Wake me up (for art) when september ends

Autor: Andra Stroe Postat la 11 octombrie 2023 30 afişări

Finalul primei luni de toamnă a deschis, în inima Capitalei, porţile celei de-a 13-a ediţii a festivalului Art Safari. O ediţie în care arta poate fi trăită nu doar prin intermediul văzului, cii prin toate cele cinci simţuri, dacă punem pe listă şi paharul de prosecco de la final. Ce surprize ascund colecţiile din acest sezon, cu care vizitatorii sunt aşteptaţi până la jumătatea lunii ianuarie?

Curioasă de colecţiile anunţate în noua ediţie a evenimentului, şi cum săptămâna de lucru se afla pe sfârşite, am ales să-mi petrec seara de joi la avanpremiera deja binecunoscutului Art Safari. După ce am traversat Calea Victoriei, cufundată în linişte, Lipscaniul ne-a întâmpinat cu o forfotă de nedescris. Ne-am strecurat apoi printre grupurile de turişti englezi, şi nu numai, care formau o coadă gălăgioasă în faţă la Caru’ cu bere, iar în câteva minute am ajuns în faţa Palatului Dacia-România.

De altfel, una dintre colecţii, curierată de Adrian Majuru, înfăţişa, sub titlul „De la frici uitate la nopţi prietenoase. Avatarurile oraşului nocturn” însăşi viaţa de noapte a Bucureştiului de altădată, de la Micul Paris la anii postdecembrişti, aşa că o scurtă plimbare pe cea mai veche stradă a Capitalei a fost un bun intro. Şi dacă în faţa tradiţionalului restaurant românesc se vorbea intens engleza, printre exponatele din cadrul Art Safari am auzit, la tot pasul, accentul franţuzesc.

Artă la purtător

Ne-am început explorarea cu atracţia principală: colecţia „Bags: Inside Out”, curatoriată de dr. Lucia Savi, având ca asistent curator pe Jessica Harpley, în parteneriat cu Victoria and Albert Museum, Londra, şi responsabil de designul expoziţiei pe Diana Nicolaie. Prezent pentru a doua oară la Art Safari, dar în premieră cu expoziţia dedicată unuia dintre cele mai iubite accesorii,  Victoria and Albert Museum a adus de această dată, de la Londra la Bucureşti, o serie de genţi care au intrat în istorie, de la modelul Baguette purtat de Sarah Jessica Parker, interpreta personajului Carrie din Sex and the City, la Kelly (Hermès), Lady Dior şi altele. De altfel, colecţia te poartă cu adevărat prin istorie, începând cu secolul al XVI-lea până în zilele noastre, fie că vorbim de rucsaci cu design futurist, fabricaţi de Porsche, ori de cufere de călătorie mari cât o ladă de zestre. În plus, pentru că e lucru ştiut că într-o geantă pot fi găsite fel de fel de obiecte, un colţ de galerie a fost dedicat, după cum însuşi numele colecţiei sugerează, şi interioarelor.

Modelele expuse sunt pentru toate gusturile şi în toate formele – căţeluşi, fructe durian, piane şi altele. Pe mine una, îndrăgostită fiind de călătorii, m-au fascinat modele vintage de genţi de travel dotate cu fel de fel de accesorii şi recipiente necesare în timpul unei vacanţe, fabricate din materiale preţioase ca sideful sau argintul, şi înlocuite astăzi, din păcate, de nemilosul plastic.

La fel de fascinante mi s-au părut tiparele expuse, folosite de marile case de modă în confecţionarea modelelor premium vândute pe multe mii de euro pasionaţilor de fashion de pe întregul mapamond, dar şi fâşiile de material agăţate cu grijă pe stative, lăsându-se atinse de mâini curioase.

Pensulă vs. Obiectiv

Printre colecţiile mele favorite s-a numărat Love Stories. Portraits, Passion & Partnership, în care puteai admira o alternanţă plăcută între arta clasică, „construită” cu pensula, pe pânză, şi cea modernă, născută în lumina blitzului. Poveştile exprimate în fotografii de colecţie, cu John Lennon şi Yoko Ono, cu Richard Burton şi Elisabeth Taylor ori cu casa regală britanică, dar şi alte celebrităţi, veneau să le completeze pe cele ale altor capete încoronate şi ale celebrităţilor din alte epoci, surprinse pe şevaletul artiştilor din vremuri mai vechi.

„Intrusul” muzical

Şi cum arta ia multe forme, o altă surpriză a celei de-a 13-a ediţii este prezenţa corului Madrigal, ajuns la şase decenii de activitate. Nu live, ci prin elemente senzoriale care îl aduc aproape de vizitatori: costume expuse pe manechine, experienţe interactive şi fragmente muzicale, parte a colecţiei „Pe mai multe voci. O expoziţie de muzică celestă”, curatoriată de Emil Pantelimon, în scenografia lui Vladimir Turturică. A fost gândit chiar şi un spaţiu dedicat femeilor însărcinate şi bebeluşilor (0-12 ani): Madrigal for Babies, pentru a stimula simţurile muzicale ale celor mici.

Glamour, selfies şi prosecco

Dacă prietena care m-a însoţit, o avidă iubitoare de artă, a ales să onoreze colecţia „Bags: Inside Out” purtând o fustă îndrăzneaţă din tul, asemănătoare cu una purtată de Carrie în Sex and the City, aşa cum se întâmplă şi cu mai înainte amintitul model Baguette, expus în vitrina galeriei, eu am decis să scot din dulap o rochie de mult uitată, cu paiete aurii, pentru a mă asorta cu tematica noii ediţii a evenimentului: Stars Edition. Nu am fost singura. Se pare că a reuşit să scoată la iveală latura glam a multora.

Şi ţinuta nu a fost lipsită de importanţă, în contextul în care o altă atracţie a evenimentului este reprezentată, fără doar şi poate, de numeroasele locuri ascunse printre cotloane, în care poţi să imortalizezi un selfie cool. De altfel, întreaga galerie e un adevărat labirint de culoare decorate cu diverse elemente, de la lămpi neon şi grafittiuri la draperii sidefate, printre care te rătăceai în voie preţ de câteva ore.

Dar cred că nimeni nu s-a supărat, mai ales că la final te puteai odihni afară, la un pahar rece de prosecco şi o dezbatere înflăcărată pe marginea artei.

Să vedem ce vor aduce colecţiile viitoare!   

Durata expoziţie: 29 septembrie 2023 – 14 ianuarie 2024

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
art safari,
arta,
expozitie,
vizitatori,
galerie,
colectii

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.