V-aţi muta într-un fost buncăr nemţesc?

Autor: Loredana Frăţilă-Cristescu Postat la 10 februarie 2013 60 afişări

Construite pentru a oferi adăpost militarilor în timpul celui de-al Doilea Război Mondial şi apoi păstrate pe vremea războiului rece, buncărele Germaniei nu-şi mai găsesc rostul, astfel încât a fost nevoie să se găsească soluţii de a le valorifica, scrie Wall Street Journal.

Unele buncăre au însă o istorie cu deosebire sumbră, aşa încât este greu de găsit o nouă utilizare pentru ele. Acestea fac parte din categoria celor construite pe locul unor sinagogi demolate, iar unele dintre ele au fost transformate în muzee, dintre care unul dedicat istoriei naţional-socialismului. În schimb, alte buncăre care nu au fost construite în asemenea locuri îşi pot găsi o utilitate locativă, unele fiind transformate în apartamente de lux ori spaţii de birouri, mai ales dacă sunt din cele de suprafaţă, care permit adăugarea de etaje, datorită structurii foarte rezistente.

Un buncăr suprateran din Bochum a fost transformat în clădire de birouri, iar peste el s-au construit cincisprezece etaje, devenind azi Exzenterhaus Bochum, unde au închiriat liniştite spaţiu diverse companii. La München, un astfel de adăpost de pe timpul războiului se pregăteşte să devină o clădire ce combină spaţii de birouri cu apartamente. La Düsseldorf, un buncăr rămas neterminat urmează a fi transformat în locuinţe de lux pentru cei care caută o casă aparte. În alt caz, un magnat din industria publicităţii, Christian Boros, şi-a cumpărat propriul buncăr pentru a-şi instala în el colecţia de artă, iar deasupra ultimului nivel şi-a construit o locuinţă cu piscină şi grădină.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Germania,
imobiliar,
arhitectura,
urban,
buncar,
razboi
/arta-si-societate/panorama/v-ati-muta-intr-un-fost-buncar-nemtesc-10553194
10553194
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.