Proiectul care redeseneaza harta de business a României

Autor: Ioana Matei Postat la 22 mai 2023 2279 afişări

Palas Campus a fost inaugurat în aprilie 2023, după nici trei ani de la demararea lucrărilor, şi bifează mai multe premiere: este cea mai mare clădire de birouri de clasa A din ţară; cea mai mare investiţie privată din Iaşi în ultimii 10 ani; proiectul care a primit primul credit verde acordat unei companii româneşti de International Finance Corporation (IFC), parte a Băncii Mondiale; singurul proiect care se află în dublu proces de certificare verde. Mai mult decât atât însă, el consolidează poziţia Iaşiului ca pol de business al ţării, cât şi ca pol de talente, cu peste 14.000 de angajaţi doar în proiectele IULIUS din centrul oraşului.

„Este un pol creativ şi de inovaţie în care şi-au stabilit sediul 13 companii multinaţionale foarte puternice din industriile IT & Automotive, inaugurarea proiectului realizându-se în prezenţa autorităţilor centrale, inclusiv a celor dedicate dezvoltării tehnologiei în România”, descrie, în câteva cuvinte, proiectul recent lansat Ionuţ Pavel, Office Buildings Manager la Palas Iaşi şi Palas Campus. Şase dintre cele 13 companii multinaţionale care au sedii în noul proiect au deschis primul lor birou din regiunea de nord-est – astfel că dincolo de premierele marcate de investiţia de 120 de milioane de euro putem spune că acesta este un nou hub de inovaţie al ţării. În plus, jumătate dintre companiile din Palas Campus sunt americane, importanţa proiectului fiind susţinută şi de participarea la lansare a Excelenţelor Lor, Kathleen Kavalec, Ambasadorul SUA în România, şi Andrei Muraru, Ambasadorul României în Statele Unite.

Palas Campus este o continuare a ansamblului multifuncţional Palas Iaşi, inaugurat acum un deceniu şi care a reprezentat o investiţie de peste 320 milioane de euro, realizată tot de IULIUS. Ambele sunt proiecte ample de regenerare urbană, care au redesenat centrul Iaşiului şi au devenit prima destinaţie în ceea ce priveşte timpul liber, dar şi un „vibrant hub de business regional”, după cum îl descriu reprezentanţii companiei. „Ca să avem o imagine completă, prin cele două investiţii, în centrul Iaşiului s-a format poate cea mai mare comunitate de IT&C, outsourcing şi automotive din România, cele opt clădiri pe care le operăm însumând 130.000 mp de spaţii office clasa A, în care îşi au sediul nu mai puţin de 70 de companii. Este cel mai mare pol de talente, cu peste 14.000 de angajaţi, cu impact în retenţia tinerilor absolvenţi, care au acum oportunităţi să se dezvolte şi, astfel, motive în plus să rămână în ţară, în Iaşi”, explică Ionuţ Pavel.

Palas Campus este un proiect care a demarat în pandemie şi care s-a finalizat în mai puţin de trei ani, ceea ce a fost o provocare, dat fiind întregul context: „Cred că oricine îşi poate imagina cum se traduce acest lucru la nivel de efort investiţional, logistic, resursă umană şi implicare a industriilor din domeniul construcţiilor”. Nu în ultimul rând, este un proiect verde, proiectat şi construit astfel, cu materiale sustenabile, sisteme de optimizare a consumului şi eficientizare, inclusiv prin montarea panourilor fotovoltaice pe întreaga suprafaţă a acoperişului, facilităţi care susţin mobilitatea pietonală şi transportul alternativ şi exemplele pot continua. „Este prima clădire din România aflată într-un proces de dublă certificare, EDGE şi LEED, o particularitate importantă în contextul preocupării accentuate pentru sustenabilitate, nu doar a companiei noastre, ci a tuturor chiriaşilor. Un element diferenţiator sunt şi terasele verzi la înălţime, amenajate la etajul 4, utilizate drept zone de coworking în aer liber şi relaxare”, adaugă  reprezentantul IULIUS.

Un proiect pentru comunitate. „Investiţia IULIUS nu înseamnă doar dezvoltarea propriu-zisă a clădirii Palas Campus, ci şi integrarea proiectului şi a zonei în ţesătura urbană. Practic, o zonă insuficient dezvoltată şi neatractivă, contrar poziţionării sale centrale, a fost revitalizată şi transformată într-un hub inovativ, care a creat noi locuri de muncă, dar care aduce ceva în plus comunităţii, prin serviciile, magazinele şi dotările de care beneficiază atât angajaţii din clădire, cât şi vecinii”, descrie Ionuţ Pavel una dintre principalele caracteristici ale proiectului, respectiv felul în care se integrează în comunitate. Palas Campus s-a dezvoltat într-o zonă centrală - Sf. Andrei – din imediata vecinătate a Palas Iaşi, care nu a beneficiat de investiţii până acum, dar care, din perspectiva reprezentanţilor companiei, are un potenţial semnificativ pentru modernizarea oraşului, urbanistică şi economică. Palas Campus se află în punctul zero al Iaşiului, foarte aproape de reperele principale de atracţie ale oraşului, ceea ce îl face foarte uşor accesibil, pietonal, cu automobilul personal sau transportul public. „Localizarea este unul dintre principalele atuuri pentru companii, care îşi doresc pentru angajaţii lor acces la o varietate de facilităţi, pentru eficientizarea timpului şi un grad ridicat de satisfacţie. Iar când vorbim de integrarea componentei office în proiecte mixte, atractivitatea este cu atât mai mare”, descrie Ionuţ Pavel poziţionarea proiectului. Gândit ca o continuare a primului proiect mixed-use de regenerare urbană din România – Palas Iaşi – şi aflându-se în imediata sa vecinătate, Palas Campus, beneficiază astfel de multiplele funcţiuni ale ansamblului, care reprezintă principala destinaţie de shopping şi entertainment din nord-estul ţării (63.000 mp - 270 de branduri, servicii, restaurante şi cafenele concept), având şi o grădină urbană de 5 hectare, care găzduieşte zeci de evenimente anual şi facilităţi de petrecere a timpului liber. „În plus, este parte din cel mai mare pol de business din România, o comunitate de 70 de companii, care şi-a dovedit în ultimul deceniu capacitatea de dezvoltare, rezilienţă şi viziune pe termen lung”, subliniază reprezentantul IULIUS.

De altfel, campusul a fost încă de la început conceput ca un proiect mixt integrat, menit să completeze ansamblul Palas. Faptul că acesta adaugă 60.000 mp ansamblului Palas, ajungând astfel la 130.000 mp de birouri clasa A şi peste 70 de companii găzduite, din domenii precum IT, automotive, banking etc., consolidează Palas Iaşi ca pol regional de business. „Dincolo de intenţia strategică, Palas Campus şi ansamblul Palas au nenumărate puncte de întâlnire, pornind de la similarităţi arhitecturale, până la faptul că ambele dezvoltări au un mix de funcţiuni care se completează. Palas şi Palas Campus sunt feţele aceleiaşi monede şi soluţia IULIUS pentru regenerarea urbană a unei zone centrale a Iaşiului, care a devenit destinaţie magnet pentru localnici şi vizitatori, precum şi un nucleu regional de business care aduce inovaţie şi plusvaloare”, mai spune Ionuţ Pavel. „De altfel, acesta este un aspect pe care IULIUS îl are în vedere la toate proiectele sale, astfel încât acestea să fie cu adevărat relevante şi utile comunităţilor”, punctează reprezentantul IULIUS. În acest caz, vorbim şi despre realizarea unei noi artere, cu sens unic, care va lega două bulevarde importante. Lucrările sunt în derulare şi se adaugă unui proiect finalizat deja de modernizare sau lărgire a cinci străzi adiacente, astfel încât să poată absorbi şi fluidiza traficul din zonă. În total, este vorba despre o investiţie de 4,5 milioane de euro: „Regenerarea urbană este un demers de durată şi inclusiv compania noastră mai are planuri de dezvoltare în zonă, însă, dincolo de asta, e un start care poate da avânt altor numeroase investiţii care să aibă cu adevărat un impact în modernizarea oraşului”.


Cum arată cea mai mare clădire de birouri din România?

Palas Campus reprezintă cea mai mare clădire de birouri din România, având o suprafaţă închiriabilă de 60.000 mp (54.000 mp office şi 6.000 mp retail), care a presupus o infuzie de capital de peste 120 milioane de euro. Este un proiect mixt de regenerare urbană, care a revitalizat o zonă centrală din Iaşi, insuficient valorificată – Sf. Andrei – şi a transformat-o într-un hub creativ şi de inovaţie. Este singurul proiect din România care se află în proces de dublă certificare green - EDGE (Excellence in Design for Greater Efficiencies) al International Finance Corporation (IFC) şi LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) al US Green Building Council.

Durată dezvoltare: iulie 2020 – aprilie 2023

120 mil. euro, investiţia în Palas Campus

13 companii IT&C şi automotive cu 5.000 de angajaţi vor lucra în clădire

29 locaţii de retail va deţine compania: restaurante, cafenele, hub medical, sală fitness, supermarket, servicii

2,8 mil. euro, valoarea investiţiilor în cei 4.500 de metri pătraţi din cadrul proiectului (care includ o piaţetă interioară cu terase în aer liber, terase verzi amenajate la înălţime, la etajul patru, 200 de arbori maturi,  7.000 de arbuşti).

33,3 mil.  euro, valoarea investiţiei în parcarea proiectului (care va include 625 de locuri dispuse pe două niveluri)

4,5 mil. euro, valoarea investiţiilor direcţionate în mobilitate şi conectivitate (proiectul include o nouă arteră, care conectează două mari bulevarde, cinci străzi adiacente, lărgite şi modernizate, amenajare staţie de transport public, conexiuni pietonale, 16 staţii de încărcare pentru maşini electrice, aproximativ 650 metri piste de biciclete, 500 spaţii de parcare biciclete, 6 vestiare dotate cu duşuri)

> 1.200 de panouri fotovoltaice vor fi montate pe acoperişul proiectului (cu o putere de 500 kwp)

275 decompanii naţionale şi internaţionale sunt implicate în construcţie

3.100 depersoane lucrează la realizarea proiectului (arhitecţi, ingineri, peisagişti, muncitori din varii domenii)


Cine sunt chiriaşii Palas Campus?

În Palas Campus sunt acum prezente 13 companii din SUA, Germania, Franţa, Norvegia, Elveţia şi România, din domeniile IT&C, automotive şi asigurări:

Amazon Development Center Romania

Centrul de cercetare şi dezvoltare al companiei Amazon;

AMD – Advanced Micro Devices

Companie americană producătoare de semiconductori, care proiectează soluţii de calcul adaptive şi de înaltă performanţă;

Allianz-Ţiriac

Parte din grupul german Allianz, cea mai valoroasă marcă de asigurări din lume;

CognizantSoftvision

Unul dintre cei mai mari angajatori din domeniul ingineriei software din România şi parte din Cognizant, companie globală de servicii profesionale şi de IT;

Expleo

Companie globală din domeniul ingineriei, al tehnologiei şi consultanţei, cu sediul în Franţa;

HELLARomânia

Furnizor internaţional din domeniul automotivelor, sub umbrela brandului FORVIA;

HEITS.digital

Startup tech din Cluj, specializat în soluţii AI şi machine learning;

HTECGroup

Companie globală de consultanţă, inginerie software şi dezvoltare de produse digitale;

Microsoft

Companie americană, cel mai mare producător de software din lume;

ProfidataDev

Companie elveţiană care livrează soluţii software şi servicii pentru industria financiară;

SafeguardGlobal

Companie americană specializată în servicii de HR şi payroll;

VismaSoftwareRomânia

(Companie originară din Norvegia) Furnizor de produse software pentru automatizarea şi gestionarea proceselor de management în afaceri;

Bandwidth  Companie globală de comunicaţii.

„HELLA a găsit în Iaşi o comunitate puternică de specialişti calificaţi, formaţi în universităţile din oraş. Vom lucra cu tehnologii avansate, la proiecte inovatoare pentru produse radar, care contribuie la dezvoltarea megatrendului de conducere autonomă. Astfel, dorim să oferim echipei noastre condiţii de muncă la cel mai înalt standard. În Palas Campus, beneficiem de infrastructură modernă, de nivelul celei existente în alte oraşe occidentale unde suntem prezenţi, şi le putem oferi, astfel, angajaţilor un mediu de lucru atractiv şi inspiraţional, în care să poată concepe proiecte inovatoare.”

Marius Adam, director al HELLA Technical Center Iaşi

„Deschiderea Palas Campus repune Moldova pe harta zonelor cu potenţial investiţional din România şi, de ce nu, din Europa, contribuind la afirmarea identităţii României ca pol de dezvoltare în domeniul IT&C. Palas Campus înseamnă convergenţa a două dimensiuni importante: asigurarea unor spaţii de lucru la cele mai ridicate standarde şi existenţa unei generaţii tinere, înalt calificate, care nu caută numai un loc de muncă, ci caută un loc în care să-şi valorifice cunoştinţele şi să-şi valorizeze potenţialul. Ca efect imediat, consider că cel mai important pas este retenţia generaţiilor tinere şi înalt calificate în oraşul Iaşi, iar ca efect subsecvent, dorinţa altor companii de a investi într-un loc unde există potenţial atât din punctul de vedere al spaţiilor, cât şi din punctul de vedere al ofertei de forţă de muncă. Dincolo de aceste elemente evidente, trebuie să avem în vedere şi efectele pe celelalte planuri: nevoia de locuinţe noi, de grădiniţe şi şcoli, de magazine de proximitate în noi cartiere etc.”

Prof. dr. Cristina-Teodora Roman, Decanul Facultăţii de Economie şi Administrarea Afacerilor din cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi

Universul work-life de la birou. Iar când vine vorba de spaţiile office, dedicate angajaţilor care ocupă clădirea, acestea integrează tot ce este mai nou pe acest segment:

„Mult verde şi spaţii aerisite, cu multă lumină şi pe o perioadă îndelungată din zi, zone comune pentru relaxare, socializare, care stimulează creativitatea şi eficienţa. Companiile şi-au amenajat cu ingeniozitate spaţiile, acordând atenţie cerinţelor şi aşteptărilor angajaţilor”. Sediile sunt în general amenajate pe modelul centrelor de business europene, cu accent pe confort, interacţiune, natură şi servicii indispensabile, astfel timpul de muncă şi cel liber să coexiste în mod firesc: „Nu o spunem noi, ci managerii internaţionali care au venit la inaugurarea birourilor din Palas Campus şi care le-au considerat chiar şi peste nivelul amenajărilor celor din marile oraşe în care au sediul”. Palas Campus este însă o clădire cu funcţiuni multiple – office, retail, petrecerea timpului liber  –, compusă din şase corpuri interconectate la parter şi la primele etaje. „Am gândit-o ca pe un univers care să ofere chiriaşilor tot ceea ce au nevoie pentru a atinge echilibrul work – life atât de necesar în ziua de azi. Restaurantele, cafenelele, supermarketul, sala de fitness, centrul medical şi zona de servicii sunt elemente care conferă şi companiilor un avantaj în raport cu alţi angajatori atunci când recrutează”. Mai mult, deoarece proiectul este o continuare a Palas Iaşi, ansamblul mixed-use care se află la cinci minute de mers pe jos, acesta oferă acces la toate facilităţile acestuia: grădină urbană de 5 hectare, cea mai ofertantă agendă de evenimente, peste 270 de magazine şi servicii, cea mai mare varietate de restaurante şi cafenele într-un singur loc: „Practic, e un proiect parte din centrul vieţii din Iaşi”. La fel ca în toate proiectele lor, au integrat şi soluţii de mobilitate alternativă, amenajând piste de ciclism de aproape 650 de metri, 500 de spaţii de parcare pentru biciclete şi şase vestiare cu duşuri pentru cei care aleg să se deplaseze la birou cu bicicleta. De asemenea, sunt disponibile 16 staţii de încărcare pentru vehicule electrice şi o parcare subterană cu două niveluri şi capacitatea de 625 de locuri, rezultatul unei investiţii de peste 33 de milioane de euro.

Cel mai mare pariu imobiliar postpandemie. Per total, Palas Campus este rezultatul unei investiţii private de 120 de milioane de euro, ceea ce se traduce în cea mai mare investiţie din România demarată în pandemie şi cea mai mare din ultimul deceniu în Iaşi, de după inaugurarea din 2012 a primului proiect mixed-use din România - ansamblul Palas. De altfel, este proiectul care a dus investiţiile IULIUS realizate în Iaşi, prin cele cinci proiecte de real estate (Palas Iaşi, Palas Campus, Iulius Mall Iaşi, Family Market Miroslava şi Family Market Bucium – totalizează 130.000 mp de spaţii office şi 105.000 mp retail), la jumătate de miliard de euro.

„Important este că proiectul a primit primul credit verde acordat unei companii româneşti de către IFC (International Finance Corporation, membră a Grupului Băncii Mondiale), în valoare de 72 milioane de euro, o garanţie şi, totodată, o responsabilitate privind construirea cu respectarea principiilor celor mai ridicate standarde de sustenabilitate”, adaugă Ionuţ Pavel. Palas Campus este astfel o etapă a unui proces amplu de regenerare urbană pe care IULIUS l-a proiectat cu scopul de a stimula dezvoltarea oraşului. „Prezenţa unui centru de business puternic, relevant la nivel internaţional, în Palas şi Palas Campus va deschide noi orizonturi pentru Iaşi, pentru comunitate şi va atrage noi investitori. Oraşul se schimbă, câştigă vizibilitate şi valoare şi, cel mai important, îşi consolidează relaţia cu locuitorii. Acesta este sensul regenerării urbane, nu construim clădiri, ci proiecte complexe care lucrează pentru comunitate”, crede Ionuţ Pavel. Dincolo de infuzia în sine de capital, impactul economic este direct şi indirect, subliniază el. Potrivit calculelor reprezentanţilor companiei, în termeni pur financiari, Palas Campus va aduce anual la bugetul local peste 780.000 de euro, sumă provenită din impozitul pe clădire şi terenuri. În timpul lucrărilor, contribuţiile directe la bugetul statului au fost de circa 1,3 milioane de euro din taxe, avize, autorizaţii. „Impactul este însă augmentat de activitatea companiilor prezente în Campus şi care plasează Iaşiul în clubul select al metropolelor de la nivel mondial care au reuşit să coaguleze astfel de huburi de creativitate şi tehnologie”, crede Pavel. Un calcul estimativ al IULIUS arată că taxele plătite de companiile din clădirile de birouri (50 de companii şi 9.000 de angajaţi până în această primăvară şi, din aprilie 2023, odată cu inaugurarea Palas Campus - 70 de companii şi 14.000 angajaţi), din 2012 şi până la finalul anului 2023, va depăşi 1 miliard de euro. „La nivel local se vor crea cu siguranţă sinergii între multinaţionale şi industriile prezente în Palas şi Palas Campus, care pentru comunitate înseamnă oportunitatea tinerilor din regiune de a evolua şi a se dezvolta personal în companii care le valorifică la maximum potenţialul. De altfel, fiecare companie se implică în comunitate dincolo de activitatea în sine şi chiar prin programe dezvoltate alături de mediul universitar. Nu în ultimul rând, vedem aportul la creşterea nivelului de trai şi asupra calităţii vieţii”, subliniază reprezentantul Palas.


Carte de vizită Ionuţ Pavel, Office Buildings Manager Palas Iaşi şi Palas Campus:

1.Œ Ionuţ Pavel lucrează în cadrul IULIUS de peste 15 ani şi a acumulat o experienţă notabilă în domeniul închirierilor pe segmentul office, implicându-se în toate etapele de dezvoltare şi management. A negociat şi a semnat contracte cu peste 100 de companii, dintre cele mai mari de pe piaţa românească: Amazon, Microsoft, Endava, Conduent, Capgemini, Accenture, UniCredit, Bitdefender, AMD, Cognizant etc;

2. Printre realizările sale majore se numără finalizarea unora dintre cele mai mari tranzacţii de spaţii de birouri înregistrate în ultimii ani, cu suprafeţe care ajung la peste

30.000 mp, şi atragerea de companii noi în piaţa din regiunea de nord-est şi chiar din România;

3. El a avut o contribuţie importantă şi la dezvoltarea brandului United Business Center, care, în decurs de aproximativ un deceniu, a ajuns până la o suprafaţă de operare de 130.000 mp, doar în Iaşi. Aceste noi spaţii create găzduiesc 14.000 de locuri de muncă;

4. Este licenţiat în ştiinţe economice, ca urmare a absolvirii, în anul 2007, a Facultăţii de Economie şi de Administrare a Afacerilor din cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, specializarea Economia Comerţului, Turismului şi Serviciilor.


Ce urmează? Rezidenţialul de lângă hub. Planurile pe termen mediu ale IULIUS au în vedere continuarea conturării polului imobiliar din centrul Iaşiului – de data aceasta cu un proiect rezidenţial. Clădirea rezidenţială pe care o gândeşte dezvoltatorul – Tatami Seven – este un proiect premium, cu dotări, finisaje, echipamente de înaltă calitate şi un design personalizat bazat pe eleganţă simplificată. „Livrarea este prevăzută pentru primele luni din 2024, însă, ţinând cont de ritmul în care evoluează lucrările acum, credem că am putea fi gata până la sfârşitul acestui an. Proiectul se adresează celor care vor să investească sau să se bucure de o locuinţă ultramodernă în centrul oraşului, cu întreaga plajă de experienţe pe care aceasta o aduce cu sine”, detaliază reprezentanţii companiei. Potrivit lor, viitorii rezidenţi ai Tatami Seven vor avea parte de o ofertă bogată de servicii în proximitate – medicale, educaţionale, retail, business, parc şi entertainment – de spaţii verzi, spaţii de parcare dedicate, dar şi de o întreagă infrastructură pietonală şi de transport, atât eco-friendly, cât şi public.  „Există interes pentru acest proiect, în primul rând pentru că propune o locaţie ultracentrală, chiar în punctul zero al oraşului. Apoi, este un proiect IULIUS, iar asta reprezintă o garanţie că este o investiţie premium şi sigură, ştiind experienţa şi notorietatea dezvoltatorului. Ca atare, primele apartamente s-au vândut încă de la finele anului trecut, când au demarat lucrările. În prezent, structura este finalizată pentru toate cele opt niveluri ale clădirii şi se lucrează la compartimentări”, afirmă reprezentanţii companiei.


„Prezenţa unui centru de business puternic, relevant la nivel internaŢional, în Palas Şi Palas Campus va deschide noi orizonturi pentru Iaşi, pentru comunitate şi va atrage noi investitori.  Oraşul se schimbă, câştigă vizibilitate şi valoare şi, cel mai important, îşi consolidează relaţia cu locuitorii. Acesta este sensul regenerării urbane, nu construim clădiri, ci proiecte complexe care lucrează pentru comunitate.”

Ionuţ Pavel, Office Buildings Manager Palas Ia"şi şi Palas Campus


O viziune pentru renaşterea oraşului. Per ansamblu, viziunea IULIUS este de a dezvolta proiecte integrate de regenerare urbană, mixte, sustenabile, în zone mai centrale ale oraşelor, pentru a contribui la eficientizarea acestora şi la diminuarea unei expansiuni haotice în zonele limitrofe, care generează, de cele mai multe ori, probleme administrative şi de trafic. „IULIUS este un investitor strategic, nespeculativ, care vine cu proiecte îndelung documentate, cu potenţial de a genera dezvoltare pe termen lung”, descrie  Sebastian Mahu, Head of Asset Management, IULIUS, proiectele companiei. Cele mai importante dintre acestea – ansamblul Palas Iaşi şi Iulius Town Timişoara – au devenit poli de business regionali, cu o mare putere de atracţie a capitalului economic şi uman, iar acesta este obiectivul şi pentru viitor.  „Ne dorim ca proiectele noastre să accelereze schimbarea şi să transforme oraşele în care operează în oraşe magnet pentru investiţii, educaţie şi cultură. Pentru a se întâmpla asta, ne parteneriem cu societatea civilă şi administraţia publică, pentru că doar prin colaborare şi transparenţă putem construi oraşe pentru oameni.”

În susţinerea acestor obiective, toate proiectele au în ADN-ul lor principiul de guvernanţă socială şi de mediu. „Strategia noastră de sustenabilitate se concentrează pe creşterea calităţii vieţii comunităţilor prin construcţia de proiecte integrate, cu o amplă componentă verde, care aduce comunitatea împreună şi le facilitează oamenilor contactul cu natura acolo unde muncesc, trăiesc sau îşi fac cumpărăturile”, explică Sebastian Mahu. Proiectele IULIUS sunt recunoscute prin grădinile generoase pe care le amenajează, adevărate parcuri urbane, care reprezintă şi viziunea grupului despre ceea ce înseamnă angajamentul unui dezvoltator faţă de generarea de spaţii verzi. De asemenea, spune că în permanenţă au programe menite să reducă presiunea asupra mediului din partea zonei operaţionale şi îşi concentrează eforturile, mai ales în contextul dat, asupra soluţiilor de eficientizare a consumurilor. IULIUS este singura companie de pe piaţa de real estate din România care a montat în întregul său portofoliu panouri fotovoltaice, care produc 5.500 MWh anual.

La capitolul zero waste au implementat un program de reducere şi valorificare a deşeurilor generate de proiectele grupului, preconizând o creştere cu peste 50% a cantităţilor de reciclabile şi o reducere cu până la 40% a deşeurilor menajere. De asemenea, încurajează mobilitatea eco-fiendly prin infrastructura dedicată bicicletelor, dar şi prin campanii de încurajare a propriilor angajaţi de a se deplasa cât mai des cu transportul în comun sau cu mijloace alternative proprii.


„Obiectivul rămâne unul clar, asumat şi pus în valoare de toată experienţa pe care am acumulat-o în cei peste 25 de ani de activitatepe piaţa de real estate şi anume dezvoltarea de proiecte de regenerare urbană care să aducă un plus major în viaţa comunităţilor şi a oraşelor.”

Sebastian Mahu, Head of Asset management, IULIUS


„Întregul nostru portofoliu este certificat conform standardelor internaţionale de sustenabilitate, iar anul acesta am încheiat şi parteneriatul cu IFC, membră a Grupului Băncii Mondiale, pentru elaborarea unei strategii de decarbonizare şi de atingere a ţintei de net-zero emisii, primul angajament de acest tip din România. În condiţiile în care sustenabilitatea este în centrul tuturor dezbaterilor despre construcţiile şi arhitectura viitorului, proiectele care nu o vor adresa vor deveni necompetitive.” Dincolo de realizările ce ţin de mediu, IULIUS are, de asemenea, şi o colaborare îndelungată cu mediul academic din principalele oraşe în care operează, de-a lungul anilor creându-se mai multe programe de mentorat şi internship pentru studenţii facultăţilor partenere. Din acest punct de vedere Iulius a creat deja un model public – privat de susţinere a noilor talente. Spre exemplu, cursul de  Real Estate Business Management, organizat de compania IULIUS în parteneriat cu Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor din cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, în 2021, dar şi programe anuale de internship.  Companiile se implică de asemenea pe acest palier, de la amenajarea unor laboratoare de specialitate până la programe de integrare a studenţilor în activitatea lor: „Dezvoltarea proiectului Palas Campus a fost o oportunitate în sine, în cei trei ani desfăşurându-se numeroase seminarii, vizite de lucru, workshopuri pe şantier ale studenţilor de la specialităţi conexe arhitecturii, urbanismului şi construcţiilor”, punctează Ionuţ Pavel.

Îndrăzneală într-o piaţă incertă. În ceea ce priveşte contextul în care se găseşte piaţa imobiliară acum, Sebastian Mahu observă că şi aceasta, asemenea altor sectoare şi industrii, se confruntă cu o serie de factori disruptivi – inflaţia, creşterea dobânzilor, preţurile utilităţilor, scumpirile în cascadă, discontinuităţi în lanţurile de aprovizionare: „Toate acestea ne vor testa capacitatea de reacţie şi rezilienţa pe tot parcusul anului 2023”. Iar legat de evoluţia preţurilor, el observă că pentru segmentele de office şi retail putem vorbi de o inflaţie în privinţa chiriilor, care au înregistrat creşteri; cu toate acestea, proiectele operate de ei şi-au menţinut atractivitatea, confirmând încă o dată puterea de ancorare a formatului mixed-use.  „Cu siguranţă, perioada pe care o traversăm acum are multe provocări, însă este mai degrabă una de optimism moderat, nu de criză. Piaţa imobiliară, ca orice altă industrie, este expusă riscului în cazul unei recesiuni globale, însă în acest moment evoluează sub semnul prudenţei şi al adaptabilităţii”, răspunde Sebastian Mahu referindu-se la posibilitatea unei crize. În ceea ce priveşte evoluţia segmentelor, el spune că pe piaţa de office se remarcă o cerere în revenire pentru spaţiile de birouri, aşa cum o confirmă mai multe studii locale şi regionale: „De asemenea, există mult apetit pe piaţa de leasing pentru spaţiile de retail, unde putem vorbi despre o normalizare a tranzacţiilor. Aşa cum au dovedit-o şi perioadele dificile anterioare, proiectele mature, cu un grad ridicat de apartenenţă la comunitate, care se adaptează nevoilor şi cerinţelor pot depăşi cu un impact mai redus pragurile de dificultate.” Răspunzând din perspectiva IULIUS, Sebastian Mahu spune că ei îşi vor continua planurile investiţionale. „În ceea ce ne priveşte, anul 2023 a început în forţă pentru grupul IULIUS, prin finalizarea Palas Campus, un proiect început cu mult curaj în pandemie, reconfirmând faptul că nu suntem un dezvoltator speculativ, ci unul ancorat în realitatea pieţei. Obiectivul rămâne unul clar, asumat şi pus în valoare de toată experienţa pe care am acumulat-o în cei peste 25 de ani de activitate pe piaţa de real estate şi anume dezvoltarea de proiecte de regenerare urbană care să aducă un plus major în viaţa comunităţilor şi a oraşelor”, descrie Mahu planurile pe termen lung ale companiei. Anul acesta, alături de finalizarea proiectului Tatami Seven, concentrarea va fi pe proiectul de reconversie urbană propus pentru platforma Carbochim din Cluj-Napoca, cel mai amplu de acest tip din ţară, despre care estimează că va presupune o investiţie ce depăşeşte jumătate de miliard de euro. Dezvoltarea de la Cluj-Napoca va include  cea mai mare zonă de retail din ţară (peste 115.000 mp), hub de arte performative, rezidenţial, office, parc şi centru de sport în aer liber, cu focus pe o armonizare cu oraşul, prin conectivitate verde şi rutieră: „Ne propunem un proiect regional, unic în Transilvania şi în România, care a presupus şi relocarea şi modernizarea fabricii Carbochim, pentru care investiţia s-a ridicat la peste 5 milioane de euro”.   

10 ani de la Palas Iaşi. Investiţiile continuă

Palas Campus reprezintă continuarea demersurilor investiţionale în regenerarea urbană din centrul Iaşului ale companiei IULIUS, iniţiate prin inaugurarea primului ansamblu mixed-use din România, Palas Iaşi, în 2012. Palas Iaşi, ansamblul din imediata vecinătate a noului proiect, a avut un impact major în dezvoltarea oraşului şi a întregii regiuni, la nivel economic, turistic şi social.

Palas Iaşi înseamnă:

1.Œ un pol de business cu şapte clădiri de birouri clasa A (peste 75.000 mp * 60 de companii * 9.000 de angajaţi);

2. cea mai mare destinaţie de shopping din nord-estul ţării (peste 63.000 mp * 270 de magazine * restaurante şi cafenele tematice);

3. Ž centru de evenimente cu patru săli;

4.  hotel de 4 stele;

5. parc de 50.000 mp (carusel, patinoar sezonier şi alte facilităţi de timp liber);

6.‘ cea mai mare parcare subterană din România, cu peste 2.500 de locuri.

Palas Campus a fost inaugurat în aprilie 2023, după nici trei ani de la demararea lucrărilor, şi bifează mai multe premiere: este cea mai mare clădire de birouri de clasa A din ţară; cea mai mare investiţie privată din Iaşi în ultimii 10 ani; proiectul care a primit primul credit verde acordat unei companii româneşti de International Finance Corporation (IFC), parte a Băncii Mondiale; singurul proiect care se află în dublu proces de certificare verde. Mai mult decât atât însă, el consolidează poziţia Iaşiului ca pol de business al ţării, cât şi ca pol de talente, cu peste 14.000 de angajaţi.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.