Trendul în fashionul online: inspiraţie + matematică

Autor: Ioana Niţă Postat la 07 iulie 2022 79 afişări

Start-up-ul local The Outfit creşte accelerat pe o piaţă pe care a identificat-o şi îşi propune să o dezvolte: achiziţiile de produse fashion asistate de formule matematice şi de creativitatea umană. Ce înseamnă asta? Că un algoritm poate să îţi ia măsurile şi alte date mai tehnice, iar oamenii vor avea astfel mai mult timp de partea creativă a fashionului.

Am descoperit că există un segment mare de clienţi care îşi doresc să facă shopping fără efort, adică să arate bine, să ţină pasul cu moda, dar fără să meargă fizic în magazine sau să petreacă ore în şir pe site-uri de e-commerce. Practic, în aceste 12 luni am făcut tot felul de îmbunătăţiri şi modificări la nivel de produs şi experienţă. Dacă ar fi să menţionez câteva dintre ele, aş spune că în primul rând, acum clienţii primesc o selecţie iniţială de până la 15 produse pe care le pot previzualiza online. Înainte nu puteau să facă asta.

Acum primeşti o selecţie, ai 24 de ore să selectezi de acolo ce vrei să probezi acasă şi primeşti acasă până la 10 produse. Înainte comenzile erau limitate la 5 produse, iar acum, în funcţie de nevoie şi de ocazie, trimitem până la 10 produse şi chiar facem un match între clienţi şi stilişti, adică alocăm comenzile stiliştilor care au cea mai bună compatibilitate cu tipologia aceea de client”, a punctat în cadrul ZF IT Generation Ciprian Dudulea, cofondatorul şi CEO-ul The Outfit. El a pornit proiectul împreună cu Şerban Buliga şi Horia Stupu iniţial pe categoria de haine pentru bărbăţi, însă în urma cercetării de piaţă şi feedbackului primit au ales să se axeze doar pe categoria hainelor de femei, unde cererea unui astfel de serviciu de stilist personal este mult mai mare.

Cum funcţionează mai exact conceptul The Outfit? „Clienţii intră pe site-ul nostru şi completează un profil – răspund la câteva întrebări despre preferinţele lor de stil şi despre măsuri, iar ulterior primesc acasă o selecţie de haine alese de stilistul lor personal pe care le pot proba – au trei zile să se decidă ce vor să păstreze acolo şi ce nu, iar apoi lasă feedback pentru fiecare produs ca să învăţăm din preferinţele lor. Iar pe măsură ce comandă de la noi, învăţăm cât mai bine preferinţele lor şi reuşim să le recomandăm produse cât mai bune pentru gusturile lor.” Pe scurt, acesta este un nou mod de a face shopping fără efort, care nu implică vizite în magazine sau timp petrecut pe site-uri de e-commerce dând scroll printre zeci de mii de produse neştiind dacă o să se potrivească sau nu, a explicat Ciprian Dudulea.

Valoarea medie a unui colet trimis poate să ajungă la 2.000 de lei, iar clienţii plătesc o taxă de styling, un avans de 49 de lei ca să poată primi acasă coletul. „Partea bună este că dacă păstrează minimum un produs din comandă, taxa asta se aplică ca discount, adică îşi recuperează aceşti 49 de lei. Este doar o formă prin care ne asigurăm că astfel cunoaştem şi noi clientul, iar în cazul în care nu păstrează nimic reuşim să acoperim cu aceşti 49 de lei o parte din costuri – de transport, de styling şi aşa mai departe”, a subliniat el.

Modelul de business al The Outfit se bazează pe tehnologie şi pe o echipă de stilişti, la care se adaugă echipa care face achiziţiile de haine, fiindcă hainele livrate clienţilor se află în stocul propriu al start-up-ului. În prezent, stocul The Outfit numără peste peste 15.000 de produse de la peste 50 de branduri din Europa.


Pentru a aduce platforma The Outfit în stadiul actual, start-up-ul a accesat fost în iunie anul trecut o rundă de finanţare de tip pre-seed în valoare de 300.000 de euro de la o serie de  angel investors de pe plan local - Sergiu Neguţ, Ilinca Păun, Alexandru Ghiţă, Andreas Antonopoulos. Aceştia au investit din nou şi în runda recentă de 766.000 euro condusă de TSG Capital, în care a fost inclusă şi o rundă pivată pe platforma Seedblink.


Cum este folosită însă tehnologia în cadrul The Outfit? „Folosim tehnologie în multe arii din businessul nostru. Cred că cel mai mare efort merge către aplicaţia de styling, unde lăsăm cumva algoritmii să se ocupe de componenta matematică din fashion, mărimi de exemplu, acesta este un subiect care poate fi tratat matematic, iar stiliştii se ocupă de componenta mai creativă, cum ar fi interpretarea ocaziei de consum, înţelegerea nevoii clienţilor ş.a.m.d. În final, scopul nostru este să conectăm clienţii cu produsele potrivite. Şi ca să facem asta într-un mod scalabil colectăm date din tot felul de surse din profilul clienţilor. Avem peste 100 de atribute pe care le colectăm din profilul clienţilor, dar şi de la produse – avem un algoritm de tagging care ne spune pentru fiecare produs care intră în sistemul nostru ce «pattern» are, ce dimensiuni, ce material ş.a.m.d. În plus luăm feedback pentru fiecare produs care ajunge în mâinile oamenilor. Ei lasă feedback pe fit, pe stil, pe preţ – sunt nişte date pe care le folosim ca să învăţăm atât despre preferinţele lui, dar şi despre produse ca să ştim ce produse trebuie să comandăm din nou, ce produse nu şi aşa mai departe. Colectăm datele din toate aceste trei surse, reuşim să generăm un indicator pe care noi îl numim matching index care prezice şansa ca un produs să fie pe placul unui client. Şi astfel ajutăm stiliştii să ia decizii mult mai bune, mult mai rapid, oferindu-le acces la genul acesta de informaţii pe care doar prin tehnologie le puteam să le putem genera.“ Toată tehnologia din spatele The Outfit a fost construită in-house, de echipa proprie de dezvoltare software – de la aplicaţia pentru clienţi, la aplicaţia de styling şi la aplicaţia de operaţiuni prin care se gestionează stocurile. Start-up-ul a primit recent o finanţare de 766.000 euro, bani ce vor fi investiţi în principal pentru accelerarea businessului în România, însă, pe termen mediu, în următorii doi ani, echipa fondatoare are în plan şi extinderea în străinătate, primele pieţe vizate fiind Bulgaria şi Ungaria. Odată cu noua finanţare, condusă de TSG Capital, la care au făcut follow-on şi investitorii existenţi şi care a inclus şi o rundă de finanţare privată pe SeedBlink, investiţiile totale în theoutfit.ro au depăşit suma de un milion de euro. Platforma, care funcţionează asemenea unui stilist online personal, a fost lansată oficial în iunie anul trecut, în primele 12 luni de activitate start-up-ul reuşind să ajungă la venituri de circa 800.000 euro.

„Avem în plan să ne extindem în Bulgaria în principiu şi poate şi în Ungaria în următorii doi ani. Momentan însă, ne-am dat seama că încă este loc de creştere în România. Finanţarea de acum o să o folosim ca să accelerăm creşterea în România pe segmentul de women’s wear, adică haine pentru femei, unde credem că mai există mult loc, şi poate pe adăugarea unor noi categorii de produse ca să satisfacem nevoia aceasta şi mai bine. De exemplu, noi nu avem pantofi, iar asta este o categorie foarte importantă în e-commerce pe care urmează să o adăugăm în următoarele luni“, a menţionat Ciprian Dudulea.

Dacă aveţi un proiect de start-up tech scrieţi-ne pe adresa de e-mail zfitgeneration@zf.ro.

Urmăreşte de luni până vineri emisiunea pe www.zf.ro şi pe pagina de Facebook a Ziarului Financiar de la ora 19.00 sau accesează platforma

www.zf.ro/zf-it-generation



Start-up Pitch

1. Invitat: Bogdan Năforniţă, cofondator şi CEO, Profluo

Ce face? Dezvoltă tehnologie bazată pe machine learning pentru automatizarea procesării de documente contabile

„Am început să avem clienţi din afara României, din ţări europene, şi suntem în curs de finalizare a procesului de internaţionalizare a platformei, care este momentan în faza de testare şi va fi lansată în următoarele săptămâni. În Austria avem un client care, practic, ne-a forţat să ne internaţionalizăm înainte de vreme, dar este ceva ce voiam oricum să facem.  Produsul nostru poate fi utilizat pe orice piaţă, nu doar în Austria.“

2. Invitat: Bogdan Necula, medic şi cofondator al ANPI

Ce face? Dezvoltă o aplicaţie care îşi propune să sprijine familiile, să îi îngrijească pe membrii mai în vârstă ai familiei folosind date de la un ceas inteligent, care le monitorizează starea de sănătate şi transmite alerte atunci când situaţia o impune.

„Prima ţintă a noastră este să putem monitoriza de la distanţă persoanele vârstnice care locuiesc singure şi care în cazul unui eveniment nefast nu vor putea anunţa că s-a întâmplat ceva şi atunci aplicaţia noastră prin intermediul unui ceas sau brăţară inteligentă sau în viitor cu hardware-ul propriu, va înregistra parametri vitali şi va anunţa în cazul unei probleme un aparţinător sau, spre exemplu, Direcţia de Asistenţă Socială sau direct sistemul unic de urgenţă 112. Prin algoritm se va face selecţia pe cine va anunţa.“



Start-up Update

Invitat: Ciprian Dudulea, cofondator şi CEO, The Outfit – stilist online personal

Ce e nou? Start-up-ul local a primit recent o finanţare de 766.000 euro, bani ce vor fi investiţi în principal pentru accelerarea businessului în România, însă pe termen mediu, în următorii doi ani, echipa fondatoare are în plan şi extinderea în străinătate, primele pieţe vizate fiind Bulgaria şi Ungaria.

„Avem în plan să ne extindem în Bulgaria în principiu şi poate şi în Ungaria în următorii doi ani. Momentan însă, ne-am dat seama că încă este loc de creştere în România. Finanţarea de acum o să o folosim ca să accelerăm creşterea în România pe segmentul de women’s wear, adică haine pentru femei, unde credem că mai există mult loc, şi poate pe adăugarea unor noi categorii de produse ca să satisfacem nevoia aceasta şi mai bine. De exemplu, noi nu avem pantofi, iar asta este o categorie foarte importantă în e-commerce pe care urmează să o adăugăm în următoarele luni.“



Start-up Boost

Importanţa unui program de accelerare în viaţa unui start-up

Invitaţi: Ion Georgescu, cofondator şi managing director al Smarthuts, şi Liviu Munteanu, partener în cadrul fondului de investiţii Founders Bridge şi mentor în cadrul InnovX-BCR

„Sunt mai multe acceleratoare, am făcut o evaluare, ne-am uitat la fiecare dintre ele şi ideea e că până la urmă singura resursă limitată de pe lumea asta e timpul şi trebuie să te hotărăşti cum îţi consumi timpul. Ne-a plăcut foarte mult la InnovX BCR programul lor educaţional - bani poate mai iei din alte locuri, relaţii poate mai iei din alte lucruri, dar ca să creşti - noi o spunem în glumă - trebuie să îţi dai seama la ce eşti prost. Trebuie să înţelegi la ce nu te pricepi. Şi ce înseamnă acest lucru? Înseamnă că accepţi că poţi să înveţi. Şi începi să primeşti sfaturi de la oameni care au experienţă mai mare, pentru că ei au fost expuşi la nişte lucruri. Trebuie să accepţi să primeşti experienţă şi sfaturi de la mentori, şi în momentul acela poţi să evoluezi ca om, ca organizaţie.“

 „Suntem un fond de investiţii activ pe piaţa de venture capital din România şi estul Europei. Suntem din Suedia, sediul nostru este în Stockholm, însă investim aici în România, iar eu mă ocup de partea asta. Am pornit la drum în decembrie 2019, prima investiţie am făcut-o trei luni mai târziu. Atunci când am început aici am încercat să intrăm în parteneriate cu exponenţii din zona de ecosistem de start-up-uri. Aşa am ajuns la InnovX, care este de departe cel mai bun accelerator din domeniu. L-am identificat relativ repede, am intrat în colaborare cu ei.” Liviu Munteanu


ZF IT Generation, emisiune lansată de ZF în noiembrie 2019 şi realizată în prezent împreună cu BCR Innovix, are ca ţintă descoperirea start-up-urilor hi-tech cu idei de produse sau servicii care vor duce la dezvoltarea unei noi generaţii de milionari din IT ai României. După mai bine de 370 de ediţii, emisiunea are un nou format în care adăugăm o serie de rubrici pentru a aduce plus valoare în ecosistemul local de start-up-uri tech – Start-up Pitch, Start-up Update, Start-up Boost, Start-up Star, Investor Watch, Sfatul expertului şi What’s Hot.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.