Aici internetul! Ma primesti in casa ta?

Autor: Anca Arsene-Barbulescu Postat la 13 ianuarie 2011 24 afişări

Tehnologia exista, conexiunea este dintre cele mai bune din lume si preturile sunt cele mai mici, cel putin din Europa. Totusi internetul de mare viteza ajunge astazi doar in mai putin de un sfert din locuintele romanilor.

cum mai bine de zece ani, internetul era inca destul de rar intalnit in Romania, conexiunea se facea prin linia telefonica, iar trimiterea unui e-mail dura cam cinci minute. Multi si-au dorit atunci internet performant, dar n-aveau de unde sa-l ia, iar cel prin satelit era teribil de scump. "Pentru ca s-a dezvoltat mai tarziu, se bazeaza pe tehnologii de ultima ora", spunea nu demult Severina Pascu, actualul director executiv al UPC Romania, despre internetul din Romania anului 2011, dar si din alte tari, cu precadere est-europene. Nimic de zis, conexiunea romanilor este astazi a saptea cea mai performanta din lume, dupa tari precum Coreea de Sud, Japonia, Letonia, Suedia si Bulgaria, potrivit unui studiu global realizat recent de universitatile din Oxford si Oviedo pentru Cisco. Peste 60% dintre conexiunile la internet in banda larga au o viteza mai mare de 10 Mbps, sub Grecia, unde aproape 90% din conexiuni sunt broadband, sau Bulgaria (68%), iar in cazul altor 38 de procente, viteza este cuprinsa intre 2 si 10 Mpbs.

Mai mult, ofertele operatorilor de telecomunicatii pentru serviciile de internet sunt printre cele mai mici din Europa, daca nu chiar din lume, pe fondul competitiei foarte ridicate din piata estimata la peste 200 de milioane de euro a internetului. "Nu mai exista nicaieri in lume preturi la fel de mici", a spus cu mai multe ocazii Yorgos Ioannidis, directorul executiv al Romtelecom, facand referire la pachetele de internet vandute chiar si pentru cativa euro pe luna. Iar anul trecut, tarifele n-au facut decat sa scada, ca parte a strategiei furnizorilor de servicii de a castiga clienti si de a combate scaderea industriei si a propriilor afaceri.

Cu toate acestea, internetul in banda larga este in continuare folosit de foarte putini dintre romani.

Daca aproximativ 42% dintre gospodarii dispun de conexiune la internet, la egalitate doar cu turcii si mult sub situatia altor populatii europene cu exceptia bulgarilor, care au cel mai mic grad de penetrare din Uniunea Europeana, de 33%, internetul broadband ajunge in doar mai putin de un sfert din casele romanilor. E drept, cresterea a fost mai mare in acest caz decat in ce priveste internetul in ansamblu, iar calitatea ridica piata locala pe locul zece in lume dupa raportul calitate-acces, dar nivelul este chiar mai scazut si decat cel din Bulgaria, piata locala fiind astfel ultima din UE.

In Cehia, spre exemplu, internetul in banda larga exista in mai mult de jumatate din gospodarii, in Ungaria ponderea este de 70%, iar in Polonia de 57%, ca sa nu mai mentionam tarile nordice, unde nivelul este de cel putin trei sferturi din locuinte. In ansamblu, 70% dintre locuitorii tarilor din Uniunea Europeana au acces la internet, ponderea celor cu conexiuni in banda larga fiind de 61%; prin comparatie, anul trecut era vorba despre 65% dintre europeni, dintre care 56% aveau conexiuni broadband, iar cu un an in urma nivelul era chiar mai scazut, de 60%, respectiv 49%, potrivit studiului Eurostat realizat in toate tarile membre ale Uniunii Europene.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
internet,
conexiune,
preturi,
locuinte,
tehnologie
/business-hi-tech/aici-internetul-ma-primesti-in-casa-ta-7871073
7871073
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.