De ce vor distribuitorii de jocuri video sa stati acasa

Autor: Anca Arsene-Barbulescu, Razvan Muresan Postat la 23 noiembrie 2010 132 afişări

Criza le-a redus romanilor bugetul de distractii, asa ca multi au taiat din iesiri si isi petrec serile in fata televizorului sau calculatorului. Asa au crescut afacerile unora dintre distribuitorii de jocuri video cu 30%, iar sefii companiilor nu se mai grabesc sa alunge recesiunea.

In lumea jocurilor, exista o regula frecvent amintita de managerii din domeniu si aplicata riguros cand vine vorba despre strategie. "Regula celor 20 de procente. Practic, 80% din piata este aceeasi, indiferent de tara despre care vorbim, si doar 20% difera", spunea saptamana trecuta intr-o discutie cu BUSINESS Magazin Spiros Jamas, seful companiei grecesti CD Media, care distribuie jocuri in Grecia, Bulgaria, Cipru, fostele tari iugoslave si Romania, prin Best Distribution, si a inaugurat o filiala si in Turcia in urma cu doua luni, numita Vivida.

O componenta a celor 20 de procente aplicate pietei romanesti ar fi faptul ca locuitorii sunt mai rezistenti la dificultati si la criza, avand atitudinea "e dificil, dar mergem mai departe". Tradusa in industria jocurilor, aceasta diferenta a insemnat o crestere de peste 5% a afacerilor, pana la 17 milioane de euro anul trecut si va aduce si in 2010 un nou avans, piata urmand sa depaseasca 18 milioane de euro, cifra care include doar jocurile, nu si consolele de jocuri. Practic, in fata conditiilor economice dificile, romanii au preferat sa reduca printre altele din cheltuielile cu iesirile in oras sau cu vacantele si cu divertismentul in general si au preferat sa petreaca mai mult timp acasa si sa compenseze prin jocuri. "Un joc de 50-60 de euro poate parea scump.

Dar cand te gandesti ca poti sa-ti ocupi timpul cu el chiar si cateva luni, fara sa mai iesi asa des in oras, parca nu mai pare atat de costisitor", sustine Jamas. Tedinta a adus pentru Best Distribution o crestere chiar mai mare, de 30%, cifra de afaceri a companiei urmand sa se situeze anul acesta la noua milioane de euro, fata de sase milioane in 2009. "Cota de piata ajunge la 70%, dar cifra de afaceri nu include taxa pe valoarea adaugata si adaosurile comerciantilor care se regasesc totusi in valoarea pietei", explica Andreea Allardin, directorul general al Best Distribution. Restul de 30 de procente ii revin distribuitorului TNT Games, care va inregistra de asemenea o crestere a vanzarilor, de la 2,5 milioane de euro anul trecut la 3,5 de milioane de euro im 2010, potrivit directorului de marketing Mike Stegaru.

O alta particularitate a jocurilor in Romania o reprezinta platforma de distributie, piata locala fiind foarte orientata pe computer. In jur de 70% dintre jocurile vandute in magazinele romanesti sunt pentru PC, iar restul se imparte intre consolele de jocuri, situatie care nu mai este intalnita in niciuna din tarile din regiune.Totodata, si preturile sunt mai reduse in Romania, dar nu pentru ca producatorii ar trata piata locala preferential, ci pentru ca distribuitorii si comerciantii aplica marje mai mici aici asa incat sa reuseasca sa vanda. "Regiunea est-europeana oricum are nevoie de preturi mai mici, data fiind puterea de cumparare, dar producatorii de jocuri ne pun in aceeasi oala cu restul tarilor din UE si aplica de cele mai multe ori aceleasi tarife", mai spune seful CD Media. Iar cresterea TVA nu a contat deloc in negocierile dintre producatori si distribuitori.

E bine de stiut insa ca dupa sase luni de la lansare, pretul unui joc trece printr-o prima reducere, iar dupa inca un an se mai diminueaza inca o data, probabil tot cu aproximativ 30%. "Nu multi romani sunt insa dispusi sa astepte acest timp. Daca nu-l au din prima zi, deja apare o problema", completeaza Allardin. De la lansarea din iulie a jocului Starcraft II, au fost vandute 10.000 de licente, o cifra foarte mare pentru un singur joc, mai ales ca intreaga familie World of Warcraft comple-tata in acest an cu Cataclysm aduna cu totul vanzari de 30 de mii de bucati.

Nu in ultimul rand, tot parte din regula mai sus amintita, jocurile au devenit in Romania o activitate de familie, tendinta regasita mai degraba in pietele vest-europene, in timp ce in Europa de Est inca este sesizata puternic preconceptia oamenilor ca jocurile sunt pentru copii. Chiar Spiros Jamas, care admite ca nu se joaca, dar daca ar face acest lucru, ar incepe probabil cu World of Warcraft, spune ca cei patru copii ai sai sunt practic cei care testeaza primii jocurile distribuite de compania sa. Un sfert dintre romanii care se joaca fac parte din categoria utilizatorilor inraiti, care joaca cel mai adesea titluri piratate. "Cam 70% dintre jocurile care ruleaza in Romania sunt piratate", ofera Jamas o dimensiune a pietei negre cu jocuri video. "Eu cred ca ajunge chiar la 90%, procent care nu reprezinta insa o pierdere pentru industrie, ci o vanzare nerealizata", spune si Stegaru, explicand ca nu exista vreo garantie ca cei care pirateaza ar cumpara altfel jocurile respective.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
IT&C,
criza,
jocuri,
/business-hi-tech/it/de-ce-vor-distribuitorii-de-jocuri-video-sa-stati-acasa-7731920
7731920
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.