Articolul de 60 de cuvintesi 30 de secunde

Postat la 12 aprilie 2006 1 afişăre

Toate articolele care v-au placut vreodata in aceasta revista aveau 60 de cuvinte. V-a luat maximum 30 de secunde sa le "iubiti". Nu mai mult. Caci, teoretic si ideal, 60 de cuvinte rostite incap in 30 de secunde.

Toate articolele care v-au placut vreodata in aceasta revista aveau 60 de cuvinte. V-a luat maximum 30 de secunde sa le "iubiti". Nu mai mult. Caci, teoretic si ideal, 60 de cuvinte rostite incap in 30 de secunde. Toate articolele care v-au impresionat vreodata in aceasta revista v-au facut sa vi se dilate pupilele, sa nu clipiti, sa zambiti, sa radeti sau sa va mirati. Toate articolele pe care le-ati citit cu placere in aceasta revista stiau ca soarta lor se va decide intr-unul sau doua paragrafe de vreo doua degete. 

Daca pana nu de mult se estima ca 90 de secunde dureaza sa captezi atentia cuiva, studiile recente - tot specialistii americani au fost si de data asta - au aratat ca, de fapt, avem la dispozitie 30 de secunde sa ii cucerim pe cei din jur. Astfel, in viata reala, in cateva zeci de secunde se decide daca, aflati la o petrecere, vom intreba discret mai tarziu pe cineva numele blondei cu care tocmai am facut cunostinta. Tot in jumatate de minut vom stii daca discursul vorbitorului de pe scena isi va merita aplauzele de la final sau va fi gratulat doar cu politeturi si reprize de cascat reprimate.

In publicitate, spotul de 30 de secunde este cea mai puternica arma de comunicare care s-a inventat vreodata. Este sablonul - un fel de 90-60-90 al reclamelor - cu care se masoara eficienta vs. timpul alocat in materie de comunicare. Este examenul de seductie pe care produsele candidate la titlul de brand il dau zilnic in fata consumatorilor.

Cel care a inteles pentru prima oara ca, si in advertising, "less is more" - asa cum scria Le Corbusier - este Leonard Lavin, CEO al companiei Alberto Culver. Erau anii ‘60,  spoturile durau un minut sau chiar mai mult, iar salesman-ii isi laudau la camera oferta. Produsele Alberto Culver concurau cu cele ale unei  multinationale celebre si cu buget de promovare pe masura. Astfel, din ratiuni de cost si eficienta, dublate de o sclipire de geniu asupra timpului necesar captarii atentiei consumatorului, Lavin a lansat conceptul spotului de 30 de secunde si mai apoi pe cel de 15 secunde. Pentru cunoscatori, el este si inventatorul primului spray deodorant feminin.

Ce inseamna astazi celebrii timpi din publicitate? Mii de carti scrise despre cum sa fi creativ "in reprize de 30 de secunde". Lupta pentru butonul de la telecomanda care sa nu schimbe programul la pauza. Costuri de milioane de dolari pentru a-ti vedea cele 30 de secunde in pauza de la Super Bowl. Increderea consumatorului pierduta sau recastigata. Produse sau brand-uri. Profit. Sau nu.

Mihaela Nicola este matematician, presedinte Ogilvy Romania si  lector universitar la Facultatea de Comunicare si Relatii Publice "David Ogilvy".

Urmărește Business Magazin

/media-marketing/articolul-de-60-de-cuvintesi-30-de-secunde-1005532
1005532
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.