Alexandra Peligrad, CEO, SMARTREE: Evoluţia rolului managerului de HR în epoca digitală

Postat la 24 noiembrie 2022 128 afişări

Dinamismul progreselor din lumea digitală transformă fundamental structurile de business, ceea ce duce la schimbare şi în modul în care sunt gestionate procesele de resurse umane.

Ţintind spre inovaţie. Odată cu implementarea noilor tehnologii, rolul managerului de HR în organizaţii a evoluat de la unul mai conservator la unul mult mai creativ, orientat spre inovaţie. Instrumentele disponibile în ziua de azi pot dezvolta procese de HR şi le pot transforma într-unele precise, rapide şi eficiente, oferindu-le mai mult timp profesioniştilor în resurse umane să se ocupe de lucrurile cu adevărat importante în companie. De asemenea, importanţa digitalizării se remarcă şi în bunăstarea angajaţilor, care este crucială pentru retenţia lor pe termen lung în companie.

Organizaţiile care investesc în digitalizarea resurselor umane economisesc mult timp şi resurse financiare pe termen lung, deoarece procesele sunt simplificate şi îmbunătăţite. Tehnologia HR a avansat pentru a crea o nouă eră a profesioniştilor în resurse umane – profesionişti care au acum rol de factori strategici pentru deciziile organizaţionale vitale.

Departamentul de HR şi transformarea digitală. Scopul transformării digitale este de a construi organizaţii flexibile care se pot adapta pe măsură ce tehnologia se dezvoltă. Ca expert în resurse umane, trebuie să rămâi implicat în acest proces, pentru a observa eventualele oportunităţi şi pentru a profita de ele. Experienţa ne arată că organizaţiile şi managerii de HR care adoptă cu succes instrumente tehnologice de ultim moment, le depăşesc pe toate planurile pe cele care nu reuşesc să se adapteze noilor condiţii digitale.

Noile tehnologii sunt implementate într-o varietate de procese de resurse umane, în mod special în arii precum gestionarea volumelor mari de date, traininguri asistate de computer, inteligenţă artificială pentru selecţia şi evaluarea personalului, precum şi coordonarea feedbackului primit de la angajaţi. Acum, o categorie nouă de instrumente digitale pot asigura dezvoltarea liderilor, evaluarea candidaţilor şi identificarea oamenilor potriviţi pentru recrutare, detectarea tentativelor de fraudă, detectarea stresului în rândul angajaţilor, precum şi alte probleme organizaţionale.

Decizii pentru un viitor digital. Adaptabilitatea managerilor de HR este vitală, astfel încât departamentul să poată răspunde cerinţelor vremurilor şi să fie capabil să contribuie strategic la performanţa organizaţiei într-o manieră durabilă. Digitalul schimbă modul în care angajaţii interacţionează cu organizaţiile lor şi este nevoie de o tehnologie HR care să ţină pasul cu noile trenduri de lucru – ca de exemplu work from home şi sistemul hibrid. Profesioniştii în resurse umane trebuie să îşi folosească agilitatea şi să gestioneze date şi informaţii complexe pentru a lua decizii adecvate privind noile tehnologii.

Echilibrul dintre digital şi uman. Într-adevăr, digitalizarea a îmbunătăţit perspectivele de angajare, permiţând personalului să interacţioneze la nivel global şi într-un ritm mai productiv. Cu toate acestea, trebuie să luăm în calcul şi faptul că aceste avantaje riscă să reducă factorul uman de care companiile au mare nevoie pentru a ridica moralul angajaţilor, a atrage noi talente şi pentru retenţia personalului deja existent.

Există momente în care comunicarea în mediul digital nu este o alegere potrivită. De exemplu, întâlnirile de evaluare a performanţei, concedierile, promovările sau procesul de onboarding – o interacţiune faţă în faţă poate face diferenţa pe termen lung în toate aceste scenarii. Profesioniştii în resurse umane trebuie să găsească o modalitate de a folosi tehnologia în beneficiul angajaţilor – pentru a le îmbunătăţi viaţa profesională şi pentru a le uşura munca, facilitând în acelaşi timp creşterea, interacţiunea socială şi colaborarea între membrii unei echipe. Secretul stă în a afla care sunt sarcinile şi activităţile pe care angajaţii le preferă sub formă digitală şi de a crea echilibru între digital şi uman. Deşi tehnologia ne-a îmbunătăţit vieţile şi metodele de lucru, profesioniştii din domeniul HR nu ar trebui să neglijeze niciodată factorul uman din cadrul companiilor în care activează.   ■

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
opinie,
resurse umane,
hr,
angajati,
profesionisti

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.