Topul celor mai importante evenimente de business in 2007

Postat la 28 decembrie 2007 1 afişăre

Primul an de integrare in Uniunea Europeana a adus mari investitori, mari tranzactii, cresteri de salarii, explozia pietei imobiliare, dar si o seceta devastatoare, care a "mancat" 2% din cresterea PIB

1. UE si deficitul extern

Aderarea la Uniunea Europeana, la 1 ianuarie 2007, va ramane una din primele trei date ca importanta istorica pentru Romania. Pentru business, aderarea a avut impact in cresterea salariilor, in explozia preturilor la imobiliare, in mentinerea investitiilor straine la un nivel inalt. Dar cel mai important efect a fost majorarea cu 70% a deficitului extern ca urmare a cresterii importurilor - in primul rand de produse alimentare, la care au fost ridicate taxele vamale. Subventiile UE pentru fermieri, care inca nu au fost acordate, ar putea fi un impuls pe viitor pentru cresterea productiei alimentare autohtone.

2. An prost pentru inflatie

Seceta care a afectat regiuni intinse din Europa a pus frana cresterii economice, agricultura avand o contributie negativa la PIB de 18,3%: la noua luni PIB a urcat cu 5,8%, fata de 7,8% in urma cu un an. Totusi, cresterea economica a depasit asteptarile majoritatii analistilor, o contributie substantiala aducand constructiile, care au urcat cu peste 34%. Tot seceta s-a numarat printre cauzele principale care au intrerupt tendinta de scadere a inflatiei. Rata anuala a urcat in noiembrie la 6,67%, cu doua puncte procentuale peste nivelul din noiembrie 2006.

Citeste continuarea pe www.zf.ro

Urmărește Business Magazin

/articolul-zilei/zf-ro/topul-celor-mai-importante-evenimente-de-business-in-2007-2318253
2318253
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.