Cum inovează companiile din România? Vodafone România a lansat proiectul „Salvamont contează pe Vodafone”

Postat la 28 ianuarie 2023 128 afişări

Descrierea inovaţiei:

„Vodafone este locul în care, din pasiune pentru tehnologie şi îmbrăţişând ideile curajoase, dezvoltăm inovaţia în sprijinul societăţii”, spun reprezentanţii companiei. În cazul de faţă, potenţialul tehnologic dovedit de drone şi soluţiile software avansate bazate pe Inteligenţa Artificială este uriaş şi, combinat cu o reţea puternică, deschide noi orizonturi pentru diferite tipuri de activităţi. Prin cele două soluţii de tehnologie lansate în primăvara acestui an, Vodafone şi-a propus să contureze viitorul digital şi să demonstreze încă o dată rolul pe care îl poate avea tehnologia la salvarea de vieţi. Lucrează în continuare, alături de Salvamont şi autorităţile partenere, pentru dezvoltarea de tehnologie şi oferă expertiza tehnică pentru extinderea utilizării soluţiilor menţionate cât mai mult, atât în rândul salvatorilor profesionişti, cât şi a voluntarilor care doresc să contribuie la rezolvarea unor situaţii limită.

Noua soluţie tehnologică are rolul de a reduce timpul de identificare a locului în care se află o victimă pe munte, iar principalele componente sunt: un echipament mobil care generează direct dintr-o dronă semnal de telefonie mobilă acolo unde acesta nu există, o dronă care scanează zona vizată, generând fotografii de înaltă rezoluţie geolocalizabile şi un program software dotat cu Inteligenţă Artificială care analizează automat aceste imagini. Toate acestea acţionează împreună cu aplicaţia mobilă Salvamont-Vodafone, unde pasionaţii de călătorii montane pot activa serviciul de SOS - Tracking, prin intermediul căruia, în caz de nevoie, Salvamont poate vedea traseul persoanelor implicate într-un incident, nivelul bateriei telefonului mobil şi localizarea acestora, conform ultimelor conectări la reţeaua mobilă. Iniţiatorul proiectului este Ciprian Zamfirescu, Digital Transformation & Innovation Manager în cadrul Vodafone România.

Elementul de noutate:

Elementul de noutate este dat de ansamblul de tehnologii care funcţionează împreună pentru a reduce timpul misiunilor de căutare-salvare ale Salvamont. Prima componentă este formată dintr-o dronă profesională, dotată cu o antenă de radiofrecvenţă şi o miniremorcă conectată la satelit, echipată cu tehnologie de telecomunicaţii, într-un ansamblu compact, autonom şi mobil. Soluţia asigură generarea semnalului mobil necesar funcţionării serviciilor de comunicaţii (2G/3G/4G/5G) pe o rază de până la 10km în zonele în care nu există acoperire, chiar şi în cele mai adânci râpe. Astfel, victima (persoana dispărută) are posibilitatea de a contacta serviciile de urgenţă (112) pentru a cere ajutor, indiferent de reţeaua la care este abonat. A doua componentă a soluţiei o constituie o altă dronă sau un set de drone care parcurg într-un timp foarte scurt zona în care se presupune că se află victima şi care, folosind tehnica de fotogrametrie, capturează imagini de înaltă rezoluţie. Acestea sunt apoi transmise către Centrul Naţional de Analiză Date Salvamont-Vodafone, folosind semnalul generat de echipamentul mobil special pentru misiunea de salvare. Aici, imaginile sunt prelucrate de sistemul de detecţie automată de persoane – SARUAV, un software inovator bazat pe inteligenţă artificială (IA), care identifică o serie de indicii ce pot duce la stabilirea locului în care se află victima. Tot ansamblul poate fi pus în funcţiune în câteva minute din momentul în care echipele de intervenţie au ajuns în zona de căutare şi poate rămâne funcţional pe tot parcursul misiunii, deoarece drona cu semnal are inclusiv posibilitatea să fie alimentată de la sol pentru o autonomie îndelungată, iar miniremorca este dotată cu toate uneltele necesare susţinerii unei misiuni critice (proiectoare de lumină LED, canistre cu combustibil, truse medicale, computer, drone, acumulatori etc.). Mai mult, odată cu acest proiect, echipele Salvamont au în dotare şi drone cu camere de termoviziune pentru identificarea căldurii corpului pentru misiuni de salvare pe timp de noapte.

Efectele inovaţiei:

În doar 30 de minute, o dronă poate parcurge 5 kilometri liniari şi poate acoperi o suprafaţă de 24 de hectare, realizând între 130 şi 300 de imagini, în funcţie de parametrii de zbor şi de rezoluţia camerei din dotare. După stabilirea perimetrului de căutare şi efectuarea zborului automat, fotografiile sunt descărcate şi trimise către centrul de comandă pentru a fi procesate cu software-ul de detecţie automată, care, într-un timp foarte scurt (2 minute pentru analizarea a aproximativ 100 de fotografii), analizează automat imaginile şi afişează dispecerului un set de indicii însoţite de coordonatele geografice exacte ale locului unde acestea se află. Aceste informaţii sunt trimise sub forma unui raport către echipele de salvare care pot dispune începerea recuperării persoanei dispărute din zona confirmată. De asemenea, în paralel cu prelucrarea imaginilor în centrul de analiză date, drona poate continua să realizeze scanarea unui alt perimetru, astfel încât să identifice indicii suplimentare. Toate aceste aspecte contribuie la reducerea timpului necesar pentru o misiune de căutare-salvare pe munte de până la 10 ori. În doar câteva luni, proiectul a căpătat amploare şi astfel 16 echipe de salvare judeţene din România, dintr-un total de 24, au în dotare drone pe care le folosesc în misiunile de căutare-salvare.

Acest proiect a fost inclus în anuarul dedicat celor mai inovatoare companii din România, realizat de Business Magazin. 

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.