Povestea femeii care conduce cel mai mare lanţ farmaceutic din România. Anul trecut a avut la afaceri de peste 572 de milioane de euro

Autor: Georgiana Călin Postat la 13 aprilie 2017 2888 afişări

Anca Vlad este una dintre primele femei care au mizat pe antreprenoriat imediat după Revoluţie, când a pus bazele reţelei Fildas; reţeaua de farmacii Catena a apărut în 1999.

Povestea femeii care conduce cel mai mare lanţ farmaceutic din România. Anul trecut a avut la afaceri de peste 572 de milioane de euro

În prezent, grupul Fildas-Catena operează peste 500 de farmacii şi are afaceri anuale de circa 1,6 miliarde de lei, în creştere cu 13%. Ea este cea care adus în România, imediat după căderea comunismului, Aquafresh, pasta de dinţi celebră încă din anii ‘90, şi s-a axat pe importul şi vânzarea de produse farmaceutice. În primul an de antreprenoriat ajunsese la o cifră de afaceri de un milion şi jumătate de dolari. Apoi, când companiile farmaceutice nu mai aveau cui să vândă produsele, întrucât firmele de stat se destrămaseră, a decis să se mute spre latura comercială.

Povestea anterior cum a decis să intre în ringul afacerilor: „Banii erau puţini şi atunci lucram şi ca profesor de engleză la sfârşit de săptămână şi ca traducător la diverse congrese de medicină”. Aşa au remarcat-o companiile farmaceutice; în 1987 s-a transferat la Camera de Comerţ ca economist principal, ocupându-se de medicamente.

Apoi a făcut consultanţă în marketing, mai exact ajuta străinii să se familiarizeze cu oportunităţile de afaceri pe plan local. „Principalul capital pe care l-am avut a fost încrederea pe care am stârnit-o oamenilor”, spune ea.  De fapt, aşa a primit primul camion de medicamente, în valoare de câteva zeci de mii de lire sterline.

Anul trecut a ajuns la afaceri de peste 572 de milioane de euro (2,6 mld. lei), în creştere cu 40%, un avans datorat şi introducerii în farmacii a tratamentelor împotriva hepatitei C.

Obiectivele de dezvoltare ale companiei pentru anul aces­ta urmăresc creşterea  numărului de farmacii cu cel pu­ţin 6%, precum şi mărirea numărului de angajaţi, în unităţile Catena fiind angajate la finalul anului trecut 4.000 de persoane.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.