POVESTEA UNUI START-UP

Postat la 10 aprilie 2007 2 afişări

Banca Transilvania, unul dintre cele mai cunoscute branduri clujene, a fost o afacere initiata de la zero de cativa oameni de afaceri din orasul de pe Somes. "A fost un nucleu de vreo zece oameni si toti aveam businessuri infime", isi aminteste acum Horia Ciorcila, presedintele bancii si unul dintre fondatori.

 

Institutia s-a nascut pe structura unei case de schimb valutar din Cluj, "care mai traieste si azi, dar prost", remarca Dan Palagheanu (foto dreapta), un alt fondator. "A mea a fost ideea, eu am fost spermatozoidul", spune el zambind.

 

In 1993, celebrul joc piramidal Caritas inca functiona, "dar actionarii nu erau dintre castigatorii la Caritas", se grabeste Palagheanu sa sublinieze. El spune ca ideea i-a venit cand mergea la BNR pentru schimburile valutare ale casei, iar un director de acolo le-a zis ca trebuie sa se nasca o banca. La acea casa de schimb erau trei asociati, plus Iosif Pop, fost director de sucursala de banca.

 

"Mai intai m-am gandit ca vreau o banca de investitii, dar apoi mi-am dat seama ca e nevoie de o banca care sa nu trateze preferential pe nimeni", rememoreaza Palagheanu. Si hotararea s-a luat atunci cand au vrut sa ia un credit de la Dacia Felix, o alta institutie financiara nascuta in Cluj, care "ne-a pus niste conditii cumplite". Si asa "am inceput sa-mi sun prietenii, sa facem o banca".

 

Horia Ciorcila spune ca nici macar nu a participat la prima sedinta, ce a avut loc la hotelul Napoca. "Pur si simplu atunci se cautau oameni care sa asigure un capital minim", completeaza actualul presedinte al bancii. "Era nevoie de un milion de dolari. Fiecare avea intre 5.000 si 50.000 de dolari", adauga Ciorcila. Banca s-a cladit practic pe relatii de prietenie intre partenerii de afaceri, fiecare aducand alti prieteni. Primele sedinte au avut loc intr-o casa cu doua camere, pe malul Somesului, ce apartinea fondatorilor grupului Compexit - Palagheanu, Razvan Rotta, fratii Tudor si Marius Nicoara. "Compexit a avut 38,8% din capitalul social al bancii la inceput, acum mai avem doar 1,5%", spune si Rotta.

 

"Toti cei 20-30 care am investit pe vremea aia credeam ca, asa cum merge Banca Dacia Felix, asa va merge si Banca Transilvania", spune razand Ciorcila. Intre timp, Dacia Felix a intrat in faliment, ulterior fiind preluata de o institutie financiara israeliana. In schimb, milionul de dolari cu care a pornit Banca Transilvania - care s-a listat la Bursa de Valori Bucuresti in 1997 - s-a transformat intr-o capitalizare bursiera de 1,24 miliarde de euro. Dar, "in ‘92-’93, Banca Dacia Felix a fost o revolutie. Te duceai la alte banci ca om de afaceri si ti se tranteau usile, in schimb la Dacia Felix era o atitudine pro-business privat", mai spune Ciorcila.

 

Nici Banca Transilvania nu a scapat de scandaluri. In 2002, primul conducator al bancii, Iosif Pop, a fost arestat intr-un dosar de frauda la una dintre sucursale.

 

Insa Banca Transilvania, la fel ca si cealalta mare afacere pornita de la zero din Cluj - Astral - a creat si coagulat un nucleu de oameni de afaceri, care au colaborat ulterior in mai multe societati - de la afaceri imobiliare sau vanzari auto pana la fabrici de carne.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
POVESTEA UNUI START-UP
/cover-story/povestea-unui-start-up-1054132
1054132
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.