Gadget Review: Cum să lansezi în 2017 un telefon vechi de trei ani - VIDEOREVIEW

Autor: Florin Casota Postat la 21 ianuarie 2018 859 afişări

Sony a reuşit o performanţă notabilă, dar care probabil nu o va onora foarte mult. Compania japoneză a reuşit să lanseze anul trecut un telefon "vechi" de trei ani: Sony Xperia XZ1.

+ Camera frontală

+ Audio de calitate (difuzoare stereo frontale)

- Designul învechit

- Autonomia bateriei

Nu mă înţelegeţi greşit, telefonul este dotat cu componente de ultimă generaţie, însă telefonul se simte bătrân, trecut de vreme, în antiteză cu telefoane moderne precum iPhone X sau Samsung S8. Totuşi, asta nu-l face neapărat un telefon prost.

Sony Xperia XZ1 este un smartphone cu o diagonală de 5,2 inchi, cu o rezoluţie Full HD, ce rulează Android 8.0 şi este dotat cu procesor Snapdragon 835, procesor grafic Adreno 540, 4 GB RAM şi stocare internă de 64 GB cu posibilitatea de extindere până la 256 GB. De asemenea, telefonul are cea mai nouă generaţie de Bluetooth (5.0) şi are port de încărcare USB de tip C. Aşadar, XZ1 este un telefon care funcţionează foarte bine şi poate rula orice aplicaţie sau joc din Google Playstore la ora actuală.

Smartphone-ul japonezilor arată ca şi cum designerii au luat o bucată de aluminiu pe care au ataşat un display. Aici nu este vorba de un display care se întinde până în margini, precum la alte telefoane menţionate anterior. Marginile de deasupra şi de sub ecran sunt uriaşe, cât degetul mare de la mână, şi nici cele din lateral nu sunt foarte mici. Şi la interior lucrurile par prăfuite, interfaţa Sony, aplicată peste Android 8, nu este cea mai frumoasă şi are un aer nostalgic.

Corpul este realizat din aluminiu, ceea ce-l face să se simtă foarte uşor (155 grame) şi dă senzaţia că nu este un telefon premium deşi este vârful de gamă al Sony pentru anul 2017. O altă ciudăţenie, dar care funcţionează foarte bine, la capitolul design, este amplasarea butonului de pornire în lateral, pe partea dreaptă. Tot pe buton, Sony a ales să amplaseze senzorul de amprentă, iar telefonul este astfel extrem de uşor de ţinut în mână şi de deblocat.

În plus, producătorul a ales să pună pe margine un buton special pentru cameră, în timp ce toţi ceilalţi producători au eliminat de mult nevoia pentru o astfel de caracteristică.

Dacă la început nu mi-a plăcut, după o săptămână de utilizare mă familiarizasem cu el şi îndrăgisem designul bătrânesc.

După cum spuneam, la capitolul performanţă telefonul stă foarte bine şi am jucat jocuri cu grafică impresionantă, am făcut mai multe activităţi în acelaşi timp şi nu am întâmpinat probleme de vreun fel. Totuşi, astfel de activităţi au un impact mare asupra bateriei (doar 2.700 mAh) şi autonomia telefonului nu este una grozavă. în ritmul meu de utilizare, telefonul abia ducea o zi de muncă şi nu mai mult.

Deşi Sony este unul dintre cei mai importanţi producători de camere foto din lume, spre surprinderea mea calitatea fotografiilor realizate de XZ1 nu este una extraordinară. Telefonul se descurcă bine în lumină, dar are probleme în situaţii de luminozitate scăzută. în schimb, camera frontală de 13 MP se descurcă mai bine noaptea datorită flash-ului ”blând“ ce iluminează plăcut faţa. înainte de a realiza fotografia, tot ecranul telefonului se aprinde pentru a ilumina subiectul fără a-l orbi. Ceea ce se reduce la un selfie frumos iluminat. Dacă la capitolul fotografie telefonul nu impresionează, la video XZ1 se descurcă ceva mai bine şi am rămas plăcut impresionat de stabilizarea imaginii pe care o are. De asemenea, XZ1 are un super-slow motion extraordinar, cel mai bun pe un smartphone la ora actuală.

Menţionam că marginile de sus şi de jos ale telefonului sunt mari, dar acest lucru se datorează şi faptului că Sony a implementat două difuzoare stereo ce emit un sunet de calitate. Sunetul are o claritate excelentă şi nu este distorsionat nici la volum maxim. Totuşi, Google a demonstrat prin modelul Pixel 2 că nu este nevoie de margini uriaşe pentru a implementa difuzoare frontale stereo de calitate.

Smartphone-ul are şi o aplicaţie interesantă numită 3D Creator cu ajutorul căreia poţi scana faţa unei persoane şi telefonul o transformă

într-un model 3D. Totuşi, pentru a putea realiza o scanare bună sunt necesare o mână fermă şi iluminare foarte bună.

În concluzie, telefonul Sony Xperia XZ1 are câteva caracteristici interesante şi rulează ultima versiune de Android, dar designul aparte nu va fi apreciat decât de un anumit public. XZ1 ar putea fi pe placul fanilor Sony, dar pentru restul există variante mai bune pe piaţă.

CASETĂ TEHNICĂ

DISPLAY 5,2 INCHI, IPS LCD, FULL HD

PROCESOR SNAPDRAGON 835

PROCESOR GRAFIC ADRENO 540

MEMORIE RAM 4 GB

STOCARE INTERNĂ 64 GB (+MICROSD PÂNĂ LA 256 GB)

SISTEM DE OPERARE ANDROID 8

CAMERĂ PRINCIPALĂ 19 MP, F/2.0, 2.160P@30 FPS,

1.080P@30/60 FPS

CAMERĂ FRONTALĂ 13 MP, F/2.0

BATERIE 2.700 MAH

GREUTATE 155 G

PREŢ RECOMANDAT ÎN JUR DE 3.000 DE LEI

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.