Cat de mult vor taia bancile din costuri? Va ajunge piata pensiilor private la pragul de un miliard de euro?

Postat la 12 ianuarie 2010 56 afişări

Inchiderile de unitati si disponibilizarile de personal raman pe agenda bancilor, care trebuie sa isi reduca in continuare costurile, pentru a-si reface marjele de profitabilitate puternic erodate de cheltuielile mari cu provizioanele pentru creditele neperformante. Nicolae Cinteza, cel care conduce de mai bine de un deceniu Directia Supraveghere din BNR si cunoaste toate maruntaiele sistemului, avertiza in decembrie ca masurile de restructurare luate anul trecut de banci au fost doar inceputul, iar tendinta va accelera in prima parte din 2010, in paralel cu deteriorarea portofoliilor de credite. In primele noua luni din 2009 bancile au inchis 88 de unitati si au renuntat la peste 3.100 de salariati, majoritatea angajati insa cu contracte pe perioada determinata. La sfarsitul lui septembrie, bancile aveau 6.464 de unitati si 68.462 de angajati. Cei mai pesimisti dintre bancheri vorbeau inca de anul trecut despre necesitatea de reducere a retelelor teritoriale cu 1.000 de unitati, in conditiile in care multi jucatori ajunsesera sa se inghesuie in localitati mici, unde nu exista suficient potential de afaceri.

Va ajunge piata pensiilor private la pragul de un miliard de euro?

"Ne asteptam ca valoarea activelor fondurilor de pensii sa ajunga la un miliard de euro in 2010, in conditiile in care vom avea cresterea de 0,5% la pensiile private obligatorii si o crestere a numarului de participanti la pensiile facultative", spune Mircea Oancea, presedintele Comisiei pentru Supravegherea Sistemului de Pensii Private (CSSPP). Aceasta ar insemna aproape o dublare a valorii activelor detinute de fonduri in 2009, sub rezerva faptului ca daca si anul acesta va fi amanata cresterea contributiei la cel de-al doilea pilon, atingerea pragului de un miliard de euro va fi imposibila. De asemenea, Oancea se asteapta ca numarul de participanti din sistem sa depaseasca cinci milioane. La sfarsitul anului 2009, fondurile de pensii adunau contributii pentru aproximativ 4,8 milioane de participanti.

Va creste cota contributiei la pensiile private obligatorii la 2,5%?

Soarta pietei pensiilor private depinde de deciziile Guvernului: atingerea pragului ideal de un miliard de euro ca valoare a activelor fondurilor e imposibila in lipsa cresterii contributiei obligatorii. "Aceasta crestere era planificata pentru 2009, dar se va produce cu siguranta in 2010", crede Dorin Boboc, directorul de investitii al Allianz-Tiriac Pensii. Administratorii fondurilor de pensii spun ca fara aceasta majorare piata pensiilor private va fi puternic compromisa. Potrivit calendarului initial, contributiile ar fi trebuit sa creasca anual cu 0,5%, ceea ce inseamna ca in 2010, participantii la sistemul de pensii private obligatorii ar fi trebuit sa aiba o contributie lunara de 3%.

Cititi mai jos cele mai importante dileme si intrebari pentru anul 2010, grupate in mai multe categorii:

Vor prelua bancile proiecte imobiliare? Pe ce actiuni sa pariem?

Inapoi la creditul cu buletinul? Mai scad preturile apartamentelor?

Vor intra dealerii auto in faliment? Cui va vinde Dacia?

Dilemele managerilor: Va fi 2010 mai greu? Vom mai vedea salarii de 15.000 euro/luna?

Cat de active vor fi fondurile de investitii? Vor fi incepute marile proiecte energetice?

Dilemele guvernantilor: Ce inseamna modificarea taxelor? Mai suntem Detroit-ul estului?

Dilemele publicitarilor: Va continua scaderea bugetelor de publicitate?

Dilemele IT-istilor: Ne plimbam intre retele? Mai urmeaza falimente in comertul IT?

Se vor mai inchide center comerciale? Ce lectii ar trebui sa invete comerciantii din 2009?

Dilemele politicienilor: Cat rezista coalitia? Cine va castiga conducerea PSD?

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
cover story
/cover-story/cat-de-mult-vor-taia-bancile-din-costuri-va-ajunge-piata-pensiilor-private-la-pragul-de-un-miliard-de-euro-5324696
5324696
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.