Palaria si paltonul dumneavoastra, domnule!

Autor: Loredana Fratila-Cristescu Postat la 23 aprilie 2011 91 afişări

Impuse cu strictete vreme de atâta timp, codurile vestimentare din localurile luxoase americane sau de la receptii incep sa se relaxeze, dar in paralel cu aceasta miscare apar si cei care le respecta din placere, scrie The Wall Street Journal.

Restaurantele si cluburile elegante, cu traditie, au decis in ultimii ani sa relaxeze cerintele cu privire la tinuta pe care trebuie sa o aiba clientii, mai ales dupa inceputul crizei economice, dat fiind contextul economic dificil, in care impunerea de reguli unor clienti si potentiali clienti care, chiar daca sunt instariti, isi cumpanesc foarte atent orice cheltuiala n-ar mai fi fost tocmai de bun augur pentru afacerile lor.

In unele localuri nu se mai precizeaza ca tinuta este "obligatorie", ci doar ca "se cere" tinuta (sacou si cravata). Altele si-au modificat politica stricta, fie cerându-le clientilor sa nu vina in tricou fara mâneci dupa o anumita ora, fie acceptand o tinuta de tip "business casual" ori chiar sa primeasca si clienti imbracati sport. Pentru multe dintre ele, aceasta strategie a insemnat cresteri de profit si s-a putut aplica fara proteste din partea obisnuitilor casei.

Un imbold al acestei tendinte pare sa fi venit de la Casa Alba, unde presedintele Barack Obama a relaxat regulile in materie de imbracaminte pentru personalul institutiei.

De cealalta parte a baricadei se afla insa aparatorii codurilor de tinuta, in general barbati cu vârste cuprinse intre 25 si 40 de ani, pentru care a fi bine imbracat e un semn de respect de sine si un indiciu al statutului social. Acestia urmaresc bloguri care ii invata cum sa se imbrace elegant, cum ar fi Mr. Porter, A Continuous Lean sau The Selvedge Yard ori site-uri ale unor creatori ca Billy Reid, Michael Bastian, Freemans Sporting Club sau Band of Outsiders si isi gasesc inspiratia la staruri ca Justin Timberlake, care au trecut si ele la un stil "clasic".

Urmărește Business Magazin

/arta-si-societate/panorama/palaria-si-paltonul-dumneavoastra-domnule-8185112
8185112
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.