Plusurile şi minusurile aduse de camerele foto mirrorless

Autor: Andrei Gîrbea Postat la 14 iunie 2012 3115 afişări

Cu toţii ne dorim să avem posibilitatea de a face fotografii excelente cu un efort minim, chiar şi în condiţii mai dificile de iluminare, însă fără a fi nevoiţi să cărăm kilograme întregi de echipament. Camerele foto mirrorless sunt exact soluţia care ne poate ajuta. Dispozitivele din această gamă au câştigat popularitate în ultimii ani, oferind cumpărătorilor posibilitatea de a realiza fotografii de calitate, asemănătoare celor realizate cu aparate DSLR medii, însă într-un format mult mai compact, mai uşor de transportat şi în general mai simplu de utilizat.

Ce sunt camerele mirrorless? Vom încerca să răspundem acestei întrebări pe scurt, fără a intra în detalii. În segmentul aparatelor foto profesionale, DSLR-urile nu au avut până de curând adversar. Acest tip de aparate au însă o construcţie complexă, care necesită mai multe componente, fapt ce duce şi la forma masivă a camerelor.

Aparatele mirrorless au eliminat o parte dintre aceste componente şi au simplificat conceptul de aparat foto, dar păstrând pe cât posibil calitatea şi avantajele unui DSLR, printre care abilitatea de a folosi obiective interschimbabile, precum şi folosirea unor senzori de mari dimensiuni, care oferă calitate foarte bună a imaginii.

Pe scurt, aparatele DSLR folosesc un sistem compus dintr-o oglindă, un plan de focalizare, o pentaprismă şi un vizor optic pentru a permite utilizatorului să vadă ceea ce va fotografia prin Viewfinder. Oglinda reflectă lumina ce intră prin obiectiv spre pentaprismă şi apoi spre vizor, iar în momentul în care facem o poză, aceasta se mişcă şi trimite lumina spre senzorul foto (tocmai de aceea imaginea din vizorul optic se înnegreşte atunci când efectuăm o poză cu un DSLR). Camerele foto mirrorless elimină tot acest ansamblu, iar urmările sunt atât pozitive, cât şi negative.

Avantajele camerelor foto mirrorless

Ar fi multe de povestit aici şi nu le vom putea acoperi pe toate în cadrul acestui articol, însă vom vorbi despre câteva aspecte importante. În primul rând, camerele din acest segment sunt mult mai compacte şi mai uşoare ca un aparat DSLR. Aceasta în condiţiile în care ele integrează senzori de mari dimensiuni. E drept, există doar un singur mirrorless cu senzor Full-Frame în acest moment, produs de Leica, cu un preţ de raft exorbitant. Însă există destul de multe modele cu senzori APS-C, de aceeaşi dimensiune cu cei folosiţi de DSLR-urile din gamele medii. O mare parte dintre producători optează în continuare pentru senzori puţin mai mici decât cei APS-C, însă în general camerele mirrorless vor oferi senzori mult mai mari decât o cameră compactă sau ca una de tip bridge.

Senzorul mare are diverse avantaje: permite realizarea de imagini bune în condiţii slabe de iluminare, permite performanţe bune la ISO ridicat, permite profunzime şi calitate mai ridicată a imaginilor capturate.

În al doilea rând, camerele mirrorless folosesc în continuare obiective interschimbabile. Partea bună e că, datorită modului în care sunt construite, obiectivele de calitate pot fi mai compacte şi mai ieftine. Pe de altă parte, nu veţi putea utiliza obiectivele pe care le aveţi deja pe un DSLR pe un aparat mirrorless, iar opţiunile de obiective mirrorless sunt limitate. Dar acest din urmă aspect se va corecta încet-încet.

În al treilea rând, camerele mirrorless sunt create astfel încât să fie uşor de folosit. Majoritatea modelelor nu oferă funcţii atât de avansate precum un DSLR, iar acest lucru va fi apreciat pe de o parte de cei ce doresc o cameră simplu de utilizat, dar neagreat de cei de caută controlul deplin asupra aparatului propriu.

Aparatele DSLR moderne oferă şi un număr suficient de megapixeli (în general 12-16 MPx) pentru a putea realiza fotografii de mari dimensiuni, însă regula de aur a aparatelor foto de calitate ne spune să nu alergăm niciodată după megapixeli, ci după senzori cu dimensiuni fizice cât mai mari.

Desigur, camerele mirrorless moştenesc şi alte atuuri ale DSLR-urilor clasice, precum stabilizarea optică (pe obiectiv sau lentilă, în funcţie de producător), capacitatea de a realiza focus-ul rapid (deşi modelele lansate acum câţiva ani aveau probleme mari în acest sens) sau capacitatea de a filma, chiar şi la rezoluţie Full HD.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/business-hi-tech/plusurile-si-minusurile-aduse-de-camerele-foto-mirrorless-9723604
9723604
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.