Cum pot deveni Bucureştiul şi Ilfovul un hub pentru regiune în industria centrelor de date

Autor: Alexandra Matei Postat la 23 mai 2024 63 afişări

Industria centrelor de date este în plină expansiune în acest moment în România, o piaţă care are un potenţial uriaş de dezvoltare, precum şi un amestec de resurse foarte bun - energie verde, forţă de muncă bună şi ieftină, terenuri şi energie electrică disponibilă la preţuri accesibile – şi care poate creşte de la sub 100 MW de infrastructură de data centere la 1.000 MW în următorul deceniu, prin investiţii de miliarde de euro, au spus reprezentanţii Tema Energy, în cadrul ediţiei speciale ZF Live Data Center Forum 2024.

Atunci când te uiţi la industria centrelor de date, primul gând care apare este: avem teren şi curent pentru a dezvolta o astfel de industrie în România?. O gândire simplă, logică şi foarte pertinentă, la care specialiştii din această industrie, aflată în plină expansiune în România, vin cu un răspuns la fel de simplu: „Da, avem” – şi teren, şi curent, dar şi forţă de muncă ieftină şi bună. Dar ce este un centru de date? Fiind o industrie care abia se dezvoltă în România, termenul de centru de date poate fi uşor neclar pentru aceia care nu au apucat să se documenteze încă suficient. Un centru de date este o clădire sau un ansamblu de clădiri ce constituie un spaţiu dedicat pentru a găzdui sisteme informatice, cum ar fi sistemele de telecomunicaţii şi de stocare. Aşadar, pilonii dezvoltării acestei industrii sunt energia, terenurile şi specialiştii IT. Bucureştiul şi Ilfovul pot să devină un hub pentru regiune în industria centrelor de date, iar România poate ajunge la capacităţi importante. „Bucureştiul şi Ilfovul pot să devină un hub pentru regiune în industria centrelor de date. Există discuţii cu reprezentanţi ai fondurilor de investiţii din UK şi SUA interesate să vină aici. Sunt pieţe standard care atrag investiţii mari, cum ar fi oraşe din Spania, Polonia sau Italia, iar Bucureştiul este una dintre viitoarele pieţe. Puterea în România este sub 100 MW de infrastructură de data center, însă putem să ajungem la 1.000 MW în următorul deceniu cu investiţii de miliarde de euro”, a spus Mihai Manole, managing partner al Tema Energy, în cadrul ediţiei speciale ZF Live Data Center Forum 2024. România este bine poziţionată din perspectivă geografică şi beneficiază de o conectivitate foarte bună, precum şi de o infrastructură importantă de telecomunicaţii. Creşterea industriei de data centere în România este o modalitate prin care pe plan local pot fi atraşi mari jucători din tehnologie care vor vrea să îşi ridice aici propriile centre de date, aşa cum se întâmplă deja în alte ţări. „Cred că vor veni mari jucători precum Microsoft, Google, Facebook pentru a îşi face data centere în România. Polonia şi Grecia au deja astfel de investiţii. Cred că România ar putea fi următorul pas”, a mai punctat acesta. Ca orice domeniu în expansiune, industria centrelor de date are potenţial uriaş şi mult loc de creştere în România, având toate avantajele necesare.

„Pieţele din Balcani şi, în special, România sunt pieţe emergente. Piaţa din regiune este în curs de dezvoltare pentru că vine de la o bază relativ scăzută, dar are foarte mult potenţial de creştere. Oportunităţile pentru operatorii centrelor de date şi investitorii globali sunt mari pe această piaţă. Oamenii trebuie să realizeze cât de critic este un centru de date pentru viaţa noastră de zi cu zi. Fără un centru de date nu putem accesa internetul. România este o locaţie de investiţii foarte solidă pentru industria centrelor de date”, a spus Stephen Beard, şeful global al centrelor de date Knight Frank, în timpul aceluiaşi eveniment. Unul dintre pionierii industriei de data center din România se află nu foarte departe de Craiova. Compania Cluster Power, înfiinţată în 2019 de Cosmin Georgescu, Vladimir Ester şi Carmen Ursa Georgescu, a pariat timpuriu pe această industrie. Astăzi, ea are primul centru de date de tip hyperscale din regiune, în localitatea Mischii, judeţul Dolj, după o investiţie de 60 mil. euro. Compania deţine aproximativ şapte hectare  în campusul de lângă Craiova şi conexiune electrică de circa 500 MW.

„În momentul de faţă, cererile pe care le avem depăşesc capacitatea instalată şi acesta este motivul pentru care ne extindem. Începem un alt campus în altă locaţie şi creştem campusul existent cu noi clădiri. În şase luni vom pune pe masă 100 mil. euro pentru a mări capacitatea. Avem experienţa proiectelor mari de cloud şi AI. Acest know- how te ajută să înţelegi ce vrea clientul”, a spus Cosmin Georgescu, CEO, Cluster Power, primul centru de date hyperscale din România. Circa 99% dintre clienţii Cluster Power, menţionează el, sunt din afara României, piaţa principală fiind SUA, şi cei mai mulţi dintre ei au nevoie de un serviciu la cheie prin care să poată să îşi aducă noul tip de AI la stadiul matur.  Un element foarte important în dezvoltarea de data centere, mai spune CEO-ul Cluster Power, este finanţarea, întrucât sunt puţine băncile care înţeleg cu adevărat ce înseamnă tehnologia şi care finanţează acest domeniu. În dezvoltarea centrului de date din localitatea Mischii, finanţarea a presupus ajutor de stat, fonduri bancare şi equity. Un centru de date de 20 MW înseamnă un fit-out de 200 mil. euro. Construcţia în sine înseamnă investiţie între 25 şi 35 mil. euro. Fiecare centru de date poate însemna o investiţie totală de 250 mil. euro. Provocările în industria centrelor de date, spune Martin Ford, CEO al M247 International, unul dintre cei mai importanţi furnizori de soluţii de hosting, conectivitate şi administrare date din România, sunt locale şi multe dintre ele se referă la reglementări precum legi sau permisiuni de care ai nevoie pentru a construi un centru de date şi a-l extinde. M247 International are două centre de date în România şi pe cel de-al treilea îl construieşte aproape de Pipera, acesta având la bază o investiţie de ordinul milioanelor de euro. „Cred că, din punctul de vedere al dezvoltării centrelor de date, România este un tărâm al oportunităţilor şi va fi un val de centre de date în România. (...) România poate fi un hub al centrelor de date pentru regiunea balcanică. Nu aş fi surprins, nu există niciun motiv pentru care să nu fie.

Avem abilităţi tehnice şi o infrastructură care poate fi construită şi dezvoltată cu uşurinţă”, a punctat Martin Ford. Dezvoltarea industriei de centre de date nu înseamnă doar performanţă pe partea de IT în România şi noi locuri de muncă pentru sutele de mii de IT-işti din ţară, ci şi un motiv care va atrage investitori. Astfel, după birouri, retail şi industrial, centrele de date pot reprezenta următoarea sursă de creştere în real estate. „Dacă pe pieţe mature precum Germania sau Irlanda deja este foarte greu să mai găseşti loc şi să tragi energie, în Bucureşti încă există putere disponibilă. Celelalte oraşe din ţară, care au fost centre industriale, au o putere electrică foarte mare, iar investitorii se uită la foste fabrici pentru a construi data centere. Este ideal să existe aeroport şi infrastructură rutieră în zona data centerelor”, a mai adăugat Mihai Manole, managing partner al Tema Energy.     ■

„Bucureştiul şi Ilfovul pot să devină un hub pentru regiune în industria centrelor de date. Există discuţii cu reprezentanţi ai fondurilor de investiţii din UK şi SUA interesate să vină aici. Sunt pieţe standard care atrag investiţii mari, cum ar fi oraşe din Spania, Polonia sau Italia, iar Bucureştiul se înscrie şi el între viitoarele pieţe. Puterea în România este sub 100 MW de infrastructură de data center, însă putem să ajungem la 1.000 MW în următorul deceniu cu investiţii de miliarde de euro. (...)  În România, piaţa cred că poate să crească de cel puţin şapte-opt ori în următorii trei-patru ani.”

Mihai Manole, managing partner, Tema Energy

„Pieţele din Balcani şi, în special, România sunt pieţe emergente. Piaţa din regiune este în curs de dezvoltare pentru că vine de la o bază relativ scăzută, dar are foarte mult potenţial de creştere. Oportunităţile pentru operatorii centrelor de date şi investitorii globali sunt mari pe această piaţă. Oamenii trebuie să realizeze cât de critic este un centru de date pentru viaţa noastră de zi cu zi. Fără un centru de date nu putem accesa internetul. România este o locaţie de investiţii foarte solidă pentru industria centrelor de date.”

Stephen Beard, şeful global al centrelor de date Knight Frank

„În momentul de faţă, cererile pe care le avem depăşesc capacitatea instalată şi acesta este motivul pentru care ne extindem. Începem un alt campus în altă locaţie şi creştem campusul existent cu noi clădiri. În şase luni vom pune pe masă 100 mil. euro pentru a mări capacitatea. Avem experienţa proiectelor mari de cloud şi AI. Acest know-how te ajută să înţelegi ce vrea clientul.”

Cosmin Georgescu, CEO, Cluster Power, primul centru de date hyperscale din România, situat în localitatea Mischii, judeţul Dolj

„Cred că, din punctul de vedere al dezvoltării centrelor de date, România este un tărâm al oportunităţilor şi va fi un val de centre de date în România. (...) România poate fi un hub al centrelor de date pentru regiunea balcanică. Nu aş fi surprins, nu există niciun motiv pentru care să nu fie. Avem abilităţi tehnice şi o infrastructură care poate fi construită şi dezvoltată cu uşurinţă.”

Martin Ford, CEO al M247 International, unul dintre cei mai importanţi furnizori de soluţii de hosting, conectivitate şi administrare de date din România

Raportul Knight Frank pentru cel de-al doilea trimestru din 2023 se concentrează pe regiunea EMEA (Europa, Orientul Mijlociu şi Africa) cu o analiză de piaţă axată pe pieţele emergente de centre de date din Bucureşti, Cairo, Casablanca, Istanbul, Johannesburg, Manchester, München, Nairobi, Viena, Varşovia şi Zürich. Capacitatea totală pe aceste pieţe a ajuns la puţin peste 1.577 MW, după o creştere de 137,2 MW în T2. Pe primele locuri se află Zürich, Johannesburg şi Varşovia, cu capacităţi de data center instalate de 141,79 MW, 138,9 MW şi, respectiv, 137,16 MW, potrivit raportului Knight Frank pentru T2 2023. Bucureştiul este a treia cea mai mică piaţă deocamdată, după cum se arată în raport, însă perspectivele de creştere sunt optimiste, iar în viitorul apropiat urmează investiţii importante în această industrie pe plan local. „Sunt 200 MW autorizaţi pentru Cluster Power la Craiova şi 10-15 MW autorizaţi pe data centere din Bucureşti Nord-Aviaţiei-Pipera.

Se pot dezvolta mii de megawaţi în data centere din România şi la nivel naţional este nevoie de astfel de consumatori. În România, piaţa cred că poate să crească de cel puţin şapte-opt ori în următorii trei-patru ani, cu condiţia ca măcar o parte dintre investiţiile anunţate să se materializeze”, a mai adăugat Mihai Manole. Un angajat pe poziţia de tehnician data center câştigă între 1.000 şi 1.400 de euro net pe lună, după cum arată datele de la platforma de recrutare online bestjobs. Acesta are în atribuţii gestionarea, întreţinerea şi monitorizarea infrastructurii unui centru de date, precum şi asigurarea funcţionării continue a echipamentelor, inclusiv servere, routere şi sisteme de răcire, pentru a menţine disponibilitatea serviciilor.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Eveniment,
Bucureştiul,
Ilfovul,
hub,
centre de date

Citeşte pe Gandul.ro

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.