Spitalul amorului

Postat la 24 ianuarie 2006 1 afişăre

Plaisir d’amour ne dure qu’un moment, chagrin d’amour dure toute la vie." Versurile lui Jean-Pierre Claris de Florian, devenite text pentru numeroase hit-uri care se tanguie in ritmuri care merg de la folk la rock, ar trebui uitate, macar in februarie. Adica in cea mai "mignona" luna a anului si cea mai incarcata de efluvii amoroase.

"Plaisir d’amour ne dure qu’un moment, chagrin d’amour dure toute la vie." Versurile lui Jean-Pierre Claris de Florian, devenite text pentru numeroase hit-uri care se tanguie in ritmuri care merg de la folk la rock, ar trebui uitate, macar in februarie. Adica in cea mai "mignona" luna a anului si cea mai incarcata de efluvii amoroase.

O buna cale de uitare si un cert moment de optimism ar putea fi constituit de lectura atenta a volumului lui Claude-Marc Aubry, "Ghidul indragostitului" (titlul original al editiei franceze este chiar "Fericiti in dragoste). Cu atat mai mult cu cat autorul nu este un june indragostit, un Casanova tamaduit sau un romantic intarziat, ci un om de stiinta, specialist cu acte in regula intr-ale sufletului: psiholog si psihoterapeut, scriitor si animator de grupuri de dezvoltare personala. 

Desi stie prea bine ca nu exista o reteta sigura pentru a reusi in dragoste, autorul afirma raspicat ca avem posibilitatea de a intelege ce se intampla intre doua persoane care se iubesc si ca, prin urmare, strunindu-ne sufletul si intelegand cateva principii elementare, avem toate sansele sa facem in asa fel incat "placerea dragostei sa dureze viata intreaga", iar nu cum spunea domnia sa Claris de Florian, "doar o clipa". Bazandu-se pe rezultatele psihologiei moderne si pe experienta terapeutica, ghidul lui Claude-Marc Aubry ar trebui sa ne furnizeze, prin sfaturile sale, firul "Ariadnei care sa ne calauzeasca prin labirintul iubirii". Sfaturi utile, mai ales ca, de circa treizeci de ani, regulile jocului amoros au fost complet bulversate: casatoria a fost repusa in cauza, numarul divorturilor a explodat, metodele contraceptive au luat un elan fara precedent, s-a prelungit durata de viata, iar "intalnirile" pe Internet au oferit o libertate care ar trebui mai intelept gestionata.

"Incaperile" sau fazele prin care trebuie sa trecem ca sa iesim izbaviti incep cu vindecarea de dependenta afectiva, simptom ocurent in copilaria fiecaruia dintre noi.   Hranita temeinic in adolescenta, dependenta in general si apoi dependenta de persoana iubita au drept cauze angoasa singuratatii, o proasta imagine de sine, teama de a fi parasiti sau, printr-un efect pervers, complexul compulsiv al salvatorului. Oricat ar parea de descumpanitor, autorul ne propune urmatoarea solutie: "pentru a incepe sa ne vindecam de dependenta si sa construim o relatie satisfacatoare, avem nevoie de mai multe relatii. Vom depinde mai putin de o singura persoana daca vom avea mai multi prieteni".

Al doilea capitol al cartii trateaza problema stimei de sine si a consecintelor ei asupra relatiei de dragoste si este insotita de cateva tehnici de ameliorare a imaginii de sine. Capitolul trei ne initiaza in principalele dificultati ale intalnirii amoroase si ne indica marile piedici care trebuie inlaturate. Ulterior, pentru ca suntem deja "copti", avem acces la modalitatile de evitare a scenariilor negative, precum si la caile de renuntare la iluziile si credintele daunatoare. Cel de-al cincilea capitol  ajunge drept la tinta: printr-o comunicare eficienta, vom putea evita despartirea si vom avea o relatie intima care "sa se perpetueze in dragoste".  

Claude-Marc Aubry, Ghidul IndragostitUlui, Editura Trei, BucureSti, 2005


Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Spitalul amorului
/arta-si-societate/spitalul-amorului-977844
977844
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.