Povestea celui mai bogat om din America de Sud. Cum a ajuns să aibă o avere de peste 70 de miliarde de dolari

Autor: Ioana Matei Postat la 14 mai 2014 3652 afişări

Slim s-a născut în Ciudad de Mexico, în 1940, în familia lui Julian Slim Haddad. În 1911, tatăl său a deschis magazinul La Estrella del Oriente, iar până în 1921 acesta a adus suficient profit pentru ca el să cumpere o proprietate în cartierul comercial al oraşului.

Povestea celui mai bogat om din America de Sud. Cum a ajuns să aibă o avere de peste 70 de miliarde de dolari

Slim şi ceilalţi cinci fraţi ai săi au luat astfel contact cu lumea afacerilor de mici. La 12 ani, el cumpărase deja primele acţiuni la o bancă mexicană, iar când avea 17 ani câştiga 200 de pesos pe săptămână lucrând la firma tatălui său. A studiat ingineria civilă, dar şi algebra şi programarea lineară la o universitate din Mexic.

După absolvire, Slim şi-a testat abilităţile de afacerist ca trader, iar ulterior şi-a fondat propria companie de brokeraj care s-a extins apoi prin investiţii în businessuri individuale din domeniul construcţiilor, manufactură, retail şi restaurante. În 1966, când averea lui ajunsese deja la 40 de milioane de dolari, a fondat Inmobilaria Carso. Şi-a concentrat atenţia pe construcţii, domeniile imobiliare şi industriile miniere, iar până în 1972 a achiziţionat şapte alte businessuri din aceste categorii. În 1980 şi-a consolidat interesele de afaceri formând Grupo Carso drept companie-mamă a conglomeratului pe care îl conducea, cu ramuri în industrie, construcţii, minerit, retail, alimentaţie şi tutun.

În 1982, economia Mexicului, bazată în special pe exporturile de petrol, s-a contractat puternic odată cu scăderea preţurilor: băncile şi alte afaceri au fost naţionalizate sau s-au prăbuşit, iar moneda naţională s-a devalorizat. A fost o perioadă ideală pentru ca Slim să investească masiv. A cumpărat acţiuni a numeroase companii mexicane, printre care Reynolds Aluminio, General Popo, hotelurile Bimex şi lanţul de retail din zona food Sanborns. A cumpărat de asemenea 40, respectiv 50% din acţiunile British American Tobacco şi The Hershey Company. S-a extins şi în zona serviciilor financiare, cumpărând Seguros de Mexico şi, formând, împreună cu Fianzas La Guardiana şi Casa de Bolsa Inbursa, grupul Financiero Inbursa.

În 1990, grupul Carso a fost listat la bursă, mai întâi în Mexic, iar apoi în întreaga lume. În acelaşi an, Slim a cumpărat compania de telefonie Telmex, deţinută de guvernul mexican. Până în 2006, compania lui de telefonie avea să acopere 90% din liniile telefonice din piaţă, iar Telcel, o companie de telefonie mobilă, avea să opereze aproximativ 80% din telefoanele mobile ale ţării. În 2000, a încorporat în grup America Telecom, dar şi alte companii răspândite în America Latină.  2000 a fost şi anul în care a realizat un venture cu Microsoft, care a condus la începutul portalului ProdigyMSN.

Cinci ani mai târziu, Slim a investit şi în compania aeriană Volaris. În 2007, după ce acumulase 50,1% din acţiunile companiei de tutun Sigatam, a vândut o mare parte din acestea către Philip Morris, în schimbul a 1,1 miliarde de dolari; în acelaşi an a vândut şi acţiunile unei companii din domeniul construcţiilor pentru 800 de milioane. La începutul anului 2012, Slim a fondat împreună cu Larry King şi o televiziune digitală la cerere, Ora TV, folosită ca platformă pentru un nou show Larry King după ce vedeta a părăsit CNN.

Anul acesta a marcat prima achiziţie a lui Slim în Europa, reprezentată de compania Telekom Austria, prezentă în şapte ţări din Europa Centrală şi de Est. America Movil, operatorul de telecom deţinut de Slim, investeşte astfel 1,4 miliarde de dolari în Telekom Austria prin intermediul unei emisiuni de obligaţiuni, în plus faţă de cele două miliarde de dolari cu care cumpără participaţiile acţionarilor minoritari în cadrul unei oferte publice, potrivit CNBC. La 74 de ani, Slim este al doilea din lume ca bogăţie, cu o avere estimată la circa 71,4 miliarde de dolari.

Urmărește Business Magazin

/lideri/povestea-celui-mai-bogat-om-din-america-de-sud-cum-a-ajuns-sa-aiba-o-avere-de-peste-70-de-miliarde-de-dolari-12626242
12626242
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.