Dilemele consumatorului: Inapoi la creditul cu buletinul? Ce vor face bancile cu clientii restructurati? Mai scad preturile apartamentelor?

Postat la 12 ianuarie 2010 20 afişări

Anul trecut a fost prudent si a facut ceva economii; nu multe, pentru ca i-a scazut salariul si nici optimismul nu l-a dat afara din casa. Nu credem ca va persista in cumintenie si in 2010, pentru ca banii trebuie cheltuiti si viata trebuie traita. Dar consumatorul va trebui sa isi ocupe locul ce-l merita cu adevarat in economia romaneasca, lucru care nu prea s-a intamplat pana acum. Bugetul mizeaza pe o crestere cu 3% a consumului populatiei, in conditiile in care anul trecut acesta a scazut cu 12%.

Inapoi la creditul de consum?

Creditul de consum este motorul pe care bazeaza bancherii pentru a-si accelera afacerile anul acesta, dupa ce in 2009 intreaga piata s-a concentrat pe atragerea de depozite si cosmetizarea bilanturilor. Si in cazul firmelor, bancherii prefera tot creditele acordate pe termen scurt, pentru capital de lucru. Planurile de crestere sunt insa foarte rezervate, bancile mari, precum Raiffeisen, avand tinte de o singura cifra, in conditiile in care economia da doar semne timide de revenire. Bancile de talie mica, cum sunt Garanti Bank sau ProCredit, mizeaza pe cresteri de doua cifre atat pe credite, cat si pe depozite, intrucat majorarea bilantului este mai facila plecand de la o baza de comparatie redusa. Daca in 2007-2008 bancile marsau pe creditele cu garantii imobiliare, care datorita sumelor mari le asigurau o eficienta mai mare a operatiunilor, acum prefera creditele de consum, unde expunerea fata de fiecare client este mai mica. Desigur, nimeni nu se mai gandeste la formulele foarte relaxate - credit doar cu buletinul - din anii de boom ai pietei. Unele banci, care s-au fript o data cu deteriorarea rapida a portofoliului, prefera chiar sa ramana in continuare in afara jocului, vanzand pe retail doar credite cu garantii imobiliare.

Se va reintoarce consumul de bere la nivelul anului 2008?

In 2009 consumul de bere s-a situat la acelasi nivel cu cel inregistrat in 2006, adica aproximativ 85 de litri pe cap de locuitor, cu 10 litri mai putin decat cantitatea de bere consumata de un roman anul trecut.

"Pentru anul acesta, consumul de bere se va situa la acelasi nivel cu cel de anul trecut", a prognozat Shachar Shaine, presedintele URBB, producatorul marcii Tuborg. Pentru a isi majora afacerile, companiile din domeniu se vor concentra pe exportarea produselor in tarile vecine.

Cele mai mari provocari pe care anul 2010 le va aduce industriei sunt legate de stabilitatea economica si de fluctuatia cursului de schimb valutar.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/cover-story/dilemele-consumatorului-inapoi-la-creditul-cu-buletinul-ce-vor-face-bancile-cu-clientii-restructurati-mai-scad-preturile-apartamentelor-5318439
5318439
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.