TREI SIF, GOLDEN SI PARTENERII

Postat la 17 februarie 2006 2 afişări

SIF Banat-Crisana, SIF Transilvania si, posibil, SIF Oltenia sunt preluate treptat de un grup de investitori condus de un american cunoscut dar si controversat in Cehia: Howard Golden. Alaturi de el, doi fosti brokeri cu origini evreiesti si un roman discret. Ei pot schimba multe in bine in afacerile SIF. Intrebarea este daca si vor.

SIF Banat-Crisana, SIF Transilvania si, posibil, SIF Oltenia sunt preluate treptat de un grup de investitori condus de un american cunoscut dar si controversat in Cehia: Howard Golden. Alaturi de el, doi fosti brokeri cu origini evreiesti si un roman discret. Ei pot schimba multe in bine in afacerile SIF. Intrebarea este daca si vor.

 

In Cehia, privatizarea in masa a avut loc tot prin cupoane, insa platite de populatie cu echivalentul in coroane a 34 de dolari. Cumparatorii, circa 80% din populatia adulta a Cehiei, au avut si ei, precum romanii, doua optiuni: fie sa transforme direct cupoanele in actiuni la diverse companii, fie in actiuni ale unor fonduri de investitii similare SIF-urilor romanesti.

 

Numai ca in Cehia nu au rezultat doar cinci asemenea fonduri ci peste 200, care au "inghitit" aproape 70% din totalul cupoanelor. Dintre cele peste 200 de fonduri, cateva s-au distantat in timp de pluton, ajungand sa concentreze circa jumatate din bani. Patru dintre acestea erau administrate de mari banci cehesti iar unul de o companie detinuta de un businessman ceh, Viktor Kozeny, Harvard Capital & Consulting.

 

Desi Cehia a adoptat valorile vestice mult mai rapid decat Romania, istoria SIF-urilor cehesti nu a fost cu nimic mai prejos la capitolul "scandaluri" decat cea a SIF-urilor romanesti. Ani la rand, ziarele cehesti au fost pline de articole in care se descria felul in care administratorii fondurilor, profitand de cultura financiara redusa a actionarilor, au folosit banii dupa bunul plac.

 

Grupul Brookdale, condus de Howard Golden si Andrew Weiss, a inceput sa investeasca in actiuni ale  SIF-urilor din Cehia, Slovacia, Slovenia sau chiar Rusia la mijlocul anilor ‘90, adica imediat dupa perioada "salbatica" a acestora. Grupul si-a stabilit cartierul general pentru Europa Centrala si de Est in Cehia, la Praga, unde a investit in principal prin intermediul a doua fonduri care se regasesc in prezent si in structura de actionariat a SIF Banat-Crisana si SIF Transilvania: Manhattan Czech Fund si Central European Privatization Fund.

 

Fondurile au cumparat substantial actiuni la mai multe "SIF-uri" cehesti, iar Howard Golden a devenit rapid cunoscut in Cehia, unde milita pentru respectarea drepturilor actionarilor minoritari. Golden a avut chiar discursuri in Parlamentul ceh pe aceasta tema. Americanul a fost implicat insa si intr-un scandal, si nu unul mic.

 

In 2001, banca ceheasca IPB (Investicni Postovni Bank), ajunsa aproape de faliment, a fost preluata de Banca Comerciala Cehoslovaca (CSOB). Dupa achizitie, noul actionar majoritar a inceput procedurile de recuperare a banilor din numeroasele imprumuturi nereturnate IPB.

 

Printre companiile somate s-au numarat si cateva firme controlate de Howard Golden, care primisera, potrivit saptamanalului ceh Respekt, imprumuturi de 365 de milioane de coroane cehesti (circa 12 milioane de euro la cotatia actuala) pentru a cumpara pentru IPB actiuni la unul din "SIF-uri" - Fondul de Investitii si Restitutie. Golden a fost chiar cenzor al acelui fond pentru trei ani.

 

Dupa ce  cumparat IPB, CSOB a descoperit ca firmele lui Golden nu returnasera nici banii, nici actiunile. Prin urmare, CSOB a cerut inapoi banii (plus dobanda), lucru pe care Golden a refuzat sa il faca. "Reprezentantul numitelor societati (Howard Golden - n.r.) a refuzat sa ii dea inapoi, motivand ca reprezinta o recompensa pentru diferitele activitati realizate pe baza unui acord verbal cu un membru din managementul IPB", a anuntat CSOB in luna august a anului 2001.

 

Neajungand in final la o intelegere, cele doua parti au ajuns la tribunal. In prezent nu exista informatii daca procesul a ajuns la vreun rezultat iar Golden a refuzat sa vorbeasca pe aceasta tema. Ajuns cu afacerile in Romania, Golden a actionat extrem de discret pana in prezent, comparativ cu strategia din Cehia.

 

Printre putinele iesiri in public se numara insa o vizita la Academia de Studii Economice in decembrie 2001, impreuna cu Alexandru Elian, unul din partenerii sai, si... surpriza... cunoscutul economist american Joseph Stiglitz (laureat al premiului Nobel). Cei trei au tinut o conferinta in Aula Magna a Academiei de Stiinte Economice din Bucuresti si au fost si decorati de conducerea ASE.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
TREI SIF,
GOLDEN SI PARTENERII
/cover-story/trei-sif-golden-si-partenerii-1049121
1049121
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.