Tara lui Babel

Postat la 14 noiembrie 2005 2 afişări

Exista cateva modele de relatie intre majoritate si minoritatile de imigranti, nici unul perfect, nici unul de gasit in stare pura in vreo tara. Ca regula generala insa, acolo unde grupurile de imigranti sunt mai diverse etnic, sansa ca rezultatul sa fie o societate mai echilibrata creste.

Exista cateva modele de relatie intre majoritate si minoritatile de imigranti, nici unul perfect, nici unul de gasit in stare pura in vreo tara. Ca regula generala insa, acolo unde grupurile de imigranti sunt mai diverse etnic, sansa ca rezultatul sa fie o societate mai echilibrata creste. Fata de Franta, de pilda, unde nou-venitii din fostele colonii africane predomina covarsitor, cu un efect de dezechilibru social evident, in Marea Britanie diversitatea e mult mai mare, cu indieni, pakistanezi, chinezi, caraibieni, mai nou polonezi si rusi.

 

MELTING POT: Grupurile minoritare sunt absorbite intr-o societate integrata, cu un sistem cultural impus de majoritate. Termenul e aplicat mai ales SUA si procesului de "americanizare" a grupurilor de imigranti de aici. "Melting pot" are ca rezultat de obicei o societate relativ omogena, cu un simt puternic al identitatii nationale. In ultimii ani insa, o serie de comentatori au pus la indoiala validitatea acestui model, considerandu-l rasist si aducator de asimilare fortata.

 

MOZAICUL (modelul multicultural): Formula bazata pe credinta ca grupurile etnice pot coexista fara a-si pierde identitatea culturala originara. Canada a fost unul din primii promotori ai acestui model. Prin Legea multiculturalismului, din 1985, Canada stipuleaza ca imigrantii si descendentii lor trebuie sa fie liberi sa-si conserve mostenirea culturala, fara ca aceasta sa le rapeasca sansele de a participa la viata sociala canadiana.

 

ASIMILAREA: Vechiul concept colonial, care pana in 1960 a fost modelul pentru legislatia franceza a imigratiei, a fost inlocuit de conceptul integrarii, bazat pe egalitatea de drepturi, lupta cu discriminarea, compensare pentru inegalitati, participarea la viata sociala si politica, dreptul la cetatenie. Unii comentatori spun ca integrarea e o simpla imblanzire a conceptului de asimilare.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Tara lui Babel
/cover-story/tara-lui-babel-1047284
1047284
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.