Gadget Review: Asus Zenfone 3 Deluxe, variantă pentru Samsung sau iPhone - VIDEOREVIEW

Autor: Florin Casota Postat la 04 decembrie 2016 1486 afişări

Compania taiwaneză Asus nu este recunoscută ca fiind un producător tradiţional de smartphone-uri. Asus a lansat primele telefoane în urmă cu câţiva ani, însă asta nu a oprit-o să-şi facă un loc pe piaţă, mai ales în India, China şi alte zone din Asia. De fapt, în 2015 Asus a fost compania din industrie cu cea mai mare creştere, vânzările marcând un plus de 500% comparativ cu 2014.

Am avut ocazia să încerc pentru prima dată un produs al asiaticilor, anume Asus Zenfone 3 Deluxe, şi pot spune că m-a surprins plăcut. Dacă cu Zenfone 2 Asus devenea primul producător de telefoane ce oferea un model cu 4 GB memorie RAM, acum cu Zenfone 3 Deluxe nu se mai poate mândri cu faptul că este primul care oferă 6 GB RAM, însă se poate mulţumi cu faptul că a realizat un „flagship” ce se poate bate de la egal cu greii Samsung sau Apple.

Asus Zenfone 3 Deluxe, oferit pentru testare de către evoMag, este vârful de gamă al seriei Zenfone 3, o „phabletă” de 5,7 inchi dotată cu un procesor puternic Qualcomm Snapdragon 820, cu 6 GB RAM, spaţiu de stocare de 64 GB (există variante cu 128 şi 256 GB), cu posibilitatea de a fi mărit cu încă 128 GB printr-un card microSD. Vine cu o cameră de 23 MP, capabilă de filmare 4K, şi cu o baterie de 3.000 mAh, totul într-un corp cu o grosime de 7,5 mm şi o greutate de 170 grame.

Telefonul are un look premium, carcasa fiind realizată din metal şi sticlă, are colţurile rotunjite şi spatele puţin curbat. Designul cu elemente curbate este încălcat de spatele telefonului, unde producătorul a ales un contur pătrăţos al camerei, drept consecinţă senzorul de amprentă este dreptunghiular, care poate arată bine, dar nu este cel mai confortabil de utilizat. Pe lângă asta, singura doleanţă pe care o am legată de design este faptul că sticla se poate murdări destul de uşor, cel mai vizibil fiind în dreptul butoanelor de jos.

În schimb, la interior numai lucruri minunate, componentele de top dovedindu-şi superioritatea. Absolut niciodată acest telefon nu s-a blocat, indiferent de cât de multe îi dădeam de făcut, indiferent că erau aplicaţii mai complexe sau jocuri mai pretenţioase. Totul a fost foarte lin în utilizare. Şi nici chiar după 30-40 de minute de gaming telefonul nu s-a încălzit prea tare. Pentru cei interesaţi de performanţă, Zenfone 3 Deluxe ar putea fi o soluţie, acesta aflându-se în top zece sau chiar top cinci în ceea ce priveşte testele de benchmarking Antutu, depăşind toate telefoanele Samsung, dar nu şi iPhone 7 sau 7 Plus.

Aceeaşi frumuseţe în simplitatea performanţei nu s-a menţinut şi la partea de software, unde Asus ţine dinadins să adauge foarte multe aplicaţii de care utilizatorii nu pot scăpa. Unele dintre ele sunt utile, altele doar ocupă spaţiu de stocare. Asus Zenfone 3 Deluxe rulează Android 6.0, peste care a fost pusă „magia” taiwanezilor, ASUS ZenUI 3.0, care mie nu-mi place în mod special - iconiţele sunt foarte mari, dar se pot micşora, însă nu şi cele din ecranul de setări. În schimb, mi-a plăcut foarte mult efectul de estompare a fundalului atunci când deschizi sertarul de notificări sau cel de aplicaţii. Tot la nivel de software trebuie să menţionez că într-o zi am avut câteva probleme cu softul camerei - efectele nu-şi făceau treaba şi aplicaţia de estompare a fundalului nu funcţiona deloc, însă restul zilelor totul a mers fără probleme.

Din păcate, producătorul a făcut un compromis când a venit vorba de alegerea unui display pentru acest dispozitiv şi au ales un ecran Super Amoled Full HD (1.080x1.920 pixeli), dar cu o densitate a pixelilor de doar 386 ppi, faţă de rezoluţia quad-hd, cu o densitate de 534 ppi, a lui Samsuns S7 Edge. Lăsând cifrele la o parte, ecranul este bun pentru utilizarea zilnică a telefonului, însă ar putea fi mai luminos şi culorile ceva mai vii.

După cum spuneam, senzorul de amprentă este dreptunghiular, ceea ce nu-l face cel mai confortabil de utilizat şi de multe ori am fost nevoit să-mi plimb degetul de câteva ori până când am reuşit să deblochez telefonul. Boxa este amplasată unde trebuie (lângă portul de încărcare) şi este destul de puternică, dar la volum maxim tinde să distorsioneze sunetul şi să nu fie cel mai plăcut de ascultat. Are chiar şi o opţiune „outdoor mode” ce amplifică şi creşte acutele. Dacă tot am menţionat de încărcare, trebuie să spun că bateria de 3.000 mAh duce o zi de muncă, însă este bine că se poate încărca foarte rapid cu ajutorul lui Quick Charge (70-80% într-o oră).

Asus a dotat Zenfone 3 Deluxe cu o cameră de 23 MP cu un senzor Sony IMX318 şi cu o deschidere maximă a diafragmei de f/2.0. Camera are stabilizare optică pentru cei cu mâini mai puţin ferme. Totuşi să nu vă lăsaţi păcăliţi de numărul mare de pixeli (nu asta contează cel mai mult când vine vorba de fotografie), deoarece camere precum Samsung S7 Edge sau iPhone 7 vin cu camere de „doar” 12 MP, dar care fotografiază mai bine decât Zenfone 3 Deluxe. Asta nu înseamnă că Asus Zenfone 3 Deluxe nu face fotografii reuşite.

În timpul zilei, camera scoate imagini foarte bune cu culorii vii şi detalii, dar noaptea telefonul nu procesează foarte bine imaginile capturate, spre deosebire de alte telefoane din această categorie de preţ, iar modurile de fotografiere în condiţii de luminozitate scăzută fac o treabă OK, dar sunt încete. Camera vine şi cu o mulţime de moduri de fotografiere (HDR, timelapse, panorama, miniature, super resolution etc.), unele foarte utile, altele mai puţin.

Aplicaţia camerei este destul de rapidă în modul Auto, dar are nevoie de puţin timp de procesare în modul HDR sau Super Resolution, care scot fotografii ceva mai bogate în culoare şi detalii. Per total, camera telefonului este una bună, însă fără a excela în anumite categorii şi unde mai este loc de îmbunătăţire.

În concluzie, Asus Zenfone 3 Deluxe este un telefon cu care Asus se poate mândri şi care se poate lua la trântă cu liderii de piaţă.


Casetă tehnică:

Ecran - Super AMOLED de 5,7 inchi (Full HD - 1.920 x 1.080 pixeli), densitate de 386 ppi

Procesor - Qualcomm Snapdragon 820

Video - Adreno 530 RAM - 6 GB

Spaţiu de stocare - 64 GB, slot pentru card microSD de până la 128 GB

Sistem de operare - Android 6.0.1 cu ASUS ZenUI 3.0

Cameră principală - 23 megapixeli cu senzor Sony IMX 318

Cameră frontală - 8 megapixeli

Baterie - 3.000 mAh

-->>>>>> Mai multe exemple de fotografii aici

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.