Un rival pentru Versailles

Postat la 23 octombrie 2007 1 afişăre

Palatul regal din Venaria (Torino), ce se numara printre cele mai importante comori arhitectonice ale Italiei, a fost restaurat si redat circuitului turistic.

Palatul ajunsese intr-o stare avansata de de-gradare in anii '50, iar splendidele gradini care il inconjurau odinioara se transformasera in adevarate mlastini - astfel incat fusese trecut pe lista de demolari, urmand sa faca loc unor blocuri de locuinte. A fost insa salvat gratie eforturilor unor personalitati din Torino, iar lucrarile de restaurare au inceput in anii '60, cand insa fondurile existente nu au permis decat efectuarea unor reparatii urgente. Cincisprezece ani mai tarziu s-a reparat si acoperisul, pentru a opri deteriorarea picturilor si a decoratiunilor specifice barocului tarziu. Partea finala a proiectului de restaurare a palatului a inceput in 1996 si a necesitat suma de 200 de milioane de euro. Readucerea palatului construit de catre Vittorio Amedeo al II-lea, regele Piemontului si al Sardiniei si var al Regelui Soare, Ludovic al XIV-lea, la splendoarea de altadata a necesitat eforturile a peste 800 de specialisti, care au avut de restaurat, printre altele, aproximativ 1.000 de metri patrati de fresce.

Palatul Reggia di Venaria, ce rivalizeaza cu Palatul Versailles in frumusete si bogatie, a fost construit in etape intre anii 1659 si 1750, o parte din decoratiunile interioare fiind gata in 1780. Spre deosebire de Versailles, Reggia di Venaria nu este o cladire simetrica, ci consta in mai multe corpuri de cladire legate intre ele, toate cu panorama catre gradini. Cea mai importanta perioada din constructia palatului s-a desfasurat sub conducerea arhitectului Filippo Juvarra, vreme in care predomina influenta franceza. La momentul terminarii sale, palatul se afla la o distanta de 12 kilometri de centrul orasului Torino, resedinta familiei regale de Savoia, ce avea sa domneasca peste Italia unificata pana dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial. Intre timp, orasul s-a extins, cuprinzand in zona sa de nord palatul, care se invecineaza la miazazi cu cladiri moderne si la miazanoapte cu parcul de vanatoare al familiei regale, Parco la Mandria.

Redeschiderea recenta a Reggia de Venaria s-a facut in stil mare, iar turistii care ii calca pragul acum pot admira o expozitie de 400 de picturi ce ilustreaza istoria familiei de Savoia, aduse din colectii de pe tot cuprinsul Europei. De asemenea, se poate urmari un film care recreeaza, cu ajutorul unor cunoscuti actori italieni, atmosfera de secol optsprezece de la curtea familiei regale. Se estimeaza ca palatul va atrage un milion de turisti anual pana in 2011.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
arhitectonica,
palate
/arta-si-societate/panorama/un-rival-pentru-versailles-967860
967860
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.