browsere non-Microsoft, dar, spre exasperarea dezvoltatorului, necesita diverse "adaptari" pentru IE.

Microsoft a inteles intr-un tarziu ca nu mai este in pozitia de a impune regulile in materie de browsere web, asa ca a schimbat macazul si a venit cu o noua versiune (IE9), care a imbunatatit semnificativ compatibilitatea cu standardele oficiale. Dar problemele nu s-au terminat, pentru ca toate aceste imbunatatiri nu se vad din perspectiva utilizatorilor, asa ca multi dintre ei nu trec la ultima versiune. Daca mi se semnaleaza ca (de exemplu) un utilizator din cine stie ce primarie scandinava nu poate sa acceseze o functionalitate dintr-o aplicatie dezvoltata de mine, problema este intotdeauna cauzata de o versiune antica de Internet Explorer (uneori chiar IE6, din 2001). Iar depanarea nu este simpla, pentru ca nu mai gasesc prin preajma sisteme cu respectiva versiune IE, asa ca adesea lucrez "in orb", cu feedback telefonic si alte complicatii. Desigur, in astfel de situatii imi reprim cu greu tentatia de a specula cu privire la IQ-ul utilizatorului respectiv (sau al managerului IT, pentru ca multe institutii au politici stricte cu privire la softul folosit in birouri).

In acest context, e firesc ca am fost foarte interesat de un raport publicat la sfarsitul lunii iulie de firma canadiana AptiQuant Psychometric Consulting, sub titlul "Intelligence Quotient (IQ) and Browser Usage". Pe scurt, compania spune ca a corelat rezultatele obtinute de circa 100.000 de utilizatori, care au raspuns testelor de inteligenta publicate pe situl propriu, cu browserele web folosite de acestia. Statisticile indica un IQ mediu cu putin peste 80 in cazul utilizatorilor IE6 si ceva mai mare (dar tot sub 100) pentru utilizatorii celorlalte versiuni de IE, in vreme ce in cazul celorlalte browsere, media este mereu peste 100, ordinea crescatoare fiind: Firefox, Chrome, Safari, IE cu Chrome Frame, Camino si Opera. Trebuie mentionat ca Chrome Frame este un add-on pentru IE care foloseste motorul de randare si interpretorul JavaScript din Chrome pentru paginile ce cuprind un marcaj special.

Raportul a facut repede valva si a fost imediat preluat de numeroase institutii de presa cu foarte buna reputatie, in frunte cu BBC si CNN. Daca sunteti utilizatori de Internet Explorer nu merita sa va simtiti ofensati, iar daca sunteti impotriva browserelor Microsoft, nu va grabiti sa va umflati in pene: raportul este un fals, o simpla pacaleala, un "hoax". Firma AptiQuant nu exista, domeniul web a fost inregistrat la 14 iulie 2011, adresa postala indicata nu exista, materialele de pe site (mai putin raportul) sunt preluate de pe situl unei firme franceze numite Central Test (inclusiv fotografiile cercetatorilor), testul invocat (Wechsler) este sub copyright si nu poate fi administrat online. Suficiente indicii ca ceva este in neregula, dar se pare ca jurnalistii n-au avut timp de indoieli, iar BBC s-a trezit luni dimineata intr-o postura jenanta, inlocuind articolul initial cu o dezmintire.

Autorul farsei este un proiectant de aplicatii web care semneaza Tarandeep Gill, exasperat la randul lui de problemele pe care vechile browsere Microsoft le provoaca. Inspirat de teoria lui Richard Dawkins, s-a hotarat sa lanseze o "mima" (meme) care, daca va avea succes, va atrage atentia multor utilizatori de Internet Explorer ca e cazul sa faca upgrade. Nu pot decat sa-i fiu recunoscator.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
opinii,
browser,
IQ,
internet,
IE,
Firefox
/opinii/browserul-si-iq-ul-8573776
8573776
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.