Falimentul ca persoana fizica. Ce parere aveti?

Postat la 29 ianuarie 2010 77 afişări

Prima propunere legislativa pentru falimentul persoanelor fizice a fost initiata anul trecut. Initiatorii ei s-au raportat in constructia proiectului la legislatia americana, singura din lume unde o persoana fizica poate gresi fara consecinte foarte grave. Acolo, legea permite oricui sa o ia de la inceput.

Gheorghe Piperea, managing partener la Piperea & Asociatii, birou de avocatura specializat in faliment si insolventa, a initiat anul trecut un proiect legislativ care sa reglementeze insolventa persoanelor fizice, aflat deocamdata in dezbatere parlamentara. Proiectul de lege a asimilat mai multe elemente din legislatia de profil din cateva state americane. In Europa, mai multe state ofera diverse variante pentru falimentul unei persoane fizice, dar putine sunt exemplele unde vina este complet stearsa. Astfel, daca in cazul persoanelor juridice, legea permite stergerea completa a datoriilor in momentul declararii falimentului, persoanele fizice pot ramane datoare pe viata, cu toate veniturile viitoare, pentru o creanta neplatita.

In Romania nu exista o asemenea lege, singura varianta pentru romanii care vor sa fie declarati falimentari fiind sa apeleze la insolventa personala transfrontaliera. Odata cu intrarea in UE, romanii se pot folosi de aceasta lege, dar depinde destul de mult de tara aleasa, deoarece normele sunt destul de diferite. "In general, pentru a folosi aceasta lege, un roman trebuie sa demonstreze ca centrul intereselor sale se afla in statul in care solicita insolventa", explica Cezar Gusu, managing partner in cadrul Bostina si Asociatii. Astfel, persoana ar trebui sa demonstreze ca, desi este cetatean roman si are datorii in Romania, viata lui se deruleaza in alt stat, unde lucreaza, este rezident si aduce venituri la bugetul acelui stat.

Proiectul de lege propus anul trecut de Gheorghe Piperea prevede ca, in cazul unei persoane aflate in faliment personal, se poate dispune procedura de lichidare a bunurilor in vederea acoperirii creantelor inscrise in lista creditorilor. "Debitorul care a cerut cu buna credinta sau a acceptat deschiderea procedurii insolventei va putea fi descarcat total sau partial de datoriile anterioare sau ulterioare deschiderii procedurii, daca bunurile sale sunt insuficiente pentru plata intregii mase credale si daca instanta i-a acordat beneficiul scuzabilitatii", explica Gheorghe Piperea, sustinatorul proiectului.

Cezar Gusu considera ca mai sunt inca lucruri de rezolvat inaintea aplicarii acestei legi, in cazul in care va fi aprobata: "In primul rand, este vorba de moravurile societatii si se va ajunge la tot felul de situatii stranii, asa ca e bine ca nimic sa nu poata fi interpretat si legea sa nu lase portite prin care sa se faca fraude; in al doilea rand, eu vad un lobby foarte puternic din partea bancherilor, pentru ca ei ar avea cel mai mult de pierdut in cazul aprobarii unei astfel de legi". Oricum, Cezar Gusu crede ca aceste eventuale pierderi se vor vedea in alta parte si anume in dobanzi mai mari, in inflexibilitate la acordarea creditelor sau in dobanzi foarte mici pentru economii.

Urmărește Business Magazin

/cover-story/falimentul-ca-persoana-fizica-ce-parere-aveti-5455930
5455930
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.