Semnale nonverbale

Postat la 17 februarie 2006 1 afişăre

Cand intalnesti o persoana care iti spune "Ce bine imi pare ca te vad!", dar care, in acelasi timp, face o mutra acra, ceva este in neregula. Semnalele verbale sunt incongruente cu cele transmise prin mimica.

  • SEMNALE NONVERBALE

Cand intalnesti o persoana care iti spune "Ce bine imi pare ca te vad!", dar care, in acelasi timp, face o mutra acra, ceva este in neregula. Semnalele verbale sunt incongruente cu cele transmise prin mimica. Nepotrivirea (care, la randul ei, poate aparea chiar si in cadrul semnalelor nonverbale - ochii spun una iar gesturile alta) nu trebuie insa sa ne indemne sa ne pripim cu concluziile. Nu e obligatoriu ca persoana respectiva sa ne dispretuiasca; e foarte posibil ca in momentul fericit al revederii, ea sa fi calcat in ceva urat mirositor.  Acest exemplu simplu e un bun pre-ambul pentru problematica de mare complexitate a cartii, care incearca sa descifreze nu doar semnele de intrebare legate de congruenta/ noncongruenta dintre diversele tipuri de semnale emise in spatiul public, ci o arie mult mai larga de idei generate de retorica trupului si a chipului, de vestimentatie, de posturile-gest, de perceptia fetei umane.  

Septimiu Chelcea (coordonator), Comunicarea nonverbalA In spaTiul public, Editura Tritonic, Bucuresti, 2004 

  • ULTIMUL MARE COMIC AMERICAN

Eseul Danei Duma, incununat cu Premiul Uniunii Cineastilor din Romania, este rezultatul unei profesionale investigatii a biografiei si operei lui Woody Allen, dar si rodul unei priviri incarcate de stima si simpatie.  De altfel, autoarea recunoaste in randurile preliminare ale "Cuvantului inainte": "M-am decis sa-i consacru o carte nu numai pentru ca multi il considera ultimul mare comic american, dar si pentru eroica lui putere de a rezista in cadrul cinematografului dominant". Autor atipic, bufon literat postmodern, cineast care a restaurat prestigiul "cinematografului de autor", Woody ramane, in ochii criticii, geniul inegalabil care a izbutit nu doar sa ne faca sa radem ci si sa savuram, cu delicii intelectuale, trama peliculelor sale si sa participam la reflectiile sale acide asupra marilor teme dintotdeauna ale artei: dragostea, moartea, Dumnezeu, vinovatia, iertarea. 

Dana Duma, Woody Allen, Bufon Si filosof, Editura FundaTiei Culturale Ideea Europeana, Bucuresti, 2004

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Semnale nonverbale
/arta-si-societate/semnale-nonverbale-978096
978096
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.