Spaime de veac XX

Postat la 11 iulie 2006 1 afişăre

Boala al carei virus este insasi ideea de boala, ipohondria a fost perfect descrisa de John Naish (editor al prestigiosului The Times), biograf al manifestarilor cele mai excentrice din perioada contemporana ale acestei "boli a bolilor".

Boala al carei virus este insasi ideea de boala, ipohondria  a fost perfect descrisa de John Naish (editor al prestigiosului The Times), biograf al manifestarilor cele mai excentrice din perioada contemporana ale acestei "boli a bolilor".

 

Chiar la inceputul volumului, Naish propune sa inventam o noua boala, si anume Sindromul Ipohondric Modern, prescurtat SIM. "Care ii sunt simptomele?", se intreaba mai departe autorul. Si tot el raspunde: "Nelamurita si sacaitoarea teama de boala, fascinatia noilor boli, imboldul de a azvarli banii pe tratamente costisitoare, utilizarea excesiva a unor cuvinte precum «stare de bine» sau «nutritiv». Iar factorii de risc sunt reprezentati de viata intr-o natiune destul de bogata si lipsa unor amenintari reale care sa dea de gandit".

 

Naish ne apare, dintr-o data, apasat critic si dornic sa ne comunice faptul ca ipohondria (boala pe care, evident, nu o inventeaza, ci doar o recenzeaza) se manifesta doar in lumea in care pericolul maladiilor nu este unul opresiv, ci reprezinta doar o inventie izvorata din plictiseala si bunastare. Africa nu va fi niciodata, prin urmare, teatrul unei pandemii de ipohondrie, pentru ca este mult prea preocupata de bolile reale, cele care, de la paludism la SIDA sau Ebola, omoara inainte sa apuci sa te gandesti la ele. Intr-o oarecare masura, cu totii purtam in noi germenul ipohondriei, la inceput in doze mici, ca instrument de supravietuire.

 

Ulterior, insa, pe masura ce instrumentele medicinei moderne au evoluat, facand ca pericolul maladiilor sa se diminueze, istorisirile despre bolile stranii sau mortale au inceput sa ne placa la fel de mult ca povestile de groaza spuse la gura sobei. Iar civilizatia ne-a oferit mai mult timp, bani si energie pe care sa le cheltuim gandindu-ne la boli. Iata de ce John Naish s-a gandit sa scoata, din cele mai obscure colturi de gazete medicale (cu blazoane, de altfel, cat se poate de serioase), articole - scandaloase, inspaimantatoare sau doar bizare - scrise de medici despre niste maladii care, pare-se, i-au incercat pe unii dintre pacientii lor. In fapt, sunt doar incercari de descoperire a unor noi boli "spre folosul nostru", al celor care, din lipsa de preocupare, am ajuns in hilara situatie de a ne cauta, atunci cand nu avem ce face, afectiuni pana si pe Internet.

 

Iata cateva din cele 250 de cazuri de boala pe care, spre amuzamentul nostru, le-a adunat acest medic hatru: hepatita jucatorului de golf (boala produsa prin lingerea mingiilor, ca sa inainteze mai bine prin aer), criza cardiaca a barbatilor care nu se barbieresc zilnic (conform unei monitorizari, operate vreme de 25 de ani de catre cercetatorii de la universitatea din Bristol), sindromul Sid Vicious (provocat de ascultarea muzicii punk si care duce la inrosirea si apoi sangerarea ochilor), sterilitatea barbatilor care stau picior peste picior, scleroza de apartament (potrivit cercetatorilor din Tasmania, daca va bucurati de soare in copilarie, riscul de face scleroza in placi se diminueaza considerabil) sau boala carpei de vase (care, potrivit unei echipe de la universitatea Arizona, apare la numeroase persoane, datorita bacteriei numita listeria).

 

John Naish, Ghidul ipohondrului, O boala pentru orice simptom, o suferinta pentru orice ocazie,

Editura Nemira, Bucuresti, 2006

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Spaime de veac XX
/arta-si-societate/spaime-de-veac-xx-1006386
1006386
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.