Cine sunt românii care vor să schimbe modul în care sunt angajaţi oamenii în România – şi cum intenţionează să facă acest lucru?

Autor: Ioana Niţă Postat la 15 mai 2025 74 afişări

Cine sunt românii care vor să schimbe modul în care sunt angajaţi oamenii în România – şi cum intenţionează să facă acest lucru?

Într-o piaţă a muncii unde competenţele tehnice sunt esenţiale, dar cele „soft“ fac adesea diferenţa pe termen lung, cum pot angajatorii să evalueze obiectiv calităţi precum comunicarea sau adaptabilitatea? Răspunsul ar putea veni de la un start-up românesc care a investit peste 50.000 de euro într-o platformă digitală menită să aducă structură şi claritate în evaluarea acestor abilităţi subtile.

Lansată la începutul lui 2024 şi testată deja de peste 200 de utilizatori, InterviewsUp oferă recrutorilor întrebări validate de experţi şi criterii clare de evaluare pentru competenţele comportamentale. Acum, echipa cofondată de Beatrice Galaţanu, Mihaela Roşu şi Elvis Apostol caută minimum 250.000 de euro pentru a se extinde în Cehia şi Ungaria şi pentru a atrage între 50 şi 200 de noi clienţi companii în 2025.

„Am făcut calcule şi ţinând cont de ce ne dorim să dezvoltăm în continuare în platformă, pentru că avem planuri să ducem produsul mult mai departe, şi de pieţele care ne interesează, o sumă potrivită porneşte de la 250.000 de euro în sus“, a declarat Mihaela Roşu, CMO şi cofondatoare a InterviewsUp, în cadrul emisiunii ZF IT Generation.

Iar extinderea internaţională va începe chiar din acest an. „Ne uităm spre noi pieţe şi ne dorim ca spre finalul anului chiar să demarăm şi să ne extindem. Acesta e obiectivul.“

Ideea platformei InterviewsUp a apărut din necesitatea managerilor şi profesioniştilor HR de a evalua mai bine compatibilitatea candidaţilor cu echipele, rolurile şi cultura organizaţiilor. „Ne-am gândit la acest produs datorită nevoii managerilor şi profesioniştilor HR pentru a evalua mai bine potrivirea candidaţilor cu echipele, rolurile şi cultura organizaţiei. Am identificat nevoia, dorinţa de a putea să fie mai prezenţi cu candidaţii în interviuri, prin întrebările pe care le adresează şi în aceeaşi măsură să aibă capacitatea să poată să evalueze concret abilităţi, comportamente“, explică Beatrice Galaţanu, CEO şi cofondatoare, InterviewsUp.

Platforma a fost dezvoltată începând cu 2023, iar lansarea oficială a avut loc la începutul anului 2024. În dezvoltarea acestui proiect, Beatrice Galaţanu şi Mihaela Roşu colaborează cu Elvis Apostol (CTP şi cofondator InterviewsUp, cunoscut în piaţă pentru că a fondat compania de jocuri MavenHut împreună cu Bobby Voicu şi Cristi Badea). „Elvis este partenerul nostru de business în acest startup. Suntem trei cofondatori. Înainte să deschid businessul My HR Lab, înainte să devin antreprenor, am lucrat împreună cu Elvis în businessul MavenHut. Acolo ne-am cunoscut. E o persoană tehnică şi cu multă experienţă de antreprenoriat. Împreună dezvoltăm acest produs de anul trecut“, punctează Beatrice Galaţanu.

Platforma le oferă angajatorilor posibilitatea de a crea roluri şi cu ajutorul tehnologiei de inteligenţă artificială primesc sugestii privind competenţele comportamentale necesare pentru poziţiile respective. „În momentul de faţă, platforma le oferă angajatorilor posibilitatea de a crea roluri şi, pe bază de AI, să aibă sugestiile comportamentelor pe care rolul respectiv le poate avea. Este important să poţi să ştii pentru rolul pe care recrutezi ce competenţe sunt necesare din punct de vedere comportamental şi interpersonal“, spune Beatrice Galaţanu. În plus, pe lângă maparea competenţelor, platforma generează întrebări specifice pentru interviuri, în funcţie de nivelul de senioritate al poziţiilor. „Mai departe, platforma noastră oferă întrebări de interviu bazate pe niveluri de senioritate. Aşadar, avem mai multe niveluri de senioritate şi întrebări create de experţi. Aici nu mai folosim AI-ul pentru că de cele mai multe ori AI-ul greşeşte în formularea întrebărilor de interviu“, adaugă ea.

Un element important al platformei este şi componenta educaţională pentru recrutori.


„În momentul de faţă, platforma le oferă angajatorilor posibilitatea de a crea roluri şi, pe bază de AI, să aibă sugestiile comportamentelor pe care rolul respectiv le poate avea. Este important să poţi să ştii ce competenţe sunt necesare din punct de vedere comportamental şi interpersonal, pentru rolul pe care recrutezi.“

Beatrice Galaţanu, CEO şi cofondatoare, InterviewsUp

„Avem clienţi din zona de banking, IT, companii de recrutare şi din zona de bunuri de larg consum - FMCG-ul, dar şi freelanceri. Vorbim despre companii care sunt în expansiune.“

Mihaela Roşu, CMO şi cofondatoare, InterviewsUp


„Avem şi un centru de învăţare unde utilizatorii noştri pot să meargă şi să citească articole, să se informeze mai precis ce pot să facă ca să conducă un interviu relevant şi pentru ei, dar şi pentru candidat“, spune Beatrice Galaţanu. Mihaela Roşu completează: „În afară de centrul de învăţare, fiecare competenţă comportamentală din platformă are o definiţie, adică explică ce înseamnă competenţa respectivă şi un criteriu de evaluare. Intervievatorul vede foarte clar ce trebuie să urmărească atunci când adresează întrebările şi primeşte răspunsuri de candidat“.

InterviewsUp se adresează companiilor care recrutează activ, începând de la freelanceri şi până la corporaţii şi multinaţionale. În prezent, start-up-ul are clienţi din diverse industrii. „Avem companii din zona de banking, IT, companii de recrutare şi companii din zona de bunuri de larg consum - FMCG-ul, dar şi freelanceri. Vorbim de companii care sunt în expansiune“, precizează Mihaela Roşu.

Obiectivul echipei InterviewsUp pentru acest an este să atragă între 50 şi 200 de clienţi noi. „Ne-am gândit la companii care încep de la circa 200 de angajaţi. Evident, e necesar să fie companii care recrutează, neapărat să aibă volume, dar să aibă o constanţă în recrutare. De la companii mijlocii până la multinaţionale şi ideal este să ajungem spre cel puţin 50 de clienţi“, declară Beatrice Galaţanu. 

Platforma InterviewsUp funcţionează în regim SaaS (Software as a Service), cu posibilitatea de accesare de pe diverse dispozitive, iar în ceea ce priveşte monetizarea, start-up-ul oferă mai multe variante de abonamente, personalizate în funcţie de tipul de client. „Avem mai multe variante aici de monetizare. Există şi variantă lunară, şi anuală. Având mai multe tipologii de utilizatori (...) pachetele diferă, pentru că şi nevoile organizaţiilor sunt diferite“, precizează ea.

Anul acesta, echipa InterviewsUp se va axa mai mult pe atragerea de noi clienţi, decât pe atingerea unor ţinte de venituri. „Anul acesta ne-am hotărât ca obiectivul să nu fie neapărat în zona de venituri, ci să fie în zona de achiziţii de clienţi noi - pe asta ne concentrăm şi pe extinderea pe pieţele deja menţionate. Cred că de anwul viitor putem să vorbim de ţinte de venituri şi cifre“, concluzionează Mihaela Roşu.


Rubrica „Start-up Pitch”

Invitate: Beatrice Galaţanu şi Mihaela Roşu, cofondatoare InterviewsUp.

Ce fac? Au dezvoltat o platformă digitală prin care ajută recrutorii să evalueze competenţele soft ale candidaţilor la interviurile de angajare.

Beatrice Galaţanu: „Ne-am gândit la acest produs datorită nevoii managerilor şi profesioniştilor HR pentru a evalua mai bine potrivirea candidaţilor cu echipele, rolurile şi cultura organizaţiei. Am identificat nevoia asta lor, dorinţa de a putea să fie mai prezenţi cu candidaţii în interviuri, prin întrebările pe care le adresează şi în aceeaşi măsură să aibă capacitatea să poată să evalueze concret abilităţi, comportamente.“

Mihaela Roşu: „Am făcut calcule şi iar calcule şi ţinând cont de ce ne dorim să dezvol­tăm în continuare în platformă, pentru că avem planuri să ducem produsul mult mai departe, şi de pieţele care ne interesează, o sumă potrivită porneşte de la 250.000 de euro în sus. Ne uităm spre noi pieţe şi ne dorim ca spre finalul anului chiar să demarăm şi să intrăm acolo, serios. Asta e dorinţa noastră. Acesta e obiectivul.“


Rubrica „Start-up Update”

1. Invitată: Bianca Florea, cofondatoare QuickLegal - platformă pentru automatizarea recuperării facturilor neplătite

Ce e nou? Start-up-ul românesc se află în plină rundă de finanţare pe platforma SeedBlink, vizând atragerea unei sume de minimum 620.000 de euro.

„Noi vizăm o sumă de cel puţin 620.000 de euro, până în momentul de faţă s-au strâns cca 379.000. Şi ne bucurăm foarte tare să avem alături în această rundă investitori precum EIT Digital şi Brava Angels.“

2. Invitată: Alina Mitrică, CEO, theMarketer – platformă de e-mail marketing şi automatizări

Ce e nou? Start-up-ul şi-a propus ca la finalul acestui an să ajungă la 2.500 de clienţi plătitori şi la o cifră de afaceri de 5-6 milioane de euro, în condiţiile în care se axează în prezent pe extinderea la nivel internaţional, în special pe pieţele din Ungaria şi SUA. Platforma theMarketer a fost lansată oficial în iunie 2023 şi a reuşit să atragă până în prezent peste 1.000 de clienţi plătitori şi peste 3.000 de clienţi în total, din 17 ţări.

„Ne dorim să păstrăm o rată de creştere foarte ridicată, pentru că suntem abia în al doilea spre al treilea an. Este sănătos să avem o rată foarte puternică de creştere. De aceea, noi sperăm că vom închide 2025 cu circa 2.500 de clienţi plătitori, deci vrem să dublăm cel puţin baza de clienţi. Am închis 2024 cu peste
10 mil. lei cifră de afaceri, deci peste 2 mil. euro, şi sperăm să închidem anul 2025 cu 5-6 milioane de euro.“

3. Invitat: Claudiu Petria, cofondator şi COO, Questo – aplicaţie mobilă pentru explorare urbană

Ce e nou? Start-up-ul a reuşit să îşi dubleze veniturile, până la
3 milioane de euro, în 2024, menţinându-şi astfel ritmul de creştere pe care l-a avut an de an de la înfiinţarea businessului în 2017. Totodată, start-up-ul a reuşit să atingă şi pragul de un milion de utilizatori care s-au jucat cel puţin un joc de la lansarea aplicaţiei şi până acum. În total, aplicaţia are circa 1.200 de jocuri disponibile în peste 500 de oraşe din întreaga lume.

4. Invitată: Cătălina Dobre, cofondatoare a Mingle - platformă pentru automatizarea proceselor de recrutare

Ce e nou? Start-up-ul local a ajuns la un portofoliu de aproape 100 de clienţi, dintre care o parte semnificativă sunt corporaţii, printre acestea numărându-se Selgros, LPP, Inditex, Cargus, SameDay, Medicover, Sanador, CEC Bank, Generali şi Uniqa. Iar pentru anul acesta şi-a propus să atragă circa

30 de clienţi noi, în condiţiile în care va intra pe o nouă piaţă: Germania. Acum, Mingle are clienţi din România, Republica Moldova şi Ungaria.


Rubrica Investor Watch

Invitat: Alexandru Bogdan, CEO Roca X

Lipsa investiţiilor în early-stage va crea un gol în dezvoltarea ecosistemului în 2-3 ani

„Întotdeauna un astfel de ecosistem (cel al start-up-urilor de tehnologie – n.red.) trebuie să fie piramidal - trebuie să fie un strat cât mai solid de companii în stadiu early, care să primească finanţare şi să reuşească să se dezvolte, să demonstreze că ideile pe care le-au avut şi le-au dezvoltat au avut tracţiune la public.“



ZF IT Generation, emisiune lansată de ZF în noiembrie 2019 şi realizată în prezent împreună cu BCR, are ca ţintă descoperirea start-up-urilor hi-tech cu idei de produse sau servicii care vor duce la dezvoltarea unei noi generaţii de milionari din IT ai României. Formatul emisiunii cuprinde o serie de rubrici ce aduc plus valoare în ecosistemul local de start-up-uri tech – Start-up Pitch, Start-up Update, Start-up Boost, Start-up Star, Investor Watch, Sfatul expertului şi What’s Hot. Până acum s-au difuzat peste 1.200 de ediţii ale ZF IT Generation.

Urmăreşte de luni până vineri emisiunea pe www.zf.ro şi pe pagina de Facebook a Ziarului Financiar de la ora 19.00 sau accesează platforma
www.zf.ro/zf-it-generation

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.