Special 1 iunie: Moştenitoarele. Sunt tinere, inteligente şi vor prelua afaceri de două miliarde de dolari

Autor: Razvan Muresan Postat la 17 noiembrie 2014 8810 afişări

Businessul românesc de familie trece la a doua generaţie, iar numărul tinerelor care se pregătesc alături de părinţi pentru preluarea conducerii este în creştere.

Aleea Alexandru, numărul 7. Vila cochetă situată în cea mai luxoasă zonă a Capitalei este locul unde clienţii ajung pentru întâlniri şi negocieri cu Ioana Şucu, fiica, sau cu Camelia Şucu, mama. În aleea Alexandru nr. 7 îşi au sediul Iconic Health, Iconic Food, Ioana Şucu Events, dar şi un mic showroom Class Living. Spre deosebire de sora ei cea mică, Cristina, care şi-a deschis propria afacere alături de soţul ei în complexul comercial Băneasa într-un domeniu complet nou (un loc de joacă pentru copii), Ioana Şucu, 27 de ani, îi stă aproape mamei în fiecare zi. „Muncesc alături de mama mea în anumite proiecte, iar separat mă ocup de partea de evenimente, care a rămas sufletul meu, şi cred că fac foarte bine ceea ce fac. Mă implic foarte mult în bucăţica mea.

Dacă trebuie să dau cu mătura, o fac cu drag“, spune Ioana Şucu, care mărturiseşte că, în ultima vreme, ca urmare a dificultăţilor din piaţă, s-a gândit şi la varianta de a se angaja. „Mă gândeam cum ar fi să-mi intre salariul în fiecare lună pe 15 şi pe 30, să am program de la nouă la şase şi să nu mai existe certuri nicăieri, dar nu mă văd făcând asta. Aici nu am un şef, sunt administratorul unor societăţi, dar eu centrez şi eu dau cu capul, deci dacă greşesc e vina mea“, povesteşte tânăra. Afacerile de care se ocupă îi consumă însă toată energia, ceea ce într-o multinaţională nu s-ar întâmpla. Admite că părinţii săi, Camelia şi Dan Şucu, i-au dat cele mai multe lecţii de business şi tot ei sunt cei care o ceartă când greşeşte.

„Never give up“ este crezul învăţat de la Camelia Şucu, tradus prin perserverenţă şi răbdare în fiecare business construit. De la tatăl ei, fondatorul Mobexpert, a preluat corectitudinea şi respectul faţă de angajaţi, furnizori şi termene de plată. Ioana Şucu rosteşte mereu cuvântul „tânără“ şi nu se fereşte să vorbească despre greşelile pe care le-a făcut şi din care a învăţat. La 22 de ani, de exemplu, a convins-o pe mama ei să cumpere un cort de mari dimensiuni unde să organizeze evenimente: „Eram mică. L-am cumpărat, l-am montat, dar mi-am reproşat mereu că nu am ştiut să apelez la ei să mă înveţe cum să fac lucrurile. Că trebuie să am un business plan clar şi să respect reguli foarte clare. Nu avea cum să funcţioneze, dar, deşi cred că ar fi şi astăzi o afacere bună, nu mai am curajul să încerc din nou. Atât de mult am greşit încât am stat o lună întreagă, zi şi noapte, să văd ce am făcut rău“.

Deşi spune că a fost crescută de ai ei într-un mediu obişnuit, tânăra recunoaşte că s-a călit timp de trei ani la Londra, departe de casă, unde a studiat la City University. După întoarcerea în ţară, restaurantul Iconic Food, produsele bio Iconic Health şi organizarea de evenimente – „propria nuntă e evenimentul cu care mă mândresc cel mai mult“ – îi ocupă tot timpul. Despre primul spune că vrea să îl transforme până la finele anului 2014 într-un restaurant de seară, un loc în care să îmbine cina cu spectacolul. Iconic Health produce şi comercializează sucuri şi alte produse bio şi se află într-o perioadă de dezvoltare: de la o medie de 250-500 de unităţi vândute zilnic, tânăra vrea să ajungă la o reţea de magazine proprii, primul urmând să fie deschis în primăvara anului 2015. Tânăra gestionează şi restaurantul The Library din nordul Capitalei, primit cadou la majorat de la tatăl ei, o afacere despre care spune că se străduieşte să o menţină pe linia de plutire – „amplasarea nu este cea mai fericită, dar cadourile nu se înstrăinează“.

În cele din urmă, Ioana Şucu Events, businessul propriu, organizează în medie două-trei evenimente lunar, în mare parte nunţi. Spune că firma sa a organizat şi nunta Theodorei Popa, fiica lui Ioan Popa, proprietarul Transavia. De fapt, Ioana Şucu se vede des cu Alexandra Copos, Roxana Cepalis şi Andra Timiş. Aceste tinere, alături de Isabelle Iacob (Help Net), Alina Barcaru (Farmexim), Daniela Bîzgan (Marelvi), Adina Ionescu (Lemet), Ada Georgescu (Meda şi Vincon), Adina Niculae (InterAgro), Diana Videanu (Titan Mar şi Marmosim) şi Andra Timiş (CrisTim), vor prelua în câţiva ani afacerile părinţilor, urmând să aibă pe mână businessuri care, cumulate, ajung la aproape 2 miliarde de euro şi zeci de mii de angajaţi.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
cover story,
generatie,
mostenitoare
/cover-story/special-1-iunie-mostenitoarele-sunt-tinere-inteligente-si-vor-prelua-afaceri-de-doua-miliarde-de-dolari-13576020
13576020
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.