Povestea antreprenorului care a pornit un business cu un mic atelier, iar astăzi produce microfoane folosite de artişti precum Pink, Beyoncé şi Johnas Brothers

Autor: Andra Stroe Postat la 30 aprilie 2021 85 afişări

Micile invenţii făcute în joacă, pe când era copil, s-au transformat, de-a lungul anilor, în  dispozitive inovatoare care i-au adus lui Fritz Sennheiser un premiu Oscar. În plus, antreprenorul a pus bazele unei companii ale cărei produse sunt folosite astăzi de artişti din toată lumea.

Fritz Sennheiser s-a născut pe 9 mai 1912 în Berlin. Încă din copilărie a fost pasionat de electronice, şi la numai 11 ani a fabricat singur un receptor de radio. Deşi iniţial şi-a propus să devină grădinar peisagist, în cele din urmă s-a hotărât să urmeze o carieră în ingineria electrică. S-a înscris aşadar la Institutul de Tehnologie din Berlin, urmat de un doctorat în cadrul institutului Heinrich Hertz. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Sennheiser a fost responsabil cu trimiterea mesajelor codificate pentru armata germană. El a dezvoltat şi o unitate de reverberaţie, folosită în cadrul Jocurilor Olimpice de vară din 1936.

Pe 1 iunie 1945, el a fondat Laboratorium Wennebostel (Labor W) by Fritz Sennheiser, în Wennebostel. În micul laborator de electronice, pornit cu economiile lui Sennheiser, lucrau iniţial şapte persoane, foşti angajaţi ai Institutului pentru Tehnologie de Înaltă Frecvenţă şi Electroacustică al Universităţii Tehnice din Hanovra. Antreprenorul a cunoscut succesul după ce a fabricat un voltmetru cu tub şi un microfon, ambele achiziţionate de gigantul Siemens. Acestora le-a urmat inventarea, în anii ’50, a microfonului shotgun, a microfoanelor fără fir şi a unui model de căşti. Societatea de Inginerie Audio (AES) i-a oferit, în 1976, o bursă, urmată de titlul de membru de onoare, în 1980, şi de acordarea Medaliei de Aur AES, în 2002, cea mai înaltă distincţie a instituţiei. În 1982, antreprenorul a hotărât să se retragă din conducerea businessului, cedându-i poziţia de preşedinte fiului său, Jörg. Cinci ani mai târziu a primit premiul Oscar pentru inventarea microfonului direcţional MKH 816. El a murit pe 17 mai 2010, la vârsta de 98 de ani. În 2019, businessul a înregistrat vânzări de 756 de milioane de euro, având o echipă de 2.801 angajaţi. Compania deţine patru centre de producţie, în Wennebostel (Germania), Tullamore (Irlanda), Albuquerque (New Mexico, SUA) şi Braşov, unde sunt produse convertoare pentru căşti. 85% din vânzările companiei sunt asigurate de pieţele externe. Astăzi, microfoanele produse de Sennheiser sunt folosite de artişti internaţionali precum Pink, Beyoncé şi Johnas Brothers.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.