Drumul de la spălatul toaletelor până la o afacere cu o capitalizare de piaţă de 2 trilioane de dolari. Cine este omul care a reuşit ce alţii nici nu visează

Postat la 22 aprilie 2024 12917 afişări

Drumul de la spălatul toaletelor până la o afacere cu o capitalizare de piaţă de 2 trilioane de dolari. Cine este omul care a reuşit ce alţii nici nu visează

Jensen Huang este cofondatorul şi CEO-ul Nvidia, producătorul de cipuri cu o capitalizare de piaţă de 2 trilioane de dolari, cunoscut pentru fapul că alimentează revoluţia AI.

Într-un interviu recent cu Şcoala de Afaceri de Absolvenţi de la Stanford, Huang şi-a amintit de începuturile sale lucrând în locuri de muncă ce ofereau un salariu minim pentru a explica cum şi-a dezvoltat etica de muncă pentru a ajunge la succesul de astăzi. 

„Nicio sarcină nu este sub demnitatea mea ... am fost cândva spălător de vase," a spus Huang.

Huang se referea la primul său loc de muncă la Denny's, pe care l-a numit în glumă „alma mater"-ul său.

Mai târziu, Huang a venit cu ideea pentru Nvidia în timpul unei mese la un restaurant Denny's împreună cu cofondatorii businessului, Chris Malachowsky şi Curtis Priem în 1993, scrie Business Insider. 

El a prezentat ideea fostului său angajator, Wilfred Corrigan, la acea vreme CEO al LSI Logic, care a numit-o „una dintre cele mai proaste prezentări în lift pe care le-a auzit vreodată," a spus Huang. Dar Corrigan totuşi l-a convins pe fondatorul Sequoia Capital, Don Valentine, să investească în Nvidia datorită eticii puternice de muncă a lui Huang.

Huang a spus că a muncit la fel de mult ca angajat corporatist pe cât a făcut curăţenie la toalete în trecut - şi s-a asigurat că audienţa ştie că a fost vorba despre multe toalete: „Am curăţat mai multe toalete decât toţi voi la un loc," a glumit el.

Vorbind pe scenă, purtând sacoul său din piele, cu care a devenit cunoscut, Huang a spus că executivii ar trebui să fie accesibili pentru angajaţii lor. 

În loc să se izoleze, ei ar trebui să aibă cele mai multe rapoarte directe - el are 50 de persoane pe care le coordonează direct. Huang a spus că încurajează angajaţii de toate nivelurile să îşi exprime feedback-ul şi să vină la el pentru ajutor.

Totuşi, el a recunoscut anterior că să conduci o companie este departe de a fi un lucru uşor. 

Începerea Nvidia "a fost de un milion de ori mai grea decât mă aşteptam", a spus el într-un episod al podcastului de tehnologie "Acquired" anul trecut. „Nimeni în toate minţile nu ar face asta", a adăugat el.

Sistemul de valori al lui Huang este construit pe experienţele sale de viaţă, în special pe diversele locuri de muncă pe care le-a avut în tinereţe. „Pentru mine, nicio sarcină nu este sub demnitatea mea. Pentru că, să ştiţi, obişnuiam să spăl vase şi chiar am curăţat toalete. Am curăţat multe toalete. Am curăţat mai multe toalete decât toţi voi la un loc şi unele dintre ele... pur şi simplu nu pot să le uit. Nu ştiu ce să vă spun. Aşa este viaţa," a spus el.

Potrivit lui, rolul său cheie în Nvidia este să explice raţionamentul în timp ce rezolvă problemele. „Îi învăţ pe oameni cum să-şi argumenteze ideile tot timpul - lucruri de strategie, cum să previzionezi ceva, cum să găseşti soluţia o problemă" a spus el.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.