Facebook si problemele sale. Cat de sigure sunt informatiile utilizatorilor?

Postat la 31 mai 2010 102 afişări

Mark Zuckerberg are o retea impresionanta de prieteni. Ar trebui, in teorie, sa stie cum sa tina secretele celor aproape 520 de milioane de oameni din reteaua lui. In practica insa, au aparut scapari, si nu putine, iar amicii au inceput sa se supere si sa plece.

"Quit Facebook Day" este o campanie in care unii dintre cei 520 de milioane de membri ai celei mai populare retele sociale din lume ameninta ca isi vor sterge conturile in ultima zi a lunii iunie, in semn de protest fata de problemele de securitate si de confidentialitate a informatiilor personale, cu care s-a confruntat recent Facebook. E vorba de cunoscutele acuzatii ca date cu caracter personal ale membrilor au devenit accesibile oricui pe internet, de la oameni straini de retea si pana la publicitari pentru care membrii Facebook devin o prada usoara, capatata gratuit.

In total, aproape 16.000 de membri vor sa participe la ziua anti-Facebook si foarte probabil numarul lor va creste, dupa aprecierea unor specialisti ai companiei britanice de securitate informatica Sophos, care au realizat recent un sondaj in randul a peste 1.500 de membri ai retelei sociale. Mai bine de 15% dintre acestia au renuntat deja sa uzeze de conturile lor, in timp ce aproximativ 30% au declarat ca exista probabilitatea sa-si stearga conturile din cauza problemelor de securitate, in timp ce alti 30% au spus ca este foarte probabil sa faca aceasta. "Ca sa aiba impact insa, decizia de renuntare ar trebui luata de zeci de milioane de consumatori", apreciaza Chris Hoofnagle, directorul Berkeley Center for Law si coordonatorul proiectelor de securitate a datelor de la University of California.

Daca extrapolam datele, ar insemna ca mai bine de 60% dintre utilizatori iau in calcul ideea sa renunte la Facebook pentru a-si proteja informatiile personale, adica aproximativ 300 de milioane de oameni. E greu de crezut insa ca se va intampla asa ceva; din contra, de cand a anuntat o serie de modificari cu privire la confidentialitatea informatiilor in urma cu cateva saptamani, reteaua a castigat inca 10 milioane de utilizatori. "Nu cred ca vom asista la o migratie in masa a oamenilor de pe Facebook pe alte retele. Nici nu exista alternativa care sa se ridice la standardele de securitate ale lor", crede Augie Ray, analist al companiei de cercetare de piata Forrester Research, facand referire la faptul ca mai toate retelele mari de socializare online, printre care si MySpace, folosesc aproximativ acelasi sistem pentru protectia informatiilor confidentiale, motiv pentru care discutii de acest gen au avut loc cu regularitate in ultimii ani.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
internet,
Facebook,
probleme,
securitate,
conturi
/business-hi-tech/new-media/facebook-si-problemele-sale-cat-de-sigure-sunt-informatiile-utilizatorilor-6195473
6195473
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.