Pur si simplu Kylie

Postat la 21 martie 2006 1 afişăre

Lumea tinde sa uite ca vedeta care vinde acum milioane peste milioane de albume, Kylie, a pornit candva ca star al unui serial de duzina de la antipozi, numit "Neighbours".

Lumea tinde sa uite ca vedeta care vinde acum milioane peste milioane de albume, Kylie, a pornit candva ca star al unui serial de duzina de la antipozi, numit "Neighbours".

 

Pe atunci, Kylie si prietenul ei de pe ecran, Jason Donovan, erau mult prea siroposi ca sa aiba vreo credibilitate dincolo de un segment ingust de public pop care ii adula. Cu ima-ginea ei de "fata din vecini" si personalitate zero, intruchipa ce era mai rau in armata pop retusata atent de (trioul de producatori - n.tr.) Stock, Aitken & Waterman. Derulati pe repede inainte pana in zilele noastre si descoperiti ca lucrurile sunt complet diferite. Kylie este atat de celebra, incat numele ei de familie a  devenit depasit. Mai mult, emana credibilitate.

 

Intorsatura s-a petrecut in anul 1995, atunci cand fanii pop au ramas muti de admiratie s-o vada cantand piesa "Where the Wild Roses Grow" in duet cu un Nick Cave dominator de inalt si asemanator lui Dracula. Kylie parea ca de-abia ii ajunge la mijloc lui Cave, iar diferenta de inaltime dintre cei doi nu era egalata decat de diferenta dintre calea urmata pana atunci: el, un rocker salbatic fost dependent de droguri, iar ea, o starleta pop fara pata.

 

De atunci, cariera ei s-a indreptat intr-o singura directie, si anume ascendenta. Noul mileniu a vazut-o reinventandu-se inca o data, de aceasta data in postura de furnizoare de hituri de dans ca-re-i fac pe indivizii bauti sa danseze, reusind sa se aleaga si cu recenzii entuziaste in presa. "Can’t Get You Out of My Head", cel mai mare succes al carierei ei, este un exemplu foarte bun in acest sens. Spuneti ce vreti despre Kylie, dar aceasta e o piesa pe care e imposibil sa nu dansezi, baut sau nu.

 

Trecand de la vedeta de seriale la vedeta pop, o miscare in cariera atat de bine cunoscuta, incat chiar si cea mai insignifianta actrita romanca de telenovele e tentata sa o incerce, Kylie incearca acum sa intreprinda ceva ce pare sa fie urmatoarea tranzitie normala, si anume aceea de la vedeta pop la scriitoare. Prima carte semnata de Kylie va aparea in luna septembrie a acestui an. Intitulata "Showgirl Princess", cartea deapana povestea unui tinere ambitioase ce viseaza sa fie dansatoare de revista si se lupta sa-si realizeze visul. Va suna cunoscut? Atunci stiti deja ca personajul principal se numeste Kylie. Mai mult, cartea va fi bogat ilustrata cu o gramada de fotografii ale insesi mignonei printese pop.   

 

Ati ghicit probabil ca acest volum nu va fi concurent la Premiul Pulitzer. E doar o carte pentru copii si seamana cu un fel de Anuar Kylie. Oricum, ceea ce ingrijoreaza aici nu e cartea in sine, ci acest val de staruri pop cu pretentii literare aparut din senin in ultima vreme. Ce-i asa de rau in a-ti lansa propria linie de lenjerie intima? Sau un parfum? Intr-o lume in care orice vedeta de doi bani poate sa-si lanseze propria papusa sau parfum, a scrie o carte pentru copii pare sa fi devenit un semn de apartenenta la Divizia A a lumii pop.

 

Cel mai graitor exemplu al acestui fenomen este Madonna, autoarea cartii "English Roses", care i-a oripilat pe critici, dar a cunoscut un succes comercial enorm in 2003. Volumul s-a publicat simultan in 100 de tari si 30 de limbi, vanzandu-se in peste 50.000 de exemplare (editia engleza) in mai putin de doua saptamani. De atunci, Madonna a mai scris inca patru carti, inclusiv "Lotsa de Casha" si "Mr Peabody’s Apples". The New York Daily News afirma ca Madonna s-a decis sa-si scrie propriile ei carti pentru ca atunci cand ii citea fiului sau de trei ani carti pentru copii, "nu-i venea sa creada cat de insipide si goale erau toate povestile". Hmmm.

 

Putini sunt cei care au reusit sa faca tranzitia de la o cariera muzicala la una lite-rara. Leonard Cohen poate sa fie linistit scriitor, pentru ca are talent. Si lui Nick Cave ii tine figura. Totusi, oricine altcineva isi da seama cat e de stupid pentru un star pop sa se pretinda scriitor. Oare ce-i asa de rau la vechiul obicei al acestei industrii de a lansa autobiografii scrise de cantaret "cu ajutorul" unui scriitor profesionist? Mereu ma surprinde sa aflu ca starurile sunt in stare sa citeasca. Sigur nu ma astept ca sa si scrie.

 

Pretentiile literare par sa fie primul semn al unui star care o ia razna, ca in cazul Madonnei. Se marita cu cel mai ridiculizat individ din industria filmului, Guy Ritchie, apare in cateva filme atat de proaste incat nu le poti gasi nici macar pe video, se lasa atrasa intr-un cult religios care predica faptul ca poti intelege vechile texte iudaice doar "tinandu-ti mainile deasupra lor" si, colac peste pupaza, se apuca de scris carti pentru copii. Mie mi se pare ca toate astea sunt elemente ale unei cumplite decaderi. Ramai la ce te pricepi, ok, Kylie?

 

Traducere de Loredana Fratila-Cristescu

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Pur si simplu Kylie
/arta-si-societate/pur-si-simplu-kylie-978473
978473
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.