"Si bogatii plang" nu-i decat o legenda

Postat la 08 ianuarie 2011 58 afişări

Persoanele din patura superioara a societatii sunt mai putin capabile decat celelalte sa-si dea seama ce simt cei din jurul lor, se afirma intr-un studiu recent ale carui rezultate au fost facute cunoscute in publicatia Psychological Science.

Cercetatorii care au efectuat studiul au cerut unui numar de peste 300 de persoane din patura superioara si inferioara a societatii sa interpreteze emotiile unor persoane necunoscute fie la vederea unor fotografii ale acestora, fie in timpul unor interviuri de angajare fictive.

In ambele situatii s-a constatat ca aceia care aveau un statut social superior, un nivel ridicat al educatiei si al veniturilor nu reusisera sa identifice emotii ca mania, fericirea, nelinistea sau mahnirea, la fel de bine ca persoanele inferioare lor ca statut social.

Cercetatorii considera ca principalul motiv in acest caz ar fi faptul ca persoanele cu o stare financiara mai proasta se vad nevoite sa apeleze la ajutorul celorlalti in diverse situatii, pe cand cei mai prosperi fac apel la ceilalti mai rar, ceea ce are ca efect o receptivitate mai scazuta la nevoile altora. De asemenea, cei din patura superioara pot sa nu observe nici cand altii din jurul lor sunt fericiti. Pe de alta parte, ei isi pot imbunatati capacitatea de a decoda corect emotiile celorlati, daca li se cere inainte sa-si imagineze cum s-ar simti ei daca ar fi in situatia celor mai putin norocosi.

Urmărește Business Magazin

/arta-si-societate/panorama/si-bogatii-plang-nu-i-decat-o-legenda-7873004
7873004
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.