Dilemele guvernantilor: Ce inseamna modificarea taxelor? Mai suntem Detroit-ul estului?

Postat la 12 ianuarie 2010 18 afişări

....tu fa-ma mare! Este vorba de buget, desigur, si de functia cat se poate de importanta pe care acesta o va juca in economia anului 2010. Guvernantul este personajul-cheie al anului: administreaza fonduri pentru dezvoltare, negociaza cu FMI, supravegheaza deficitele, modifica taxe si impozite, aplica masuri de relansare economica. Sau nu.

Cand isi va reveni economia?

Economia romaneasca va reveni pe crestere abia in trimestrul al treilea din 2010, conform estimarilor analistilor. Inceputul cresterii va fi marcat de industrie, crede Dragos Cabat, director general al Financial View, cu accent pe sectoarele care au piete de export. "Comertul va fi si el printre sectoarele de activitate care isi vor reveni probabil in trimestrul al doilea din 2010", declara Cabat. In opinia lui, normalizarea comportamentului consumatorilor ar trebui sa fie o consecinta a perioadei de criza; totusi, comportamentul de consum depinde mult de factorii externi si este volatil. Asadar, cand conditiile de piata se vor imbunatati, este de asteptat ca va exploda din nou si consumul. Opinii mai pesimiste se regasesc insa in randul producatorilor. Radu Timis, proprietarul grupului de firme Cris-Tim, crede ca la nivel general, al industriei si al bunurilor de larg consum, va mai dura cel putin un an pana cand se vor aseza lucrurile, iar efectele crizei se vor mai face simtite chiar si in 2012. Oamenii sunt mai prudenti si, in plus, nu vor mai fi la fel de multi bani disponibili. "Iar consumul nu va mai ajunge decat peste zece ani la nivelul de la inceputul anului trecut, cand lumea va incepe sa uite si va fi dispusa sa mai deschida portofelele la fel de larg."

Va rascumpara KazMunaiGaz datoria Rompetrol?

In septembrie 2010 va expira termenul pentru emisiunea de obligatiuni emisa in urma cu sapte ani de Rompetrol Rafinare Constanta, pentru care statul ar trebui sa incaseze peste o jumatate de miliard de euro. Declaratiile lui Dinu Patriciu din urma cu doi ani, cand inca mai era CEO al Rompetrol, aratau ca noii actionari nu au nicio problema sa rascumpere datoria. Acum, cand kazahii sunt actionari unici, declaratiile fostilor actionari nu ar mai fi valabile, dar surse din piata spun ca aceasta rascumparare ar fi fost negociata in vanzarea actiunilor de catre Dinu Patriciu, iar rascumpararea ar putea avea loc in primul semestru din 2010.

Mai suntem "Detroitul estului"?

Inceperea productiei de catre Ford la uzina de la Craiova va atrage in acest an noi investitii in domeniul componentelor auto, chiar daca pentru moment proiectele sunt inghetate. "Exista interes, sunt companii care au cautat terenuri si facilitati, dar deocamdata cei cu care am avut contact au inghetat planurile. Au prioritati in primul rand in tarile de origine", potrivit primarului municipiului Slatina, Darius Valcov.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
cover story,
intrebari,
dileme,
2010,
buget,
taxe,
energie
/cover-story/dilemele-guvernantilor-ce-inseamna-modificarea-taxelor-mai-suntem-detroit-ul-estului-5318513
5318513
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.