Filantrop cu sange rece

Postat la 04 august 2008 18 afişări

Pentru a ajuta o societate saraca trebuie sa-i sustii varfurile si talentele, nu batranii si bolnavii. Asta ar trebui sa faca un manager al unei fundatii caritabile daca ar putea sa gandeasca obiectiv si fara sentimente. Exact ca in business: reduci pierderile si investesti in diviziile (persoanele) profitabile. 

Dar putini sunt cei care procedeaza astfel. Cel mai apropiat de modelul eficient pare a fi britanicul Chris Hohn, cel care si-a gandit hedge fund-ul, TCI, in stransa legatura cu societatea caritabila CIFF si incearca sa o conduca pe cea de-a doua dupa regulile pe care singur si le-a trasat la sefia fondului de investitii.

In doar patru ani de existenta, Children's Investment Fund Foundation (CIFF), condusa in operatiunile zilnice de catre sotia sa, doamna Cooper-Hohn, a donat mai bine de 800 de milioane de lire sterline (un miliard de euro) unor cauze diverse, transformandu-i pe cei doi in cei mai generosi filantropi britanici

Cu capul, nu cu inima

Chris Hohn a fondat TCI in 2003, si fondul a fost de asa natura structurat incat un procent din castiguri sa mearga direct catre bratul caritabil, CIFF. TCI doneaza 0,5% din castiguri in fiecare an in care return-ul investitiilor depaseste 11%. Iar cele 11 procente nu functioneaza ca asterixul micut asezat cu mare atentie in coltul cel mai intunecat al fiecarei reclame.

Este doar un rationament de business, pentru ca altfel fondurile ar fi insuficiente. Oricum, TCI depaseste in ultimii ani si de patru ori cotatia auto-impusa.

Cei doi soti sunt considerati pionierii noii specii de filantropi, si anume super-bogatii care nu se multumesc doar sa doneze o parte considerabila a averii lor, ci cauta sa controleze destinatia si efectele propriilor bani. Ca presedinte al CIFF, domna Cooper-Hohn, 43 de ani, cerceteaza meticulos fiecare cauza in parte pentru a le gasi pe cele ce pot aduce transformari in bine la o scara cat mai larga. Ea spune ca manageriaza societatea dupa modelul hedge fund-ului condus de sotul sau. "Sunt convinsa ca daca facem asta in acelasi mod in care investeste Chris, cautand investitii pe termen lung, bine documentate si aducand rigoarea din business in sectorul privat, vom reusi sa schimbam ceva."

Dupa ce, in ultimii doi ani, a primit infuzii de capital de peste 735 de milioane de lire sterline, CIFF este in momentul de fata fundatia cu cea mai rapida crestere din Marea Britanie.

De cealalta parte, TCI manageriaza in 2008 peste 10 miliarde de lire sterline (12,5 mld. euro), cu un return intimidant pentru ceilalti jucatori: 50% in 2005 si 40% in 2006 (cifrele pentru anul trecut nu au fost inca date publicitatii).

Chris si Hohn. Sunt doi

La cei 41 de ani ai sai, Hohn este o figura cel putin controversata, unii dintre apropiatii sai spunand chiar ca sufera de dubla personalitate. In timp ce in lumea de business este un tip feroce, recunoscut si temut pentru stilul foarte agresiv prin care isi conduce afacerile, in viata privata, cum paraseste biroul, este o figura enigmatica. Toata lumea stie de-acum ca este cel mai mare filantrop din Marea Britanie, dar nimeni nu a reusit vreodata sa-i smulga un interviu pe aceasta tema. E ca si cum persoana care face donatiile, omul care a fondat fundatia de intrajutorare, nici macar n-ar exista.

Oricum, cu sau fara voia sa, Chris Hohn, fiul unui emigrant jamaican, mecanic auto, si tata a patru copii la randul sau, a devenit una dintre cele mai cunoscute si apreciate figuri din Marea Britanie.

Unul dintre motivele popularitatii pozitive de care se bucura este trecutul sau modest. Tot ce a realizat a facut-o numai cu puterile sale. A terminat mai intai Southampton University, dupa care a obtinut o bursa la Harvard Business School, Massachusetts, unde si-a aprofundat cunostintele in Business Administration. A fost un student de exceptie si a dobandit statutul de Baker Scholar, o distinctie pe care o primesc doar primii 5% dintre absolventi (in mod normal, pentru a intra in cercul acesta un student trebuie sa obtina nota maxima la cel putin 70% din modulele pe care le urmeaza). Tot la Harvard a cunoscut-o pe actuala sotie, Jamie Cooper-Hohn, originara din Chicago.

Imediat dupa absolvire, cu asa referinte, a inceput sa lucreze pentru Perry Capital, un hedge fund de pe Wall Street recunoscut si azi ca o excelenta scoala de management pentru orice "cursant" ce i-a pasit pragul. Hohn nu avea sa fie exceptia. In cei sapte ani petrecuti pe Wall Street alaturi de celebrul Richard Perry, fondatorul fondului, a fost mana dreapta si principalul locotenent al acestuia. Dar este un business despre care cifrele vorbesc mereu cel mai clar: sapte ani de munca si peste 75 de milioane de lire sterline. Vorbim despre avutia personala. Banii cu care s-a intors in Marea Britanie pentru a-si infiinta propriul brat de investitii.

Da-mi un motiv bun ca sa fac bani

Iar asta se intampla in 2003 la Londra. In acelasi an au fost stabilite si legaturile dintre business si donatii, dupa ce Hohn a vazut niste copii cautand de mancare prin gunoaie in Filipine. De atunci, CIFF functioneaza ca o motivatie in plus pentru el. Numai anul trecut fundatia a primit 230 de milioane de lire (290 mil. euro) din banii hedge fund-ului, suma pentru managementul careia doamna Cooper-Hohn a angajat consultanti in Londra, India, Kenya, Malawi, Uganda si Etiopia. Rolul lor este similar celor al managerilor de companii: sunt raspunzatori pentru destinatia banilor si tot ei raspund pentru rezultatele obtinute in urma infuziilor de capital. N-ai rezultate, n-ai nici viitor la CIFF.

Fostul presedinte american Bill Clinton oferea ca exemplu "mariajul fericit intre business si filantropie" pe care sotii Hohn l-au pus la punct. "Este o unealta perfecta pentru a schimba in bine lumea." E drept, aprecierile veneau dupa ce societatea caritabila a sotilor Clinton a primit o donatie de peste 2,5 milioane de lire sterline

(5 milioane de dolari) de la "omologii" lor britanici.

Intr-unul dintre putinele sale interviuri, doamna Cooper-Hohn spunea ca unul dintre lucrurile ce i-a apropiat mereu pe ea si pe sotul sau a fost un sentiment comun ca rolul lor nu se rezuma doar la ei doi si ca pot avea un impact pozitiv asupra oamenilor, in general. "Lucram excelent impreuna: el este foarte pasionat cand vine vorba despre ajutorare, iar eu sunt mai pragmatica. Dar scopul nostru este comun, si anume ca din banii pe care ii castiga Chris sa rezulte o schimbare in bine. Una pe termen lung."

Castigi un dolar, dai doi inapoi. Simplu.

Chiar daca nu joaca in aceeasi liga cu Warren Buffet, care a anuntat ca isi doneaza intreaga avere, si chiar daca cel putin pe Wall Street vorba "Greed is Good" ramane un slogan valabil, datorita lui Hohn si altor exemple de manageri-filantropi incepe sa se auda si "Givind is Good".

Bineinteles, multi sunt tentati sa spuna ca au miliarde si e normal sa dea ceva inapoi. Ca banii i-au facut "pe spinarea" altor oameni, deci asta ar fi cumva obligatia lor morala. Ei bine, doamna Cooper-Hahn spunea recent ca datoria lor nu este nici sa dea inapoi si nici sa fie placuti. "Ba dimpotriva, daca suntem niste nesuferiti, dar reusim sa schimbam ceva in bine, este perfect."

Si dreptatea e undeva la mijloc. Spre exemplu, TCI are sediul in Mayfair, dar holdingul este inregistrat in Insulele Caiman. Insa e greu sa iei in discutie etica lui Hohn: in 2006, castigurile personale au depasit 150 de milioane de lire, suma ce l-a transformat in cel mai capabil manager de hedge fund din Marea Britanie, dar omul a donat aproape dublul sumei in acelasi an.

Businessul sau, in schimb, atrage deopotriva critici si laude. TCI este recunoscut pentru investitiile riscante, mai ales in companii europene aflate in deriva. Odata ajuns la carma lor, Hohn forteaza schimbari majore in toate departamentele si, in cele din urma, isi atinge scopul. Indiferent de mijloace. Ultimul nume mare care s-a convins de puterea sa a fost Weiner Seifert, CEO-ul Deutsche Borse (Bursa de la Frankfurt), cel care si-a pierdut postul dupa o disputa cu Hohn privind oferta de preluare pe care nemtii o pregateau pentru Bursa londoneza. Hohn, desi detinea un pachet de doar 5% din actiunile companiei germane, a reusit sa convinga board-ul ca mutarea este una gresita, iar Seifert a fost obligat sa-si depuna demisia.

In urma cu doi ani, cand inspre TCI s-a indreptat un val de investitori, doamna Hohn spunea ca nu societatea caritabila si donatiile erau in mintea noilor investitori, ci return-urile foarte atractive postate de fond.

"As spune ca in jur de 80% dintre ei privesc cu indiferenta latura filantropica. Insa cred ca multi au pariat pe motivatia suplimentara pe care Chris o extrage din acest proiect. Probabil s-au gandit ca daca el este inspirat, fondul va merge din ce in ce mai bine si, implicit, si lor le va merge mai bine."

Nicio fapta buna nu scapa nepedepsita

TCI, fondul de investitii manageriat de Chris Hohn, a avut o luna iunie ingrozitoare, pe parcursul careia a pierdut aproape un miliard de lire sterline. Hedge fund-ul, ce si-a facut un nume prin pachetele de actiuni pe care le-a cumparat in Deutsche Borse sau ABN Amro, manageriaza azi peste 10 mld. lire sterline anual.

Este pentru prima data cand TCI posteaza pierderi dupa prima jumatate a anului. Oricum, investitorii, "legati" pe trei sau cinci ani si obisnuiti cu return-uri de 40 si 50% anual, nu pleaca nicaieri.

Cele mai mari donatii din UK

Sir Tom Hunter, The Hunter Foundation - 1 miliard de lire sterline

Jamie Cooper-Hohn si Chris Hohn, Children's Investment Fund Foundation (CIFF)- 800 de milioane de lire sterline

Lord Sainsbury, Sainsbury family charitable trusts - 233 de milioane lire sterline

Peter Cruddas, The Peter Cruddas Foundation - 100 de milioane de lire sterline

Anthony d'Offay, un cadou pentru Tate and National Galleries of Scotland - 97 de milioane de lire sterline

Margie si Jamie Moffat, The Moffat Charitable Trust - 55 de milioane de lire sterline

Johan Eliasch, donatie pentru jungla amazoniana - 50 de milioane de lire sterline

Sir Ian Wood, The Wood Family Trust - 50 de milioane de lire sterline

Sir Elton John, Elton John Aids Foundations - 25 de milioane de lire sterline

Michael Spencer, o simpla donatie - 9 milioane de lire sterline

Hermann Hauser, Centre for Entrepreneurship, University of Cambridge - 8 milioane de lire sterline

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Filantrop,
cu,
sange,
rece
/lideri/filantrop-cu-sange-rece-4074311
4074311
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.