România, de la grânar la exportator de crypto? Predicţii pentru 2022 de la Marius Morra, Florin Cojocaru, Răzvan Munteanu, Sergiu Drăgănuş şi Paul Achim

Autor: Alex Ciutacu Postat la 31 ianuarie 2022 16804 afişări

Criptomonedele au devenit din ce în ce mai populare în ultimii doi ani, iar etapa de viaţă a tehnologiei pare că a trecut deja de nivelul de „early adopters”, cu aproape 300 de milioane de persoane implicate măcar o dată până acum în achiziţia unei monede digitale.

Valul de popularitate al industriei în formare a generat o nevoie pentru informaţie relevantă, iar investitori începători la rândul lor ajung prea des să dea sfaturi urmăritorilor din social media.

În acest context, Business MAGAZIN a discutat cu cinci investitori, antreprenori şi traderi români care activează în spaţiul crypto despre direcţiile pe care le văd ei în 2022 pentru piaţă, atât la nivel global, cât şi la nivel local.Totuşi, ar trebui să începem prin a înţelege contextul 2021-2022.

Dacă anul 2021 a fost anul în care bitcoin a atins un nivel record de peste 61.000 de dolari, anul 2022 ar putea fi un an cu mai multe fluctuaţii, în contextul în care băncile centrale şi autorităţile de reglementare din întreaga lume par să dea semnale care au potenţialul de a mişca pieţele, sau piaţa crypto în special.

Dacă anul 2021 a adus o tranzacţie de răsunet în piaţa NFT-urilor (non-fungible tokens), urmată de un val de creştere pentru acest segment, anul 2022 ar putea fi cel în care NFT-urile decid dacă următoarea lor etapă va fi de „artă digitală”, „viitorul industriei de gaming” sau doar colecţii simpatice de cartonaşe virtuale.

Dacă anul 2021 a fost cel în care cuvântul „metavers” a căpătat popularitate, în care cele mai mari creşteri de preţ au fost înregistrate la monedele proiectelor care promit metaversuri, în care companiile au început să îşi deschidă sedii în metavers, iar arhitecţii să proiecteze clădirile lumilor virtuale, anul 2022 ar putea fi cel în care conceptul în sine se poate defini mai bine sau mai simplu.

Dacă anul 2021 a fost cel în care El Salvador a devenit primul stat care introduce plăţile cu Bitcoin, anul 2022 ar putea arăta efectele acestei decizii şi ar putea aduce chiar şi alte ţări în linie cu ţara din America Centrală. O altă mutare a El Salvador care ar putea avea noi adepţi sau care s-ar putea dovedi dezastruoasă ţine de plasarea unei mici părţi din finanţele statului în bitcoin.

Dacă anul 2021 a fost cel în care populaţia crypto – definită prin oameni care au investit cel puţin o dată în monede digitale – a ajuns la 295 de milioane după o creştere de 178%, conform unui raport de cercetare al platformei de tranzacţionare Crypto.com, anul 2022 ar putea fi cel în care populaţia crypto ajunge la 1 miliard de persoane, aşa cum arată o estimare optimistă din acelaşi raport.

Dacă anul 2021 a adus noi reglementări sau chiar interdicţii importante pentru criptomonede din partea unor ţări, anul 2022 ar putea fi cel în care SUA, Uniunea Europeană, Marea Britanie, Rusia sau Singapore vin cu măsuri noi de reglementare, atât pentru a proteja populaţia vulnerabilă în faţa ţepelor, cât şi pentru a crea un cadru cu mecanisme de supraveghere pentru acestea şi pentru cei care investesc în ele. Ce spun însă oamenii din această industrie, încă insuficient înţeleasă?

Marius Morra este CEO şi cofondator al fintech-ului Tokero, cunoscut anterior drept LDV Exchange.

Tokero este unul dintre cele mai populare exchange-uri cu criptomonede din România, iar în 2021 a anunţat atragerea unor investitori strategici precum Răzvan Munteanu, cofondator al Humans şi Stakeborg, antreprenorul Cristian Oneţiu şi Avi Cicirean, fondator al Brand Minds. Totodată, Marius Morra a organizat anul trecut un eveniment, alături de compania Crypto Compare, prin care l-a adus în România pe Vitalik Buterin, omul de facto din spatele proiectului Ethereum.

Antreprenorul a răspuns la provocarea Business MAGAZIN printr-o paralelă cu predicţiile publicate pe blogul companiei sale la începutul anului 2018, în contextul în care spune că unele s-au adeverit, iar celelalte sunt pe drumul cel bun. Astfel, o primă predicţie este legată de continuarea „legalizării şi reglementării” pieţei.

„În cele mai multe ţări însă, în loc să interzică crypto, guvernele vor prefera să legalizeze dacă este cazul, să reglementeze şi să taxeze. Iar odată cu reglementarea va creşte şi încrederea în acest domeniu, lucru care îi va face şi pe cei mai sceptici să utilizeze, crescând astfel cel mai important indicator – adopţia”.

El pune şi în 2022 pe masă predicţia conform căreia marile companii vor continua să intre în piaţa crypto, indiferent de verticala pe care o vor alege, fie că este pe calea monedelor şi a plăţilor sau pe cea a NFT-urilor şi a metaversului.

„Facebook, prin cofondatorul şi CEO-ul Mark Zuckerberg, a anunţat două lucruri legate de crypto: iniţiative de a crea o criptomonedă numită iniţial Libra apoi Diem, proiect pus în aşteptare din cauza aspectelor legale; rebrandingul companiei-mamă în Meta şi dorinţa de implicare în cea mai tânără ramură a crypto – metaversul. Apple, prin vocea lui Tim Cook, îşi manifestă interesul de a integra crypto în Apple Pay. Extrem de multe alte companii mari testează terenul la nivel artistic prin lansarea de colecţii de NFT-uri şi prin prezenţa în diverse proiecte de metavers”.

În contextul în care piaţa criptomonedelor a atins pentru scurt timp o capitalizare totală de circa 3.000 de miliarde de dolari în noiembrie 2021, Marius Morra consideră că următorul prag psihologic este cel de 5.000 de miliarde de dolari, „care după evenimentele recente pare mai tangibil ca oricând pe termen mediu”.

Trebuie menţionat că o predicţie din 2018 pe care nu o mai consideră de actualitate în 2022 ţine de faptul că piaţa nu va mai da randamente de 5-10x pe an pentru o investiţie. „Aici este singurul punct în care crypto a ţinut să mă contrazică destul de tare, în ideea în care proiectele încă dau randamente foarte mari, în special cele la început de drum. Chiar recent pe platforma noastră un proiect listat în septembrie a făcut deja 10x. Aşadar aici, în urma experienţelor recente pot spune că vom vedea mult timp de acum încolo randamente foarte atractive la proiectele noi şi inovative şi randamente bune pe activele deja consacrate, precum BTC, ETH şi, de ce nu, EGLD”.

El consideră că este nevoie de apariţia unor furnizori de servicii financiar-bancare care să fie prietenoase cu spaţiul crypto, în contextul în care băncile tradiţionale încă sunt reticente în acest sens.

Sergiu Drăgănuş este cofondator al CryptoCoin.PRO, unul dintre cele mai mari platforme de exchange pornite din România, care declara în 2021 aproape 60.000 de utilizatori.

Acum, antreprenorul a povestit că atât volumele cât şi numărul de utilizatori au crescut semnificativ anul trecut. De la volume de sub 5 milioane de dolari tranzacţionate prin platformă în 2020, la volume de peste 20 de milioane de dolari în 2021.

„2022 va fi anul noilor jocuri Play2Earn şi al ascensiunii metaversului odată cu lansarea Oculus Pro Cambria. Utilizatorii vor fi dornici să exploreze această lume nouă prin prisma NFT-urilor. Pe lângă Play2Earn, metavers şi NFT-uri, anul acesta se vor dezvolta proiectele de DID (descentralised identities) necesare în procesul de adopţie a tehnologiei blockchain la nivel de mase şi cele ce permit acces descentralizat pe bază de «verifiable claims»”.

Florin Cojocaru este investitor, trader şi antreprenor în piaţa crypto, în contextul în care a înfiinţat una dintre cele mai mari agenţii de staking din ecosistemul Elrond.

Primul interviu cu el a fost publicat în noiembrie 2021, moment în care portofoliul lui era format majoritar din 280.000 de monede EGLD (echivalentul a circa 39 mil. dolari la momentul redactării acestui articol). El este investitor în proiecte la început de drum, iar cel mai recent pariu anunţat de el a însemnat o investiţie de jumătate de milion de dolari în proiectul proiectul Black Hat Network, care se lansează în ecosistemul Elrond Network.

„Suntem într-o perioadă în care se vehiculează, ba chiar se accentuează foarte tare ideea unei inevitabile crize financiare. Din puntul meu de vedere, chiar şi în acest context, 2022 va fi anul în care piaţa crypto se va bucura de o popularitate necunoscută până acum. Consider că acesta va fi anul în care blockchainul va avea o adopţie foarte mare, foarte mulţi utilizatori noi ce vor avea pentru prima oară contact cu crypto şi că va fi, de asemenea, anul în care proiectele cu adevărat bune se vor bucura de un real succes şi de o bună dezvoltare”.

La nivel internaţional, Cojocaru consideră că anul 2022 nu va fi unul al schimbărilor la vârf şi că supremaţia în piaţă va fi deţinută în continuare de BTC, ETH, USDT, BNB şi USDC.

„Ca notă finală aş vrea să subliniez importanţa documentării personale în vederea investiţiilor. Considerând entuziasmul generat de crypto în perioada recentă şi a dorinţei de câştig financiar, 2022 se conturează ca un an prielnic proiectelor de tip scam care, fără a livra cel puţin un prototip, promit multe, dar atât, deci atenţie foarte mare!”.

Răzvan Munteanu este un antreprenor în serie şi unul dintre primii români care au investit în criptomonede şi au discutat despre această categorie de active.

El este prim investitor şi cofondator al Humans.ai, un start-up românesc de deep tech care dezvoltă cu ajutorul inteligenţei artificiale o platformă ce permite manipularea vocii, imaginilor şi gesturilor unei persoane.Munteanu este şi cofondator al Stakeborg, precum şi unul dintre investitorii iniţiali în proiectul Elrond.

„În primul rând, fondurile de investiţii se vor implica din ce în ce mai mult în spaţiul crypto. Va creşte implicarea instituţională, deci se vor pompa mai mulţi bani în crypto. De asemenea, vom asista la adopţie la nivelul maselor, din ce în ce mai multe persoane vor fi interesate să achiziţioneze sau să investească în criptomonede”. 

Munteanu crede că 2022 este anul în care primele aplicaţii descentralizate (dApps) vor începe să aibă succes. Totodată, antreprenorul consideră că este anul în care cel mai puternic trend din piaţă va fi reprezentat de organizaţiile descentralizate autonome (DAO).

„Dacă 2020 a fost anul DeFi, iar 2021 anul NFT-urilor, anul 2022 va fi anul DAO (Descentralized Autonomous Organizations). Cred în DAO şi cred că folosirea inteligenţei artificiale în blockchain va fi un trend foarte important la nivel global”.

Cofondatorul Humans.ai susţine că la intersecţia dintre inteligenţa artificială şi tehnologia blockchain se află „un univers enorm de oportunităţi şi aplicaţii”, iar munca făcută de start-up-ul de inteligenţă artificială va permite dezvoltatorilor de aplicaţii din întreaga lume să utilizeze modele de inteligenţă artificială. „

De asemenea, Humans.ai a dezvoltat tehnologia unică în lume, numită Proof-of-Human, care validează faptul că se află un om în spatele fiecărei decizii a inteligenţei artificiale, folosind tehnologia blockchain ca să încapsuleze fiecare inteligenţă artificială într-un NFT. Această soluţie de managerizare şi control al inteligenţei artificiale va ajuta la adopţia tehnologiei de către aplicaţii extrem de diverse”.

Paul Achim este un analist financiar, trader crypto şi investitor în proiecte de blockchain aflate în stadiu de seed sau private sale. El a lucrat şi la proiectul Elrond, unde a oferit consultanţă din perspectiva de analist financiar. Ziarul Financiar a discutat cu el în premieră în 2021, când Achim a cumpărat ediţia unică a NFT-ului lansat de artista Delia.

Prima previziune a lui Paul Achim este legată de monedele stabile, aşa-numitele „stablecoins”, întrucât el crede că vor depăşi graniţele sferei crypto şi vor deveni un fenomen de masă în anul 2022.

„De la începutul anului trecut, autoritatea de reglementare OCC din SUA le permite băncilor comerciale să ruleze noduri – parte importantă din infrastructura unui blockchain – pentru monede stabile şi să efectueze tranzacţii cu ajutorul acestora. Acesta a fost un pas înainte foarte important pentru domeniul crypto şi, chiar dacă nu vedem încă bănci angrenate în acest demers Facebook, actualul Meta, pare să facă totuşi primul pas spre utilizarea şi popularizarea monedelor stabile. Noul lor portofel digital numit „Novi” va permite stocarea şi transferul între utilizatori a monedei stabile Paxos (USDP). Astfel, criptomonedele stabile devin un competitor direct şi mult mai eficient al sistemului SWIFT”.

Anul 2022 ar putea fi cel în care se va contura cu adevărat imaginea metaversului, spune Paul Achim, întrucât acesta reprezintă evoluţia „naturală” a reţelelor sociale.

„Tehnologia blockchain, împreună cu standardul NFT, va sta la baza oricărei încercări de creare a unui metavers, deoarece e singura tehnologie care permite crearea de obiecte unice în spaţiul digital, o caracteristică indispensabilă a acestui nou univers”.

Pe fondul unei nevoi în creştere pentru „privacy” pe internet, el crede că browserul Brave va deveni foarte popular în acest an, în contextul în care are deja 50 de milioane de utilizatori unici lunar în doar cinci ani. Brave are integrat un portofel virtual nativ de criptomonede, iar utilizatorii sunt recompensaţi cu o monedă a sistemului atunci când vizionează reclame nonintruzive.

„La sfârşitul lui 2022 mă aştept să existe cel puţin 100 de milioane de utilizatori unici lunar, devenind astfel principala poartă de acces în ecosistemul crypto şi Web 3. Una dintre temele centrale din 2022 va fi tranziţia spre Web 3. Acest concept face referire la o variantă mai descentralzată şi mai puţin cenzurabilă a internetului, bazată pe blockchain. Portofelul virtual reprezintă elementul central şi facilitează stocare de criptomonede, accesul la serviciile financiare descentralizate (DeFi), NFT-uri, precum şi orice altă interacţiune cu aşa-numitele contracte inteligente. De asmenea, identitatea digitală poate fi păstrată tot pe portofel”.

PREVIZIUNI PENTRU PIAŢA CRYPTO DIN ROMÂNIA

Marius Morra, CEO, Tokero Crypto Exchange:

„Am militat şi militez pentru ideea ca România să devină un hub regional de crypto şi blockchain aşa cum sunt Lituania, Estonia sau Malta. La nivel de marketing de ţară, personal, mi se pare că au un câştig enorm de capital de imagine statele crypto şi tech friendy, astfel că am avea de câştigat atât la nivel macro, cât şi micro, la la nivel de investitori, dacă ar exista o deschidere mai mare către zona de crypto.“

Sergiu Drăgănuş, cofondator, CryptoCoin.PRO:

„Există un vid pe zona de NFT-uri şi metavers şi estimez că suntem la o distanţă scurtă de timp până când un jucător se va afirma şi la nivel local.“

Florin Cojocaru, investitor, trader şi cofondator, Staking Agency:

„Dacă ar fi să vorbesc despre un top sau predicţii privind piaţa crypto la nivelul României cu siguranţă, pe primul loc aş poziţiona Elrond, deja lider pe piaţa din România, proiect ce a fost constant în a-şi atinge ţintele şi în a livra conform planului. Acesta ar fi urmat pe un loc doi de MEX, poziţie dată de utilitatea în sine a monedei. Pe locul trei aş poziţiona Black Hat Network, monedă ce urmează să fie listată pe multe şi cunoscute platforme crypto şi care, în urma research-ului personal – acesta fiind unul dintre proiectele în care am ales să investesc – pot spune că are o echipă foarte bună.“

Paul Achim, analist financiar, trader şi investitor:

„Elrond va continua să domine spaţiul crypto românesc şi, cel mai probabil, vom vedea un trend în creştere al sectorului NFT. Standardul NFT nu a fost lansat de mult timp în ecosistemul Elrond şi de aceea cred că doar acum va începe cu adevărat febra NFT-urilor create pe blockchainul Elrond.“

„Vom vedea o accelerare a acceptării criptomonedelor ca metodă de plată pentru diferite servicii şi produse în România. Observ o creştere accelerată în ultimele luni a numărului companiilor care acceptă plata cu criptomonede.“

Răzvan Munteanu, cofondator, Humans.ai şi Stakeborg:

„Vom vedea în România din ce în ce mai mulţi programatori specializaţi în blockchain şi crypto, din ce în ce mai mulţi profesionişti de calitate şi mai multe companii în acest spaţiu, cu aplicaţii care vor depăşi graniţele României. Astfel, vom asista la mai multe proiecte crypto importante pe piaţă, pe lângă Elrond, care a spart gheaţa şi deschide acum drumul către alte proiecte, să apară şi să se afirme.“

„Cred că asta este o mare şansă ca România să exporte crypto şi să devină unul din liderii mondiali, nu europeni, de export crypto. Asta va produce foarte multă valoare multor români la nivel individual şi s-ar putea să creăm o altă situaţie, aceea în care oamenii, prin profitul pe care îl vor face şi prin impozitele pe care le vor plăti, să ajute mai mult populaţia şi dezvoltarea ţării.“

„Dacă în anii ‘30 eram cel mai mare exportator de grâne din Europa, acum avem şansa, potenţialul de a fi cel mai mare exportator de crypto.“

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
criptomonede,
monede,
antreprenori,
investitori

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.