PayPal a invatat romaneste

Autor: Anca Arsene-Barbulescu Postat la 15 iunie 2011 111 afişări

Daca se mentine ritmul actual de crestere, numarul consumatorilor romani care fac cumparaturi din magazine online straine si achita prin serviciul de plati electronice PayPal ar trebui sa ajunga la cel putin un milion in urmatorii doi-trei ani.

Serviciul de plati electronice PayPal poate fi folosit in Romania deja de cativa ani, insa dincolo de disponibilitatea acestuia, compania n-a facut miscari evidente in directia pietei locale pana saptamana trecuta, cand a fost lansata versiunea in limba romana a site-ului. "Existenta unui birou in Romania nu este cu adevarat necesara. Sistemul de plata permite oricui detine o adresa de mail si un card bancar sa faca plati indiferent ca exista sau nu reprezentanta in tara respectiva", spune Przemek Pluta, regional managerul PayPal pentru Europa Centrala si de Est. Localizarea, in schimb, a devenit din ce in ce mai necesara, pe de-o parte pentru ca piata locala de comert online a inceput sa capete tot mai multa importanta, iar pe de alta parte pentru ca potentialul de crestere este destul de ridicat.

Peste 400.000 de consumatori din Romania folosesc in prezent PayPal, cei mai multi pentru a putea face cumparaturi din magazine online din afara granitelor tarii, intr-o retea de comercianti din peste 190 de tari si regiuni din lume, fara sa fie nevoie sa furnizeze datele de identificare ale cardului bancar, cum se intampla in cazul cumparaturilor online platite in mod traditional. Numarul romanilor cu cont PayPal a crescut insa anul trecut cu aproximativ 54%, "evolutie pe care intentionam sa o mentinem si in urmatorii ani", dupa cum spune Pluta, cifra putand ajunge astfel, in doar doi ani, la peste un milion, mai ales avand in vedere planurile companiei de a intensifica prezenta la nivel local.

Volumul si valoarea tranzactiilor realizate de romani prin PayPal nu este cunoscuta, insa cota serviciului de plati din sumele platite in magazine online din afara tarii nu este totusi de neglijat.

umparaturile pe internet facute anul trecut de consumatorii romani in SUA, Europa si regiunea Asia-Pacific si platite prin metode electronice de plata, fara a fi insa incluse transferurile bancare, s-au ridicat anul trecut la o valoare de 36 de milioane de dolari (24,5 milioane de euro), potrivit unui raport PayPal realizat pentru Romania, Polonia, Republica Ceha si Ungaria. In acelasi timp, achizitiile facute din strainatate in magazinele online romanesti s-au cifrat la 53,5 milioane de dolari (36,4 milioane de euro), bani platiti in principal de romani plecati in alte tari, care achita utilitati in Romania, calatoresc aici frecvent sau cumpara obiecte pentru rudele din tara. Prin PayPal, cele mai multe plati sunt realizate catre magazine online din SUA, in principal pentru ca "diferentele de pret pentru produse identice pot ajunge chiar si pana la 70%", potrivit calculelor reprezentantului companiei pentru Europa Centrala si de Est.

Spre exemplu, un telefon mobil iPhone 4 de la Apple costa in jur de 1.500 de lei in SUA, 2.800 de lei in Romania si aproximativ 2.000 de lei in Marea Britanie. O tableta iPad care costa 2.000 de lei in Romania poate fi cumparata cu 1.100 de lei din SUA, pret la care se mai adauga si taxele de vama si costurile de transport, electronicele fiind in mod traditional mai ieftine dincolo de Oceanul Atlantic. Insa si hainele sau produsele cosmetice se dovedesc in multe cazuri mai ieftine in alte colturi ale lumii, cu precadere in America.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/business-hi-tech/paypal-a-invatat-romaneste-8342009
8342009
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.