Cei mai admiraţi, povestea

Autor: Dorin Oancea Postat la 06 octombrie 2012 89 afişări

CE ESTE ADMIRAŢIA? Care sunt mecanismele care stârnesc preţuirea din partea angajaţilor sau a partenerilor de afaceri? Cât de folositor este pentru un conducător sentimentul de admiraţie pe care îl iscă? Ce se schimbă de la un an la altul în privinţa gradului de admiraţie? Sunt întrebările care însoţesc firesc demersul laborios de a alcătui catalogul Celor mai Admiraţi CEO din România. Catalogul a apărut în două ediţii, iar o a treia, pentru anul 2012, este în lucru în această perioadă şi urmează să apară la începutul lunii noiembrie.

Admiraţia poate fi privită şi drept un criteriu fără de care un conducător nu poate fi considerat un CEO de succes. Un lider admirat poate reprezenta o motivaţie în plus pentru oamenii din organizaţie pentru a face acel "pas în plus" esenţial, în ultimă instanţă, pentru succesul oricărei companii. Reţeta admiraţiei este completă atunci când sunt punctaţi şi câţiva ani de experienţă în afara ţării sau când avem de-a face cu o carieră consolidată în companii multinaţionale. Pentru toate acestea este însă nevoie de un efort de comunicare sporit şi bine gestionat, derulat pe parcursul întregii cariere. Buna reputaţie, admiraţia profesională, respectul pentru un nume se construiesc mai greu şi în timp mai lung decât poate solicita promovarea numelui; cu alte cuvinte, un bun renume este mai dificil de construit decât notorietatea unui nume.

Iniţial, demersul a fost catalogat drept inedit, dar subiectiv de cei mai mulţi oameni de afaceri sau manageri. Metodologia în sine a fost cât se poate de subiectivă: am întocmit o listă cu peste 200 de nominalizaţi, manageri ai celor mai importante companii din România sau antreprenori care, deşi în unele cazuri nu au în mod explicit funcţii executive, sunt recunoscuţi pentru implicare în activitatea companiei. Cei peste 200 de manageri şi antreprenori sunt grupaţi în domenii de activitate pentru a uşura parcurgerea listei. Cei ce votează sau au votat au fost rugaţi să nominalizeze cel puţin zece manageri, indiferent de domeniul de activitate; în baza acestui vot este întocmit topul general al admiraţilor. Lista de zece nu este o ierarhie, iar topul general este realizat cumulând numărul de voturi primite de un manager sau altul. Un alt set de voturi este cel pentru nominalizările pe domenii de activitate; "Dintre toate premiile pe care le-am primit de când conduc OMV Petrom, acesta e singurul premiu de suflet, care îmi arată acceptarea colegilor mei din comunitatea de business", a spus Mariana Gheorghe, CEO al OMV Petrom, când a primit premiul în cadrul primei gale "Cei mai admiraţi CEO din România".

Dincolo de faptul că Mariana Gheorghe, CEO-ul celei mai mari companii din Romania, a ocupat locul întâi, structura celor 100 de manageri care au intrat în primul clasament a fost o radiografie clară a modului cum arată lumea afacerilor din România: 37 de antreprenori, 16 expaţi, 9 femei, 11 conduceau afaceri dezvoltate în ultimii 20 de ani în România, 46 conduceau multinaţionale, iar 6 aveau sub 40 de ani. În următorul an în rândul celor mai admiraţi 100 de manageri au fost 33 de nou intraţi, dar Mariana Gheorghe şi-a păstrat locul. Sculptorul Auguste Rodin spunea că "admiraţia este un vin generos pentru spiritele nobile". Aşa cum şi vinul este viu, schimbându-şi în timp proprietăţile, şi admiraţia poate creşte sau dispărea. A treia ediţie a catalogului, aflată în laboratorul redacţiei, este în măsură să-i dea dreptate lui Rodin.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
admirati,
povestea,
mecanisme,
angajati
/lideri/cei-mai-admirati-povestea-10163581
10163581
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.